Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗJOURNALΠΑΡΑΞΕΝΑΤα χρώματα στο κρεβάτι ελκύουν τους κοριούς

Τα χρώματα στο κρεβάτι ελκύουν τους κοριούς

Αυτά τα μικροσκοπικά ζωύφια αποτελούν πραγματικό μπελά για όλους. Είναι εύκολο να εξαπλωθούν, είναι δύσκολο να τα δούμε και ακόμα πιο δύσκολο να τα ξεφορτωθούμε.

Ευτυχώς, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Medical Entomology έριξε φως σε κάτι μοναδικό, που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ως “όπλο” εναντίον των κοριών: στο χρώμα!

Οι επιστήμονες έφτιαξαν μικροσκοπικές σκηνές από διπλωμένο χαρτόνι σε οκτώ διαφορετικά χρώματα και τις τοποθέτησαν σε δισκία Petri (πλήρως αποστειρωμένα). Στη συνέχεια άφησαν ελεύθερο ένα κοριό, ο οποίος είχε 10 λεπτά για να αποφασίσει σε ποια σκηνή να “εγκατασταθεί”.

Συνολικά, οι κοριοί έτειναν έντονα να επιλέγουν κάθε φορά τις κόκκινες “σκηνές” περισσότερο από κάθε άλλο χρώμα, σε ποσοστό 29%. Το μαύρο ήταν η δεύτερη επιλογή τους στο 23% των περιπτώσεων. Οι κοριοί φάνηκαν να απεχθάνονται το πράσινο και το κίτρινο.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα χρώματα, όπως το πράσινο και το κίτρινο, θυμίζουν εκείνα της υπαίθρου, ή γενικά φωτισμένων περιοχών, δηλαδή σημείων που οι κοριοί αποφεύγουν. Και όσο για την αγάπη τους για το κόκκινο;

“Αρχικά σκεφτήκαμε ότι οι κοριοί μπορεί να προτιμούν το κόκκινο, γιατί το αίμα είναι κόκκινο και με αυτό τρέφονται”, δήλωσε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Corraine McNeill, επίκουρος καθηγητής βιολογίας στο Union College στη Νεμπράσκα. Και συνέχισε: “Ωστόσο, μετά το πείραμα, ο κύριος λόγος που πιστεύουμε ότι προτιμούν το κόκκινο είναι γιατί και οι ίδιοι οι κοριοί έχουν κοκκινωπό χρώμα και, έτσι, πάνε στο κόκκινο για να ‘καμουφλαριστούν’ και για να είναι μαζί με άλλους κοριούς, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν σε συναθροίσεις”.

Το χρώμα προτίμησής τους εξαρτάται από το αν είναι πεινασμένοι, χορτασμένοι και από το τι ηλικίας είναι.

Ακόμα, το κόκκινο και το μαύρο ήταν με διαφορά τα χρώματα επιλογής τους σε κάθε περίσταση.

Είναι άραγε τόσο απλό να ξεφορτωθείτε του κοριούς; Μακάρι, αλλά δεν είναι τελικά. Από μόνο του, το χρώμα στα κλινοσκεπάσματα κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να σας προστατεύσει, επισημαίνουν οι επιστήμονες, αν και δεν απέκλεισαν εντελώς αυτό το ενδεχόμενο ακόμη. Πιστεύουν, όμως, ότι αυτή η γνώση για το αγαπημένο χρώμα ενός κοριού θα μπορούσε μια ημέρα να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των παγίδων που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

ΠηγήNewsit.gr

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης