Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYBUSINESS NEWSΜ. Χατζηπαναγιώτου: Η αγορά ακινήτων αντέχει ακόμη τις διεθνείς πιέσεις

Μ. Χατζηπαναγιώτου: Η αγορά ακινήτων αντέχει ακόμη τις διεθνείς πιέσεις

Παρά τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις, ο κλάδος ακινήτων στην Κύπρο καταγράφει αξιόλογη ανάπτυξη δηλώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, διαμηνύοντας όμως ότι τυχόν επανάπαυση θα έχει εμφανείς συνέπειες στην οικονομία.

Σε ομιλία του σε Συνέδριο Ανάπτυξης Γης στη Λευκωσία, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου ανέφερε ότι στο ασταθές περιβάλλον που βιώνουμε, οι επιχειρηματίες του κλάδου διστάζουν να ξεκινήσουν νέα έργα, οι τράπεζες είναι απρόθυμες για νέες χορηγήσεις, ενώ κυβέρνηση, βουλή, κόμματα και δημόσιες υπηρεσίες δεν καταβάλλουν ικανοποιητικές προσπάθειες για εκσυγχρονισμό νομοθεσιών και διαδικασιών.

Αυτά τα δεδομένα, τόνισε, πρέπει να απασχολήσουν όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να προληφθούν δυσάρεστες συνέπειες.

Ο κύριος Χατζηπαναγιώτου σημείωσε ότι η μειωμένη προσφορά σημαίνει περαιτέρω αύξηση των τιμών ενοικίασης τα επόμενα χρόνια, και κάλεσε το κράτος να επεκτείνει το μέτρο κρατικής επιδότησης επιτοκίου για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Κάλεσε επίσης το κράτος να επεξεργαστεί χρηματοδοτικά και άλλα μέσα άμβλυνσης του προβλήματος που δημιουργεί το αυξανόμενο κόστος των κατασκευών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η τιμή του σιδήρου πέρσι ήταν 700 ευρώ ο τόνος και φέτος εκτοξεύθηκε στα 1800 ευρώ ο τόνος.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη ριζικών αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας των εμπλεκομένων με τον κλάδο κρατικών υπηρεσιών, καθώς και εκσυγχρονισμού των παρωχημένων νομοθεσιών.

Ο Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου ανέφερε ότι η Κύπρος ήδη εξελίσσεται σε πόλο έλξης άμεσων ξένων επενδύσεων στην περιοχή αλλά αυτή η πορεία πρέπει να επισπευστεί με τα κατάλληλα εργαλεία, καθώς όπως είπε, ανταγωνιστικές αγορές όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και το Ντουμπάι, επιδίδονται σε μεγάλης έντασης προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών.

Η Κύπρος, επεσήμανε, χρειάζεται άμεσα ένα ολοκληρωμένο και σωστά σχεδιασμένο νέο επενδυτικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι παράλληλα χρειάζονται κίνητρα και υποδομές για την υποδοχή των εταιρειών, στελεχών και εργαζομένων τους που ήρθαν στην Κύπρο μέσω του επιτυχημένου προγράμματος κινήτρων για το headquartering.

Ο κύριος Χατζηπαναγιώτου μιλούσε στο 16ο Συνέδριο Ανάπτυξης Γης και Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων που διοργανώνει η IMH, στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης