Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑ«Απαγορεύεται να καθίσεις»

«Απαγορεύεται να καθίσεις»

Γράφει ο Γιώργος Κουκουμάς*

Είναι κοινό μυστικό ότι σε όχι λίγους φούρνους, φρουταρίες, υπεραγορές, καταστήματα στον τόπο μας, εφαρμόζεται η απάνθρωπη πρακτική να απαγορεύεται στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να καθίσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του εργάσιμου χρόνου τους. Μάλιστα, ορισμένοι εργοδότες απαιτούν από τους εργαζόμενους να είναι σε αδιάκοπη ορθοστασία ακόμα και όταν αυτό δεν απαιτείται από τη φύση της δουλειάς που εκτελούν ή/και όταν δεν υπάρχει πελάτης εντός του καταστήματος. Για να σιγουρευτούν μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι δεν θα κάτσουν, φροντίζουν να μην υπάρχουν καν καρέκλες ή σκαμπό στον χώρο του καταστήματος για ολιγόλεπτη έστω ξεκούραση των εργαζομένων. Ούτε καν σκαμπό για τις πωλήτριες στα ταμεία δεν υπάρχει σε ορισμένα τέτοια καταστήματα. Ως να «χαλά» η ποιότητα της εξυπηρέτησης του πελάτη, αν η ταμίας θα «κτυπήσει» τις αγορές του καθήμενη σε σκαμπό. Αναφορές υπάρχουν ακόμα και για εργοδότες που βλέπουν από τις κάμερες τους εργαζόμενους αν …τολμήσουν να καθίσουν.

Η καταπόνηση και η εξάντληση των εργαζομένων από την 8ωρη –τουλάχιστον-ορθοστασία είναι προφανής. Ταυτόχρονα, η παρατεταμένη ορθοστασία συσσωρεύει σε βάθος χρόνου άλλα προβλήματα υγείας για τους εργαζόμενους, όπως ρευματοπάθειες και μυοσκελετικές παθήσεις. Αυτό τεκμηριώθηκε άλλωστε και σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (2021).

Μπορεί αυτό να μην θεωρείται το πιο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά δεν παύει να είναι πρόβλημα που έχει να κάνει με την υγεία των εργαζομένων αλλά και σε τελικά ανάλυση και με την αξιοπρέπειά τους. Με κοινοβουλευτική ερώτηση που καταθέτουμε προς τον Υπουργό Εργασίας ζητούμε απαντήσεις: Αν αυτό περιλαμβάνεται στα ζητήματα που ελέγχονται κατά τις επιθεωρήσεις στους χώρους εργασίας, αν περιλαμβάνεται στις εγκυκλίους του Υπουργείου προς τους εργοδότες, αν θα αξιοποιηθούν κάπως όλες οι συστάσεις του European Agency for Safety and Health at Work (EU-OSHA)για την οργάνωση του χρόνου και χώρου εργασίας ακριβώς για να αποφεύγονται όλες οι συνέπειες της παρατεταμένης ορθοστασίας.

Η ανασφάλεια δεν επιτρέπει σε πολλούς εργαζόμενους και εργαζόμενες να μιλήσουν επώνυμα και δημόσια, πόσο μάλλον να κάνουν καταγγελίες, σε χώρους δουλειάς που κατά κανόνα δεν υπάρχει καν συνδικαλιστική οργάνωση. Για αυτό και η κατάθεση της ερώτησης, είναι και ένας τρόπος για να ανοίξει το θέμα, να ακουστούν περισσότερα και να αρχίσει να κάνει η κυβέρνηση και η πολιτεία όσα πρέπει απέναντι σε εργοδοτικές πρακτικές που είναι πραγματικά απάνθρωπες. Μέχρι τότε πάντως, ας αρχίσουμε όλοι όσοι επισκεπτόμαστε τέτοια καταστήματα να κάνουμε ερωτήσεις στους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους των καταστημάτων.

* Βουλευτής ΑΚΕΛ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης