Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΤην Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2026 θα διοργανώσει η Λεμεσός

Την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2026 θα διοργανώσει η Λεμεσός

Στη Λεμεσό ανέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας (European Maritime Day – EMD) για το 2026.

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας αποτελεί θεσμό που καθιερώθηκε το 2008 από την ΕΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου, σε μια ευρωπαϊκή παράκτια-ναυτιλιακή πόλη που επιλέγεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. 

Οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας διαρκούν τουλάχιστον δύο ημέρες και συγκεντρώνουν τεράστιο ενδιαφέρον από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, σε κρατικό επίπεδο, για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, εταιρείες και φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ναυτιλίας και της γαλάζιας οικονομίας, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς καθώς και σχετικούς με τη θάλασσα διεθνείς και περιφερειακούς Οργανισμούς.

Η φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας από την Κύπρο το 2026 συμπίπτει με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις και για παράλληλη διεξαγωγή άτυπης Συνόδου Υπουργών αρμόδιων για Θαλάσσιες Υποθέσεις, για ανάδειξη της σημασίας της Γαλάζιας Οικονομίας και τυχόν επικαιροποίησης της “Διακήρυξης της Λεμεσού” για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ που υιοθετήθηκε το 2012.   

Σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης ανέφερε: «Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη με πολλαπλά θετικά οφέλη, αφού η Κύπρος μας θα αποτελέσει πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών για να παραστούν στα συνέδρια και στις εκδηλώσεις. Αναμένεται να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επιχειρηματικών και ακαδημαϊκών συνεργασιών, ενώ αποτελεί και πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβληθεί η Κύπρος ως ναυτιλιακό κέντρο, αλλά και ως κράτος με αναπτυξιακή δυναμική και επενδυτική προοπτική σε ευρύτερους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας».

Επίκεντρο των εορτασμών θα είναι, σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πόλη της Λεμεσού η οποία είχε εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον ενώ με βάση την πρόταση που κατέθεσε η Κύπρος και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιμέρους εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλες τις παραλιακές πόλεις της Κύπρου, ενισχύοντας την προσπάθεια καλλιέργειας κουλτούρας γύρω από τη θάλασσα, τη ναυτιλία και τη γαλάζια οικονομία, αλλά και για ευρύτερη προβολή του θαλάσσιου τουρισμού σε όλη την επικράτεια της Κύπρου.

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, που συντονίζει όλη την προσπάθεια, θα προβεί σύντομα σε ενημέρωση όλων των αρμόδιων Κυβερνητικών Υπηρεσιών, Τοπικών Αρχών, συναφών φορέων και οργανώσεων για να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή οργάνωση των εκδηλώσεων, πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης