Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΚέρδη €50 εκατ. για την Τράπεζα Κύπρου αυτό το εξάμηνο

Κέρδη €50 εκατ. για την Τράπεζα Κύπρου αυτό το εξάμηνο

Κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €50 εκατομμυρίων ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου για το πρώτο εξάμηνο του 2022, βάζοντας πλώρη για διανομή μερίσματος από το 2023, για πρώτη φορά από το 2011, αναλόγως των συνθηκών της αγοράς και τις εποπτικές εγκρίσεις.

Στον απόηχο της απόρριψης της μη δεσμευτικής προσφοράς από την Lone Star ύψους €1,51 ανά μετοχή, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, τόνισε πως η πρόοδος του συγκροτήματος «γίνεται αντιληπτή».

Ο κ. Νικολάου είπε πως η τράπεζα αναβάθμισε εκ νέου τον στόχο για την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 10% από το 2023, ενώ τώρα η απόδοση βρίσκεται στο 7,3%.

«Η πρόοδός μας γίνεται αντιληπτή», είπε, υπενθυμίζοντας ότι το ΔΣ της τράπεζας απέρριψε τις τρεις προτάσεις της Lone Star εκφράζοντας «την εμπιστοσύνη του στη στρατηγική και τις προοπτικές μας».

«Παραμένουμε ξεκάθαρα επικεντρωμένοι στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας και με τη σημερινή αναβάθμιση των στόχων μας τώρα αναμένουμε να επιτύχουμε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) πάνω από 10% από το 2023 και μετέπειτα, θέτοντας τις βάσεις για ουσιαστική διανομή μερισμάτων από το 2023 και μετέπειτα, αναλόγως των συνθηκών της αγοράς και υπό τη λήψη εποπτικών εγκρίσεων», τόνισε.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Εκτελεστική Διευθύντρια Οικονομικής Διεύθυνσης της τράπεζας, Ελίζα Λειβαδιώτου ανέφερε ότι η τράπεζα βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για άρση της απαγόρευσης διανομής μερίσματος το 2023. «Νοιώθουμε αισιόδοξοι ότι το 2023 θα μας επιτραπεί να δώσουμε μέρισμα και αυτή την αισιοδοξία τη βασίζουμε στα καλά αποτελέσματα που αναμένουμε», συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για ουσιαστικό μέρισμα (meaningful) σε αντίθεση με ένα συμβολικό (token) μέρισμα.

Πάντως, ο κ. Νικολάου απέφυγε να σχολιάσει την ουσία της μη δεσμευτικής προσφοράς από την Lone Star, επικαλούμενος τους περιορισμούς των κανονισμών εξαγοράς της Ιρλανδίας (όπου είναι η γραμμένη η μητρική εταιρεία BOCH) και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Limassol Today - Image 40

Ο κ. Νικολάου είπε επίσης πως έπειτα από το σχέδιο εθελούσιας εξόδου και τη μείωση του δικτύου καταστημάτων η τράπεζα έχει πετύχει πλήρως όλους τους στόχους εξορθολογισμού της λειτουργίας της τράπεζας και μείωση του ρίσκου στον ισολογισμό της.

Για την οικονομία, ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε ως κρίσιμο το 2023 λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και δη την κρίση στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι εν μέσω της ανόδου του πληθωρισμού η τράπεζα είναι προετοιμασμένη και παρακολουθεί το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, ενώ αύξησε την πρόβλεψή της για το κόστος του ρίσκου στις 80 μονάδες βάσης από 43 μονάδες βάσης που είναι τώρα.

Tα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν στα €50 εκατ. το πρώτο εξάμηνο, σε σύγκριση με €1 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και πριν τα μη-επαναλαμβανόμενα στοιχεία ανήλθαν στα €59 εκατ., αυξημένα κατά 20% σε ετήσια βάση.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 5,7% από 6,5% το πρώτο τρίμηνο του 2022, με οργανική μείωση των ΜΕΔ κατά €74 εκατ, ενώ ο δείκτης κάλυψης διαμορφώθηκε στο 59%. Σε απόλυτους αριθμούς και αναπροσαρμοσμένα για χαρτοφυλάκια που κατέχονται προς πώληση, τα ΜΕΔ υποχώρησαν στα €600 εκατ. με βάση τα στοιχεία στις 30 Ιουνίου 2022.

Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) της τράπεζας το πρώτο μισό του 2022 διαμορφώθηκε στο 14,2%, ενώ ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώθηκε στο 19,3%.

Ο νέος δανεισμός το εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε €1,2 δισεκατομμύρια, παρουσιάζοντας άνοδο 305 σε ετήσια βάση, με €537 εκατ. νέων δανείων να παραχωρούνται το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ο Πανίκος Νικολάου σημείωσε ότι υπολογίζεται επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης των νέων δανείων και εκτίμησε ότι η χρονιά θα κλείσει στα επίπεδα του 2019, δηλαδή γύρω στα €2 δις νέων δανείων.

Το σύνολο των εσόδων της τράπεζας το πρώτο μισό του 2022 παρουσίασε αύξηση 4% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στα €299 εκατ. εκ των οποίων τα €145 εκατ. σε καθαρά έσοδα από τόκους (-4% σε ετήσια βάση), ενώ τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 12% στα €94 εκατ.

Τα συνολικά έξοδα παρουσίασαν αύξηση 2% και διαμορφώθηκαν στα €190 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2022, εκ των οποίων τα €100 εκατ. ή σχεδόν 53% σε έξοδα προσωπικού. Ο Δείκτης κόστους προς έσοδα (εξαιρουμένων του ειδικού φόρου για τις καταθέσεις και άλλων τελών, διαμορφώθηκε στο 58%. Πάντως έπειτα από την ολοκλήρωση του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης με κόστος €99 εκατ., όπως δήλωσε ο κ. Νικολάου, η τράπεζα θα εξοικονομήσει €37 εκατ. ετησίως ή το 17% του κόστους προσωπικού.

Εξάλλου ήδη η τράπεζα καταγράφει βελτίωση στα έσοδά της, λόγω του μηδενισμού του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ (από -0,5%), εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αύξηση εσόδων κατά €12 εκατ.

Στο τέλος Ιουνίου του 2022, οι καταθέσεις της τράπεζας στην ΕΚΤ διαμορφώθηκαν στα €9,9 δις από €9,2 δις την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα συνολικά δάνεια ανήλθαν σε €10,14 δις από €9,84 δις το εξάμηνο του 2021. Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων ανήλθε σε €25,8 δις από €24,96 το πρώτο μισό του 2021.

Το σύνολο των καταθέσεων διαμορφώθηκε στα €18,45 δις το πρώτο εξάμηνο από €17,53 δις την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τον δείκτη δανείων (εξαιρουμένων των προβλέψεων) προς καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 55%.

Τέλος, τα ακίνητα που βρίσκονται που τυγχάνουν διαχείρισης στη Μονάδα Διαχείρισης Ακινήτων (REMU) υποχώρησαν στο €1,14 δις στο τέλος Ιουνίου του 2022, παρουσιάζοντας μείωση 18% σε ετήσια βάση. Οι προσθήκες, περιλαμβανομένου του κόστους κατασκευής ανήλθαν σε €26 εκατ., εβώ οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε €87 εκατ.

Powered by epifaniou

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης