Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΑμφιβάλλει η κυβέρνηση για την χρησιμότητα του Τεχνολογικού Πάρκου

Αμφιβάλλει η κυβέρνηση για την χρησιμότητα του Τεχνολογικού Πάρκου

Δεν έχει τέλος η αλλοπρόσαλλη στάση που ακολουθεί η κυβέρνηση σε ότι αφορά την δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου στην Λεμεσό, αμφιβάλλοντας ακόμα και για την χρησιμότητα του.

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Στο διάστημα των τελευταίων δέκα χρόνων, λήφθηκαν έξι τουλάχιστον διαφορετικές αποφάσεις, με την μια να ανατρέπει την άλλη χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει το παραμικρό για την υλοποίηση του έργου, γεγονός που δικαιολογημένα προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τυχόν σκοπιμότητες και συμφέροντα.

Ένα ζήτημα για το οποίο επανειλημμένα ο εμποροβιομηχανικός κόσμος αλλά και η επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα τόνισαν την αναγκαιότητα του, αφού θα αποτελέσει βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο και θα λειτουργήσει ως εργαλείο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της έξυπνης εξειδίκευσης, και της υλοποίησης της Ψηφιακής Στρατηγικής της χώρας μας, μετατρέποντας την Κύπρο σε περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης.

Να θυμίσουμε ότι η δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου αποφασίστηκε και προωθήθηκε από τις κυβερνήσεις Τάσου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Χριστόφια, περίοδο κατά την οποία, όχι μόνο εξασφαλίστηκε κατάλληλος χώρος στην περιοχή Πεντακώμου αλλά έγινε και ο σχετικός σχεδιασμός του έργου. Το γεγονός ότι το έργο εκκρεμεί εδώ και μια εικοσαετία, αποδίδεται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα ασκούν ποικιλότροπες πιέσεις για την υλοποίηση του, στην «ναι μεν αλλά…» κυβερνητική στάση.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε το 2015 την απόφαση της να εγκαταλείψει τον σχεδιασμό για τη δημιουργία του Πάρκου στο Πεντάκωμο, την οποία όμως ανακάλεσε λίγους μήνες αργότερα, μετά τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών και των οργανωμένων φορέων της Λεμεσού και απηύθυνε ανοικτή δημόσια πρόσκληση σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας, της ενέργειας, της νανοτεχνολογίας, της υγείας και βιοφαρμάκων, της γεωργίας και σίτισης περιβάλλοντος και των υδάτων.

Τότε, επέδειξαν ενδιαφέρον 16 συνολικά διεθνούς εμβέλειας εταιρείες καινοτομίας και έρευνας, ωστόσο υποβλήθηκε μια μόνο προσφορά η οποία απορρίφθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο και τον Μάιο του 2017 επαναπροκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός, χωρίς όμως να υποβληθεί καμία προσφορά. Κι αυτό, λόγω των όρων της προσφοράς, τους οποίους η κυβέρνηση αρνήθηκε να αλλάξει.

Αντί οποιασδήποτε άλλης ενέργειας, η κυβέρνηση αποφάσισε την ακύρωση του έργου, αφαιρώντας από τους κρατικούς προϋπολογισμούς το κονδύλι για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών μέχρι τον χώρο του Πάρκου, παραγράφοντας παράλληλα τις αλλεπάλληλες υποδείξεις τόσο των κομμάτων όσο του ΕΒΕΛ, να μην κυρωθεί το έργο αλλά να μελετηθούν κίνητρα προσέλκυσης αξιόλογων και αξιόπιστων επενδυτών από το εξωτερικό, τα οποία να ενσωματωθούν σε μια νέα προκήρυξη προσφορών.

Σε αντίθεση αυτών των υποδείξεων, η κυβέρνηση εμφανίστηκε πριν από δύο χρόνια με την θέση ότι το Πεντάκωμο βρίσκεται μακριά από Πανεπιστήμια και μέσω εκπροσώπου του αρμόδιου Υπουργείου, ανακοινώθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, ότι μελετάται η επιστροφή της γης που είχε απαλλοτριωθεί, στους ιδιοκτήτες της.

Limassol Today - τεχνολογικο παρκο 2

Άλλαξε, λένε, η δομή της οικονομίας

Το θέμα του Τεχνολογικού Πάρκου απασχόλησε εκ νέου την Επιτροπή Εμπορίου σε μια από τις τελευταίες συνεδρίες της τον περασμένο Νοέμβριο, όπου η κυβέρνηση εμφανίστηκε με εντελώς διαφορετικό σκεπτικό γύρο από τα όλο ζήτημα.
Συγκεκριμένα, ενημερώθηκαν οι βουλευτές ότι διυπουργική επιτροπή αποφάσισε να γίνει δημόσια διαβούλευση για να διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, αν το Τεχνολογικό Πάρκο ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, γιατί, όπως αναφέρθηκε, άλλαξε η δομή της οικονομίας.
Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εμπορίου, Κώστας Κώστα, στιγματίζει το ότι «ούτε καν μελέτη για το κόστος κατασκευής των υποδομών εντός του πάρκου, δεν έχει ακόμα γίνει» επισημαίνοντας το γεγονός ότι «το γειτονικό Ισραήλ έχει 35 Τεχνολογικά Πάρκα, και εμείς ούτε ένα δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε».
Τονίζοντας το πόσο αναγκαίο είναι το Τεχνολογικό Πάρκο για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας, «τομείς στους οποίους υστερούμε σημαντικά και των οποίων η ανάπτυξη θα δώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άνεργους νέους και ώθηση στην οικονομία», εκφράζει την πεποίθηση ότι «η κυβέρνηση κωλυσιεργεί γιατί δε θέλει να γίνει αυτό το έργο… το έχει ακυρώσει οριστικά».

Αδιαπραγμάτευτη απαίτηση από ΕΒΕΛ και ΤΕΠΑΚ

Να θυμίσουμε ότι μιλώντας στο Limαssol today, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Ανδρέας Τσουλλόφτας, είχε τονίσει την σημαντικότητα του Τεχνολογικού Πάρκου «για μια χώρα που θέλει να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας στη σύγχρονη εποχή», επισημαίνοντας ότι η επιλογή από την πολιτεία να γίνει το έργο στο Πεντάκωμο, ήταν το αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης από τα ίδια τα Κυβερνητικά τμήματα.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να γίνει μια νέα διαδικασία με σωστά κριτήρια και κίνητρα όπως πχ η δημιουργία των βασικών υποδομών και δρόμων που πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους, και όχι των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, που θα στεγαστούν εκεί.
Κατηγορηματική θέση εκφράζεται και από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου τόσο για ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις διαδικασίες για να προχωρήσει το Πάρκο όσο και για τον χώρο δημιουργίας του. «Το Πεντάκωμο είναι ο καταλληλότερος χώρος για ένα πραγματικά σωστό Τεχνολογικό Πάρκο και το ΤΕΠΑΚ δεν συζητεί την όποια μετακίνηση του έργου σε άλλο χώρο», όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Παντελής Κελίρης.

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης