Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗJOURNALTHROWBACKΟι λάντσες

Οι λάντσες

Το παλιό λιμάνι της Λεμεσού εξυπηρέτησε την εμπορευματική και επιβατική κίνηση της χώρας για δεκαετίας. Σύμφωνα με την κατασκευή του, προορίζετο να λειτουργήσει ως λιμάνι για μαούνες (lighter basin). Με εξαίρεση μικρά σκάφη που μπορούσαν να προσδέσουν στα κρηπιδώματα, η εξυπηρέτηση των υπόλοιπων πλοίων γινόταν με μαούνες.

Με άλλα λόγια, τα περισσότερα πλοία που έφθαναν στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού παρέμεναν στο αγκυροβόλιο και η διακίνηση φορτίων και επιβατών μεταξύ των πλοίων και της ακτής, γινόταν με μαούνες ή με λάντσες. Οι λάντσες ήταν βενζινοκίνητες μεγάλες βάρκες. Μια από τις χρήσεις τους ήταν να ρυμουλκούν τις μαούνες. Κατά τη διάρκεια της Γιορτής του Κατακλυσμού έπαιρναν τον κόσμο στον περιβόητο «πάμπορο», έναντι χαμηλού εισιτηρίου.

Limassol Today - Image 4

Υπήρχαν η μεγάλη αποβάθρα και μια χαμηλότερη δίπλα της. Στην πρώτη ο γερανός ξεφόρτωνε τα εμπορεύματα από τις μαούνες και στη δεύτερη αποβιβάζονταν οι επιβάτες και προσωπικό.

Ο Μιχάλης Πιτσιλλίδης, στο βιβλίο του ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ (1991) γράφει.

«Οι ατμάκατοι του Αϊβαλιώτη και του Αλή Καπτάν κι οι μαούνες του Φιλιππίδη και του Οσμάν Καπτάν πηγαινοέρχονταν μεταφέροντας επιβάτες και εμπορεύματα κι η αποβάθρα τρανταζόταν από μια βουή αλλόκοτη.»

Limassol Today - Image 4 1

Ο Αριστείδης Φιλιππίδης, γνωστός και σαν Τσιπιτίκος, είχε τις βάρκες STAR και ΑΜΑΖΟΝΑ. Τις βλέπουμε στις φωτογραφίες να μεταφέρουν στρατιώτες ( πιθανόν κατά τη διάρκεια των Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) και ναύτες.

Limassol Today - Image 4 2

Ευχαριστώ τους ΦΑΝΗ και ΚΡΙΣΤΗ ΧΑΡΑΚΗ για την παραχώρηση των φωτογραφιών και τις πληροφορές. Σε μια από τις φωτογραφίες βλέπουμε τον Αριστείδη Φιλιππίδη (Τσιπιτίκο) με καπέλο και με την οικογένεια του Κρίστη Χαράκη.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης