Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΠόλεις του μέλλοντος: Πως θα είναι η ζωή σε αυτές;

Πόλεις του μέλλοντος: Πως θα είναι η ζωή σε αυτές;

Οι πόλεις αλλάζουν μπροστά στα μάτια μας. Πολλοί εξακολουθούν να δυσκολεύονται να φανταστούν πώς θα είναι η πόλη του μέλλοντος, μια πόλη του 2050.

Στο μέλλον, στις πόλεις μπορεί να βλέπεις και ιπτάμενα οχήματα, μεγάλες γέφυρες, διαδραστικούς δρόμους με υπερσύνδεση και υπόγειους χώρους διασυνδετικούς, ή υπόγειους δρόμους. Φουτουριστικές πόλεις οι οποίες θα τροφοδοτούνται από mega data και τεχνητή νοημοσύνη – ώστε να μπορούν να ζουν, να αναπνέουν και ακόμη και να σκέφτονται μαζί μας.

Limassol Today - Image 5 41

Οι πτυχές της φουτουριστικής πόλης περιλαμβάνουν τη βιώσιμη κινητικότητα, την ένταξη χωρίς αποκλεισμούς και τη μικτή χρήση.

Limassol Today - Image 5 45

Η τεχνολογία ιδεαλιστικά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί επίσης, για τη δημιουργία μιας νέας ποιότητας ζωής σε καλά σχεδιασμένες εξελίξεις που δεν χάνουν ωστόσο την ανθρώπινη επαφή.

Limassol Today - Image 5 40

Ανάπτυξη προς τα κάτω με αξιοποιημένα υπόγεια

Ο χώρος είναι ουσιαστικός παράγοντας, όπως επίσης και το να σκέφτεσαι το χαμηλό κόστος ενέργειας. Οι υπόγειες κατασκευές τα καλύπτουν όλα. Πως; Εξαλείφουν την ανάγκη για θεμέλια, γεγονός που μειώνει το κόστος κατασκευής.

Limassol Today - Image 5 48

Επιπλέον, η θερμοκρασία παραμένει σταθερή, μειώνοντας τους λογαριασμούς θέρμανσης και ψύξης έως και 80%.

Limassol Today - Image 5 46

Οι υπόγειες κατασκευές μπορεί επίσης να αποδειχθούν πιο ανθεκτικές σε τοποθεσίες όπου επικρατούν φυσικές καταστροφές. Ποιος χτίζει ήδη κάτι τέτοιο; Η Σιγκαπούρη η οποία είναι και ένα εμπνευσμένο παράδειγμα. Από εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας έως αποθήκες και τερματικούς σταθμούς λεωφορείων, αυτή η πόλη έχει βρει πώς να αξιοποιήσει στο έπακρο τη μετάβαση κάτω από το επίπεδο του δρόμου.

Limassol Today - Image 5 47

Το Ελσίνκι επίσης στοχεύει να διατηρήσει το αποτύπωμα άνθρακα χαμηλό. Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας αναπτύσσει μια υπόγεια πόλη με εμπορικά κέντρα, σταθμούς μετρό, πισίνες, καθώς και ένα από τα πιο πράσινα σημεία στον κόσμο, κάτω από τους δρόμους

Μέσω του τούνελ για το μέλλον

Στην Κουάλα Λουμπούρ, συνδυάζουν τους υπόγειους αυτοκινητόδρομους ταυτόχρονα με τον έλεγχο των πλημμυρών. Όταν φτάνει η εποχή των μουσώνων, το κάτω υπόστρωμα του αυτοκινητόδρομου μετατρέπεται σε κανάλι αποστράγγισης για την εκτροπή του νερού μακριά από την πόλη σε περίπτωση πλημμύρας. Τι είναι ακόμα πιο συναρπαστικό; Οι μεταφορές μέσω σήραγγας θα αυξηθούν. Η βαρετή τεχνολογία είναι πολύ πιο γρήγορη και φθηνότερη σήμερα, επομένως η πόλη του μέλλοντος θα έχει περισσότερες λύσεις. Ήδη υπάρχουν σχέδια στο Λονδίνο για ένα υπόγειο δίκτυο από τούνελς που θα μπορούν να διακινούνται εντός τους 600 εκατομμύρια πακέτα ετησίως. Το υπέργειο σύστημα ταξιδιού με τούνελ «hyperloop» μπορεί να σας φέρει μια πόλη κοντά τα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια, με έργα που προτείνονται στην Ινδία, το Ντουμπάι, το Άμπου Ντάμπι, το Λας Βέγκας και την Ελβετία. Η Swisspod αναπτύσσει ένα σύστημα hyperloop που θα μπορεί να μεταφέρει επιβάτες και φορτία από τη Γενεύη στη Ζυρίχη σε 17 λεπτά.

Γέφυρες για το μέλλον

Η γέφυρα του μέλλοντος θα κάνει περισσότερα από το να συνδέει απλά δύο σημεία. Ένα συναρπαστικό παράδειγμα βρίσκεται υπό κατασκευή στην Ουάσιγκτον, DC. Το 11th Street Bridge Park πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2024. Θα προσφέρει τα πάντα, από αμφιθέατρο έως εκτόξευση σκαφών, καθώς και πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους κατά μήκος του ποταμού Anacostia. Η skybridge είναι επίσης ένα άλλο παράδειγμα που τραβά την προσοχή.

Limassol Today - Image 5 49

Υπάρχουν κι άλλα εντυπωσιακά παραδείγματα όπως μια πισίνα ανάμεσα σε δύο πύργους στο Λονδίνο: Τα skybridges προσφέρουν επίσης πρακτικές λύσεις. Οι μελλοντικές πόλεις θα έχουν περισσότερες κλειστές ουρανογέφυρες που στεγάζουν γραφεία και εστιατόρια, όπως το Linked Hybrid Building στο Πεκίνο.

Limassol Today - Image 5 50

Για να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση οι κάτοικοι στα διάφορα επίπεδα και τις περιοχές μικτής χρήσης, οι πόλεις θα βασίζονται όλο και περισσότερο σε καινοτομίες όπως το MULTI, ο πρώτος ανελκυστήρας χωρίς σχοινί που δεν ανεβαίνει μόνο πάνω-κάτω, αλλά και δεξιά και αριστερά.

Limassol Today - Image 5 34
Limassol Today - Image 5 35
Limassol Today - Image 5 36

Οι πόλεις του μέλλοντος κάνουν mix up

Η ανάπτυξη μικτής χρήσης είναι το μέλλον των πόλεων. Η φιλόδοξη Sidewalk Labs του Τορόντο το εφαρμόζει ήδη. Αυτές οι εξελίξεις βασίζονται σε αρθρωτά κτιριακά συστήματα που συνδυάζουν οικιστική και εμπορική διαβίωση με δημόσιες εγκαταστάσεις και πάρκα.

Limassol Today - Image 5 51

Δημιουργούν κοινά περιβάλλοντα που ενσωματώνουν βιώσιμες και ενεργειακά αποδοτικές καινοτομιες κτιρίων. Για παράδειγμα, μπορούν να λειτουργούν στο δικό τους μικροδίκτυο που χρησιμοποιεί επιτόπου τις ανανεώσιμες πηγές.

Limassol Today - 597723e1bc87330d4488b51e5c5aea37

Η ευέλικτη κατασκευή μπορεί να εξελιχθεί ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της πόλης, εξαλείφοντας τη δυναμική της συνεχούς κατεδάφισης και ανοικοδόμησης.

Limassol Today - Image 5 42

Μικτή ανάπτυξη ήδη μπορείς να συναντήσεις σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Στο Μεντεγίν της Κολομβίας, επιδεικνύουν έναν τρόπο γεφύρωσης διαφορετικών κοινοτήτων. Τα Πάρκα Βιβλιοθηκών, για παράδειγμα, είναι χώροι πολλαπλών χρήσεων που συγκεντρώνουν ανθρώπους από διαφορετικές γειτονιές για να δημιουργήσουν έναν νέο αστικό κόμβο.

Οι δρόμοι της μελλοντικής πόλης είναι έξυπνοι

Τα μεγάλα δεδομένα θα συνεχίσουν να αναλύονται για να καταστεί δυνατή η πιο αποτελεσματική χρήση των υπηρεσιών της πόλης, των δρόμων και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ένα καλό παράδειγμα μπορεί να δει κανείς στο Λος Άντζελες, με φώτα δρόμου που αντιδρούν σε ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Για παράδειγμα, εάν ένα πλήθος φεύγει από ένα στάδιο τη νύχτα, οι λάμπες μπορεί να ανάψουν για να φωτίσουν τον δρόμο – ή να αναβοσβήσουν για να προειδοποιήσουν για εισερχόμενο ασθενοφόρο.

Limassol Today - Edf6fc140354fcc29757efe4c8f439ed

Οι εξελίξεις στα δίκτυα ευρείας περιοχής χαμηλής ισχύος και στο 5G θα παρέχουν καλύτερη συνδεσιμότητα σε τεράστιο αριθμό συσκευών και μεγάλες αποστάσεις. Οι αστικές εφαρμογές θα συγχωνευθούν με την τεχνολογία εναλλακτικής πραγματικότητας (AR) για να κάνουν έξυπνες, εξατομικευμένες προτάσεις για μια εξαιρετικά διαισθητική αστική εμπειρία.

Limassol Today - Image 5 37

Το μέλλον είναι κινητό

Η πόλη του μέλλοντος θα έχει αναμφίβολα λιγότερα αυτοκίνητα και περισσότερα αυτόνομα οχήματα. Οι κάτοικοι θα βασίζονται σε κοινόχρηστα στοιχεία οχημάτων και θέσεις δημόσιας συγκοινωνίας που μπορούν να καλούνται μέσω μιας εφαρμογής.

Limassol Today - Image 5 43

Η μελλοντική πόλη θα είναι μια πόλη για πεζούς και ποδηλάτες με λύσεις που κυμαίνονται από κινούμενους διαδρόμους μέχρι υπόγειους και ακόμη και υπέργειους ποδηλατόδρομους. Και η επόμενη γενιά των μέσων μαζικής μεταφοράς; Το ιπτάμενο όχημα. Τα μικρού μεγέθους eVTOL — ηλεκτρικά οχήματα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης — με την ευελιξία ενός ελικοπτέρου και το μέγεθος ενός αυτοκινήτου βρίσκονται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη από εταιρείες όπως η Uber Elevate.

Limassol Today - Image 5 38

Το μέλλον είναι urban

Oρισμένα έργα για τη μελλοντική πόλη, όπως ιπτάμενα οχήματα και υπόγεια κτίρια, μπορεί να ακούγονται κάτι σαν μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.

Limassol Today - Image 5 44

Κι όμως, οι περισσότερες ιδέες προκύπτουν από μια πολύ προσγειωμένη δέσμευση για τη διατήρηση της βιωσιμότητας, της βιωσιμότητας και της κοινότητας στα μέρη που θα φιλοξενούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού μέχρι το 2050.

Limassol Today - Image 5 39

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης