Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΤα παιδιά που βράβευσε το Ευρωκοινοβούλο για έργα που προωθούν κατανόηση των...

Τα παιδιά που βράβευσε το Ευρωκοινοβούλο για έργα που προωθούν κατανόηση των λαών

Η οργάνωση νεολαίας Youth Dynamics είναι η νικήτρια του Εθνικού διαγωνισμού  για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη νεολαία 2023

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χτες (21/3/2023) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου “Καρλομάγνος”,  η Youth Dynamics με το πρόγραμμα «Together 4 Human rights » (Μαζί για τα ανθρώπινα δικαιώματα), κέρδισε τον Εθνικό διαγωνισμό και θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην τελετή Βράβευσης στο Άαχεν της Γερμανίας στις 12 Μαΐου 2023, όπου εκεί θα επιλεγούν οι 3 τελικοί νικητές ανάμεσα από τα 27 έργα που έχουν προτείνει οι εθνικές κριτικές επιτροπές.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου,  απονέμεται κάθε χρόνο σε νέους μεταξύ 16 και 30 ετών για σχέδια που να προάγουν την κατανόηση μεταξύ των λαών, προωθούν την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και συνείδησης, λειτουργούν υποδειγματικά για τη νεολαία της Ευρώπης και παρέχουν απτά παραδείγματα συμβίωσης των Ευρωπαίων ως μια κοινότητα

Limassol Today - νέοι

Λίγα λόγια για το έργο που κέρδισε τον Εθνικό διαγωνισμό για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη νεολαία 2023 :

Η οργάνωση Νεολαίας Youth Dynamics φιλοξένησε στον Αγρό μια πολυμελή ομάδα νέων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος για την Εκπαίδευση και τον Αθλητισμό, ERASMUS+. Το πρόγραμμα που είχε ως τίτλο “Together 4 Human rights” (Μαζί για τα ανθρώπινα δικαιώματα) υλοποιήθηκε μεταξύ 13-21 Σεπτεμβρίου  2022, με την συμμετοχή πέραν των 40 νέων από Κύπρο, Ελλάδα, Εσθονία και Ουγγαρία.

Η Θεματική του προγράμματος αφορούσε τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την ανάπτυξη της ανεκτικότητας, την αποδοχή της διαφορετικότητας, και την προώθηση της πολυπολιτισμικής πολυμορφίας. Στόχος του προγράμματος  ήταν η ενημέρωση των νέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να γίνουν ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας  και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέσα από το πρόγραμμα δόθηκε λόγος στη νέα γενιά ώστε να εκφράσει τις απόψεις της σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενώ δόθηκε αναφορά στα μέτρα που λαμβάνει η κάθε χώρα εταίρος για προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων αυτών

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στα δικαιώματα των νέων όπως το δικαίωμα στην εργασία στην υγεία, στην εκπαίδευση και το δικαίωμα συμμετοχής στον πολιτισμό.

Μέλημα  της ανταλλαγής ήταν  η συμμετοχή νέων από τις 4 χώρες στην προώθηση των σημαντικότερων ανθρώπινων αξιών – της ισότητας, της ειρήνης και του σεβασμού των διαφορετικών πολιτισμών και εθνικοτήτων. Οι βασικές αξίες που προωθήθηκαν από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα περιελάμβαν τη φιλία, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την αποδοχή της διαφορετικότητας.  Επιπρόσθετα μέσα από το πρόγραμμα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις δραστηριότητες κατά της βίας, του ρατσισμού, των διακρίσεων και του εκφοβισμού.

Μέσα από ανοικτές  συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια, ομάδες εργασίας, παιχνίδια ρόλων  και  άλλες δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης οι νέοι συνειδητοποίησαν το πόσο κοινά είναι τα προβλήματα που μας περιτριγυρίζουν, έκαναν νέες φιλίες, αναζήτησαν νέες λύσεις και μοιράστηκαν σκέψεις και ιδέες για προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Limassol Today - 20220914 190545 002

Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται «στην καρδιά» των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, αφού δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η επίτευξη προόδου στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αλληλένδετη με την πρόοδο στους 17 Στόχους. Η τρέχουσα κρίση, λόγω της πανδημίας, επιδείνωσε τη φτώχεια, τις ανισότητες, τις διακρίσεις και άλλα κενά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά αυτών των κενών, ούτως ώστε να ανακάμψουμε σωστά και να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο, πιο ανθεκτικό, δίκαιο και αειφόρο.

Στη διάρκεια της ανταλλαγής  δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των νέων στα κοινά, ως σημαντικό εργαλείο ενδυνάμωσης της συμμετοχικής δημοκρατίας και αντιμετώπισης του αποκλεισμού, καθώς και στη συμμετοχή τους στη χάραξη της πολιτικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στα πλαίσια του σχεδίου έγιναν επίσης διάφορες δράσεις ώστε να εορταστεί το Ευρωπαϊκό έτος νεολαίας που είχε οριστεί το 2022, το οποίο συνέπεσε με τα 35χρονά του προγράμματος ERASMUS+.

Limassol Today - 20220918 111943 002

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης