Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗJOURNALΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ29/11/1963: Οι Beatles κυκλοφορούν την επιτυχία τους «I Want to Hold Your Hand»

29/11/1963: Οι Beatles κυκλοφορούν την επιτυχία τους «I Want to Hold Your Hand»

Οι προπωλήσεις φθάνουν το 1.000.000.

Κυκλοφόρησε στις 29 Νοεμβρίου 1963, το «I Want To Hold Your Hand» πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα μόνο με παραγγελίες. Έγινε το πρώτο νούμερο ένα των Beatles στις ΗΠΑ και ξεκίνησε τη βρετανική εισβολή στην Αμερική.

Το τραγούδι γράφτηκε από τους John Lennon και Paul McCartney στο υπόγειο του σπιτιού των γονιών της Jane Asher στην Wimpole Street του Λονδίνου.

Γράψαμε πολλά πράγματα μαζί, ένας προς έναν, βολβός οφθαλμού. Όπως στο «I Want To Hold Your Hand», θυμάμαι όταν πήραμε τη συγχορδία που έκανε το τραγούδι. Ήμασταν στο σπίτι της Τζέιν Άσερ, στον κάτω όροφο στο κελάρι παίζοντας ταυτόχρονα στο πιάνο. Και λέγαμε, “Ω, εσύ… κατάλαβες αυτό…” Και ο Παύλος χτυπά αυτή τη χορδή και γυρίζω προς το μέρος του και του λέω, “Αυτό είναι!” Είπα, “Κάνε το ξανά!” Εκείνες τις μέρες, πραγματικά συνηθίζαμε να το κάνουμε! γράψτε απολύτως έτσι – και οι δύο παίζουν στη μύτη του άλλου.

JOHN LENNON, 1980


Κατόπιν εντολής του Brian Epstein, το «I Want To Hold Your Hand» δημιουργήθηκε με γνώμονα την αμερικανική αγορά.

Το «From Me To You» κυκλοφόρησε – μια αποτυχία στην Αμερική. Το «She Loves You» – μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία, μεγάλο νούμερο ένα στην Αγγλία – αποτυχία στις ΗΠΑ. Τίποτα μέχρι το «I Want To Hold Your Hand».

Το «I Want To Hold Your Hand» είναι, μαζί με το «She Loves You», η επιτομή της ποπ των Beatles του 1963. Ηχογραφήθηκε τέσσερις ημέρες μετά την καθοριστική εμφάνιση του συγκροτήματος στις 13 Οκτωβρίου στο Sunday Night At The London Palladium.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το τραγούδι ήταν ένα αυτόνομο σινγκλ. Δεν συμπεριλήφθηκε στο δεύτερο άλμπουμ του γκρουπ, With The Beatles, το οποίο κυκλοφόρησε μια εβδομάδα πριν από το σινγκλ.

Μια έκδοση του «I Want To Hold Your Hand» συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ Love του 2006. Μια πιο σύντομη επεξεργασία από την αρχική ηχογράφηση στο στούντιο συνδυάστηκε με μια ερμηνεία και θόρυβο από το πλήθος από το Hollywood Bowl και τη διάσημη εισαγωγή του Bob Eubanks: “Εδώ είναι… Οι Beatles!”

Limassol Today - Image 14

Στο στούντιο

Το «I Want To Hold Your Hand» ηχογραφήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1963, στο στούντιο δύο του Abbey Road. Ήταν το πρώτο τραγούδι των Beatles που ηχογραφήθηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογία τεσσάρων κομματιών. Οι προηγούμενες κυκλοφορίες τους είχαν ολοκληρωθεί χρησιμοποιώντας μόνο δύο κομμάτια.

Πρόσφατα άκουσα κασέτες να μετράω στο «I Wanna Hold Your Hand», που ήταν το πρώτο μας νούμερο ένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και είμαι αρκετά αυταρχικός: «Sssh, Sssh! Καθαρή αρχή, άντε, όλοι. Ενα δύο. Όχι, άντε, να το πάρεις σωστά!» και μπορώ να δω πώς αυτό θα μπορούσε να σου κάνει νεύρα.

PAUL MCCARTNEY

Η ηχογράφηση ολοκληρώθηκε σε 17 ηχογραφήσεις. Οι Beatles πέρασαν λίγο χρόνο κάνοντας πρόβες του τραγουδιού πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν οι κασέτες, και σύμφωνα με τον ιστορικό των Beatles Mark Lewisohn, το take one ήταν σε μεγάλο βαθμό το ίδιο με την τελική έκδοση.

Limassol Today - Image 15

Επιτυχία στο βρετανικό chart

Το «I Want To Hold Your Hand»/«This Boy» κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 29 Νοεμβρίου 1963. Η ζήτηση είχε αυξηθεί από την επιτυχία του «She Loves You». Ένα εκατομμύριο προκαταβολικές παραγγελίες είχαν γίνει για το νέο σινγκλ.

Παρέμεινε στο νούμερο ένα για πέντε εβδομάδες, έγινε η χριστουγεννιάτικη επιτυχία των Beatles το 1963 και παρέμεινε στα charts για άλλες 15 εβδομάδες. Στις 16 Μαΐου 1964, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της Beatlemania, επέστρεψε για μια εβδομάδα στην κορυφή.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης