Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗJOURNALΠΑΡΑΞΕΝΑΖαλίζει το ποσό που πουλήθηκε αρχαιοελληνικό χρυσό νόμισμα

Ζαλίζει το ποσό που πουλήθηκε αρχαιοελληνικό χρυσό νόμισμα

Στην κορυφή των αρχαίων νομισμάτων που δημοπρατήθηκαν βρίσκεται πλέον ένα ελληνικό νόμισμα. Πρόκειται για ένα χρυσό στατήρα 2.400 ετών, ο οποίος πωλήθηκε σε ιδιώτη συλλέκτη έναντι 6.000.000 δολαρίων.

Η τιμή του αρχαιοελληνικού νομίσματος καθορίστηκε σε δημοπρασία που διεξήχθη στις 19 Μαΐου στον οίκο δημοπρασιών Numismatica Ars Classica στη Ζυρίχη.

Το συγκεκριμένο νόμισμα προέρχεται από το αρχαίο Παντικάπαιον της Ταυρικής Χερσονήσου, της σημερινής Κριμαίας. Τη συγκεκριμένη ελληνική αποικία ίδρυσαν οι Μιλήσιοι στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας κατά τον 7ο ή 6ο αιώνα π.Χ., με το συγκεκριμένο νόμισμα να υπολογίζεται ότι κόπηκε μεταξύ του 340-325 π.Χ.

Απεικονίζει έναν ανοιχτόφθαλμο σάτυρο στην πρόσθια όψη, ενώ στην οπίσθια είναι χαραγμένος ένας γρύπας που στο ράμφος του κρατάει ένα δόρυ.

Μιλώντας για το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ο συνδιευθυντής του οίκου Numismatica Ars Classica, Αρτούρο Ρούσο υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

«Είναι ένα σημάδι, ότι η αγορά νομισμάτων ανθεί στο σύνολό της και ότι ειδικά τα αρχαία νομίσματα προσελκύουν αυτή τη στιγμή έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον» συμπλήρωσε.

Οι νομισματολόγοι εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος στατήρας είναι έργο ιδιαίτερα ικανού χαράκτη, με την πολύ υψηλή τιμή του να αποδίδεται στην ποιότητα, αλλά και στη σπανιότητά του.

ΠηγήIN.GR

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης