Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚαι κάπως έτσι λειτουργεί το αφήγημα για το φλερτ

Και κάπως έτσι λειτουργεί το αφήγημα για το φλερτ

Κάποιος βλέπει έναν άλλον να κάθεται στα σκαλιά του σταθμού. Πλησιάζει και του αφήνει μια κονσέρβα με σκυλοτροφή.
“Τι να το κανω αυτό;”,
τον ρωτάει ο δεύτερος.
“Είσαι άστεγος, σου άφησα κάτι να φας”
του απαντάει ο πρωτος.
“Καταρχάς δεν είμαι άστεγος”
τον πληροφορεί ο δεύτερος.
“Και γιατί είσαι ντυμένος σαν άστεγος;”
τον ρωτάει ο άλλος.
“Φοράω σκισμένο τζιν, αυτή ειναι η μόδα εδώ και δεκαετίες boomer”
του ανταπαντά.
“Αλλα και να ημουν άστεγος δε θα έτρωγα την σκυλοτροφή σου”
προσθέτει.
“ΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ;! ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΗ;!
ΓΙΑ ΞΕΚΑΒΑΛΑ ΛΙΓΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΝΤΙΒΑ ΑΓΟΡΑΚΙ ΜΟΥ, ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ ΠΟΥ ΣΕ ΛΥΠΗΘΗΚΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΕΚΤΙΜΑΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΡΑΞΗ
ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ,
ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ!
ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΦΗΣΩ ΚΑΝΕΝΑΝ
ΝΑ ΜΕ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ!”
ουρλιαζει ο πρώτος.
Και κάπως έτσι λειτουργεί το incel αφήγημα όσον αφορά το φλερτ.

Οι incels έχουν φτάσει την αντικειμενοποίηση των γυναικών σε τέτοιο ακραίο επίπεδο που τους αρνούνται το δικαίωμα να πουν οχι στο σεξ παρομοιάζοντάς τις…με φαΐ! Βλέπετε, στην ιστοριούλα αυτή υπονοείται ότι το σεξ είναι κάτι σαν γεύμα που μπορείς να προσφέρεις στον πεινασμένο ως κέρασμα ανεξάρτητα από τις δικές σου ορέξεις. Στην πραγματικότητα βέβαια το σεξ είναι μία πράξη αμοιβαιότητας, κάτι που κάνεις με έναν άλλο άνθρωπο όταν “πεινάς” κι εσύ. Φυσικά όταν βλέπεις τις γυναίκες σαν ένα άψυχο αντικείμενο προς κατανάλωση και όχι σαν άνθρωπο με δικές του επιθυμίες είναι αναμενόμενο να μην καταλαβαίνεις αυτή τη λεπτή διαφορά. Στην μισογυνική αυτή παραβολή ο μόνος που έχει επιθυμίες είναι ο άστεγος ενώ αυτός που τον προσκαλεί βρίσκεται απλά εκεί για να ικανοποιήσει ή οχι τις δικές του επιθυμίες.

Οι άντρες είναι αυτοί που πάντα ζητιανεύουν για σεξ ενω οι γυναίκες με ένα μαγικό τρόπο είναι πάντα καλοταισμένες. Από το αφήγημα απουσιάζει εντελώς ο τρόπος που εκφράζεται και ικανοποιείται η γυνακεία επιθυμία. Οι γυναίκες δεν έχουν δικές τους επιθυμίες για σεξ, υπάρχουν απλά ως αυτές που δέχονται ή αρνούνται να ικανοποιήσουν τις αντρικές επιθυμίες και μάλιστα όταν τις αρνούνται είναι από αναλγησία ή από κάποια σαδιστικό βίτσιο.

Εννοείται πως και ο παραλληλισμός των αντρών με άστεγους δεν είναι τυχαίος. Έχει ως στόχο να κάνει επίκληση στο συναίσθημα παρουσιάζοντάς τους ως το αδύναμο μέρος με το οποίο μπορούμε να ταυτιστούμε. Ταυτόχρονα ο παραλληλισμός της πείνας -μιας βιολογικής ανάγκης την οποία αν δεν ικανοποιήσεις κυριολεκτικά θα πεθάνεις- με την ορμή για σεξ είναι άλλη μια κλασική πατριαρχική σοφιστεία, συστατική της κουλτούρας του βιασμού.

Ενώ βέβαια στην περίπτωση των αστέγων οι κάτοχοι του πλούτου πράγματι τους στερούν το δικαίωμα στην στέγαση καταλαμβάνοντας παραπάνω από όση τους αναλογεί και εκμεταλλευόμενοι τους φτωχούς, στην περίπτωση του σεξ δεν μιλάμε για κάποιο άνισο καταμερισμό κάποιων πόρων αλλά το ίδιο το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος των γυναικών.

Για τους incels όμως το γυνακείο σώμα αποτελεί κι αυτό έναν πόρο που θα έπρεπε να κατανέμετε ισότιμα στους άντρες χωρίς οι γυναίκες να έχουν λογο σε αυτό. Η μισογυνική αυτή αφήγηση προσπαθει έτσι να μας εκβιάσει να επικροτήσουμε τον λιμασμένο άντρα που θα εξεγερθεί και θα βιάσει με το ίδιο τρόπο που θα επικροτούσαμε τον άστεγο που θα εξεγειρόταν και θα έπαιρνε αυτό που δικαιούται. Φυσικά, το να πιστεύεις ότι είναι απάνθρωπο να σου αρνείται το σεξ μια γυναίκα που φλέρταρε (ή μάλλον, νομίζεις ότι φλέρταρε) μαζί σου είναι σαν να πιστεύεις ότι είναι απάνθρωπο να αρνείται να σε παντρευτεί κάποιος που σου είπε να πάτε 3ήμερο στο Ναύπλιο.

Αλήθεια, τι θα έλεγαν τα μισογυνικά σκουπίδια που σταθερά παρουσιάζουν τις γυναίκες ως “πεινασμένες” για γάμο αν εκείνες κλαψούριζαν αποκαλώντας τους άντρες απάνθρωπους επειδή δεν τις οδήγησαν στα σκαλιά της εκκλησίας αφότου τις προσκάλεσαν σε μία ταβέρνα. Ξέρουμε ήδη την απάντηση. Στην πατριαρχία μόνοι οι άντρες έχουν δικαίωμα να εξοργίζονται για την ματαίωση που βιώνουν οι προβολάρες που κάνουν ενώ οι γυναίκες εξευτελίζονται διαρκώςπου είναι τόσο αφελείς και ηλίθιες που πίστεψαν ότι αποτελούν οτιδήποτε άλλο πέρα από αντικείμενα του σεξ.

Και αυτή είναι η ουσιά του male entitlement.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης