Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΞεκινούν οι εφόδοι του φόρου

Ξεκινούν οι εφόδοι του φόρου

Επιτόπιους ελέγχους ξεκινά το Τμήμα Φορολογίας, μετά το σάλο που προκλήθηκε λόγω της παραχώρησης του προνομίου του μειωμένου ΦΠΑ 5%, στους ξένους επενδυτές που αγόραζαν ακίνητα στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος και δεν διέμεναν στην Κύπρο.

Ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι στο στόχαστρο του τμήματος «έχουν τεθεί περιπτώσεις ξένων επενδυτών οι οποίοι φαίνεται να έχουν εκμεταλλευτεί τη νομοθεσία αποκτώντας ακίνητο με μειωμένο ΦΠΑ».

Σημειώνεται ότι η έκθεση του γενικού ελεγκτή για τις πολιτογραφήσεις, αναφέρεται ενδεικτικά σε δέκα περιπτώσεις μεγιστάνων που επωφελήθηκαν του μειωμένου ΦΠΑ, μεταξύ των οποίων, περίπτωση αγοράς οροφοδιαμερίσματος σε πύργο στη Λεμεσό, με εμβαδόν 555 τ.μ. αξίας €14,5 εκατ.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, «θα διερευνηθούν κάτοικοι Λευκωσίας οι οποίοι αγόρασαν εξοχική οικία στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, την οποία δήλωσαν ως πρώτη κατοικία απολαμβάνοντας το μειωμένο ΦΠΑ 5%.

Φαίνεται ότι έχει αποδειχθεί πως οι επηρεαζόμενοι διαμένουν εκτός της υποτιθέμενης «πρώτης κατοικίας» που έχουν δηλώσει.

Ο έφορος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ελεγχθούν περιπτώσεις αγοραστών επαύλεων για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανόν να τις εκμεταλλεύονται με τη μέθοδο του Airbnb ή τις ενοικιάζουν σε τρίτους».

Πρόσθεσε ότι θα διερευνηθούν και περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιοι αγόρασαν διαμέρισμα ενός και δύο δωματίων σε πολυκατοικίες που γειτνιάζουν με τα Πανεπιστήμια, με το πρόσχημα ότι θα διαμένουν τα παιδιά τους, ενώ φαίνεται ότι στο τέλος της ημέρας τα έχουν ενοικιάσει.

Θα κτυπούν κουδούνι το απόγευμα

Ο κ. Μαρκίδης τόνισε πως «η επιτόπια έρευνα θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και θα διεξάγεται από λειτουργούς του τμήματος φορολογίας τις απογευματινές ώρες, μεταξύ 5 μμ και 8 μμ, όταν ο χρήστης της κατοικίας λογικά θα πρέπει να βρίσκεται σπίτι.

Σχετικά με την αναφορά της ελεγκτικής υπηρεσίας ότι ενδεχομένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαιτήσει το απολεσθέν μερίδιο της, το οποίο ενδεχομένως να ανέρχεται στα €200 εκατ., εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι απομακρυσμένο ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Σημειώνεται ότι μετά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την κυπριακή Δημοκρατία με επιβολή κυρώσεων, αποστέλλοντας στη Λευκωσία προειδοποιητική επιστολή τον Ιούλιο του 2021, η κυβέρνηση κατέθεσε τον περασμένο Ιανουάριο νομοσχέδιο στη βουλή το οποίο προνοεί στοχευμένη επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% σε κατοικίες με εμβαδόν μέχρι 140 τετραγωνικά μέτρα.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/112/ΕΚ επιτρέπει μειωμένο ΦΠΑ για πρώτη κατοικία, μόνο στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής και η βουλή εξετάζει τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να τεθούν αυστηρά όρια στο εμβαδόν και ενδεχομένως και την αξία της κατοικίας, για την οποία θα μπορεί να δοθεί αυτό το ωφέλημα.

Ο κ. Μαρκίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα νομοθεσία θα εγκριθεί από τη βουλή στους αμέσως δύο μήνες, ώστε να λήξει αυτό το σίριαλ, όπως το χαρακτήρισε.

Το Τμήμα Φορολογίας θα συνεχίσει να εφαρμόζει την υφιστάμενη νομοθεσία που θεσπίστηκε το 2012, ώστε να παρέχει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, στους αγοραστές που δηλώνουν ότι το ακίνητο αφορά πρώτη κατοικία.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Powered byLimassol Today - Muskita

ΠηγήStockwatch

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης