Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑ"Σπάσε την Σιωπή" από την Youth Dynamics

“Σπάσε την Σιωπή” από την Youth Dynamics

Η οργάνωση Youth Dynamics υλοποιεί αυτές τις μέρες στην Κύπρο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  ERASMUS+ με τίτλο “Σπάσε την Σιωπή”.  Το πρόγραμμα   που ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου 2024 και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 του ίδιου μήνα, φιλοξενέιται στο Δημοσιογραφικο χωριό στα  Περβόλια Λάρνακας με τη συμμετοχή 30 νέων και  λειτουργών νεολαίας από 3 χώρες (Κύπρο, Ελλάδα, Ουγγαρία). 

Limassol Today - Img 0821

Μέσα από το πρόγραμμα οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την έμφυλη βία και θα ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση τους ώστε να σπάνε την σιωπή τους και να μιλάνε όταν υποστούν έμφυλη βία. Ετσι θα αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και θα γνωρίσουν που θα μπορούν να απευθυνθούν Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχυθεί και να θωρακίσει ως ένα βαθμό τις γυναίκες θύματα βίας και στερεοτυπικών συμπεριφορών σε σχέση με τα φύλα και να ενδυναμωθεί ο ρόλος τους στην κοινωνία.

Στη διάρκεια του προγράμματος έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με την Επίτροπο Ισότητας Φύλων, κυρία Τζόζη Χριστοδούλου, με λειτουργούς του γραφείου Ευημερίας, του ΣΠΑΒΟ και του Hope for Children. Eπίσης οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και καλές πρακτικές σχετικά με την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και την ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία.

Limassol Today - Img 0836

Είναι γεγονός ότι 1 στις 3 γυναίκες ανά το παγκόσμιο βιώνει σωματική και σεξουαλική βία από κάποιο οικείο άτομο, σύντροφο ή πρώην σύντροφο», ανέφερε αρχικά η Επίτροπος. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σημειώνει ότι η έμφυλη βία είναι σήμερα η σοβαρότερη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πλανήτη, με άμεσες και μακροπρόθεσμες καταστροφικές συνέπειες τόσο για τις ίδιες τις γυναίκες και τα κορίτσια, όσο και για τον άμεσο οικογενειακό και κοινωνικό τους περίγυρο. Στην Κύπρο 1 στις 4 γυναίκες θα έρθουν αντιμέτωπες με κάποιας μορφής βία στην διάρκεια της ζωής τους, επειδή είναι γυναίκες. Αυτό τονίζουν τόσο η Σύμβαση για την Καταπολέμηση κάθε Μορφής Διάκρισης κατά των Γυναικών και η Διακήρυξη για την Καταπολέμηση της Βίας Κατά των Γυναικών και τα δυο κείμενα του ΟΗΕ.

Η εκπαίδευση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέσο για την ισότητα των δύο φύλων. Μέσα από αυτήν καλλιεργούνται προσωπικότητες, κριτική σκέψη και ανθρωπιστική παιδεία. Επομένως, έχει ένα πρωταρχικό ρόλο για την κατάρριψη των στερεοτύπων και των διακρίσεων. Αν τα παιδιά και οι νέοι μαθαίνουν από μικρή ηλικία ότι τα δύο φύλα είναι ίσα, μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων όπως συμβαίνει στο πρόγραμμα Erasmus+, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις θα μειωθούν και ίσως μια μέρα μπορέσουν να εξαλειφθούν τελείως.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης