Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΕργοστάσιο ΣΑΛΑ για τη Δυτική Λεμεσό

Εργοστάσιο ΣΑΛΑ για τη Δυτική Λεμεσό

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Έργο ζωής το Εργοστάσιο Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων και Παραγωγής Ανακυκλωμένου Νερού Δυτικής Λεμεσού

Ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής της Λεμεσού το οποίο κυριολεκτικά αναβαθμίζει την ποιότητας ζωής και επιπλέον συμβάλλει στην οικονομική δραστηριότητα και προάγει την προστασία του περιβάλλοντος, προστίθεται στις καθοριστικής σημασίας υποδομές του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντας.

Το δεύτερο Εργοστάσιο Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων και Παραγωγής Ανακυκλωμένου Νερού Δυτικής Λεμεσού, έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται να παραληφθεί και επίσημα από το ΣΑΛΑ μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες. Εκείνο που απομένει είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας των προβλεπόμενων ποιοτικών και λειτουργικών ελέγχων ώστε αμέσως μετά και την τυπική παράδοση του, να αρχίσει η σύνδεση των υποστατικών με το αποχετευτικό σύστημα, το οποίο δεν μπορούσε να λειτουργήσει μέχρι σήμερα, εν αναμονή της έναρξης της λειτουργίας του εργοστασίου.

Limassol Today - 5 008

Το Εργοστάσιο το οποίο βρίσκεται σε γεωργική γη, στα διοικητικά όρια του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών και εντός της επικράτειας των Βρετανικών Βάσεων, είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές και εφάπτεται της Λίμνης Κατακράτησης Ομβρίων Υδάτων στη δυτική πλευρά του Κάθετου Δρόμου που συνδέει την περιοχή του Lady’s Mile με τον αυτοκινητόδρομο. Βρίσκεται σε απόσταση 500 περίπου μέτρων  από την Α΄ Βιομηχανική Περιοχή Λεμεσού ενώ απέχει 1200 μέτρα από την πλησιέστερη οικιστική ζώνη του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών.

Να σημειωθεί ότι η Σύμβαση για το έργο αυτό, η οποία προνοεί τον σχεδιασμό, την κατασκευή αλλά και την δεκαετή λειτουργία του, υπογράφηκε μεταξύ του ΣΑΛΑ και της Κοινοπραξίας Cybarco – Kruger – Veolia, το 2018 και οι κατασκευαστικές εργασίες που άρχισαν τον Ιανουάριο του 2019 αποπερατώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022. Το συνολικό κόστος για την κατασκευή ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την δεκαετή λειτουργία και συντήρηση το κόστος ανέρχεται στα 13 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κυπριακή Κυβέρνηση και το ΣΑΛΑ.

Limassol Today - 2 019 1

Εξυπηρέτηση 65.000 κατοίκων και μεγάλων  οργανισμών και  αναπτύξεων

Το Εργοστάσιο, όπως ανέφερε στο Limassol today, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛΑ, Γιάννης Τσουλλόφτας, είναι δυναμικότητας 13.000 κυβικών μέτρων την ημέρα και θα μπορεί να εξυπηρετεί 65.000 χιλιάδες κατοίκους  στις περιοχές των Κάτω και Πάνω Πολεμιδιών, του Ζακακίου, του Άγιου Σπυρίδωνα και άλλες περιοχές στην ευρύτερη Δυτική Λεμεσό. Θα καλύπτονται επίσης οι ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, του Νέου Λιμανιού, της Α΄ Βιομηχανικής Περιοχής Λεμεσού αλλά και των μεγάλων εμπορικών αναπτύξεων στην δυτική Λεμεσό, όπως είναι  το Καζίνο City of Dreams Mediterranean και το My Mall.

Εξηγώντας την διαδικασία που ακολουθείται από την παραλαβή των λυμάτων μέχρι και την παραγωγή του επεξεργασμένου νερού, ο κ. Τσουλλόφτας, επισημαίνει ότι επεξεργασία των λυμάτων, γίνεται μέσα από τρία βασικά στάδια.

Limassol Today - 6 008

Κατά την Πρωτοβάθμια Επεξεργασία τα λύματα, με την είσοδο τους στο Εργοστάσιο, υπόκεινται στην διαδικασία εσχάρωσης, δηλαδή με την βοήθεια σχαρών αφαιρούνται τα στερεά σωματίδια που είναι μεγαλύτερα των τριών χιλιοστόμετρων. Στη συνέχεια, οδηγούνται σε επιμήκεις δεξαμενές στις οποίες απομακρύνονται λίπη, έλαια και χαλίκια και ακολούθως  στην πρωτοβάθμια καθίζηση κατά την οποία αφαιρείται η λάσπη και μειώνονται τα αιωρούμενα στερεά και το οργανικό φορτίο.

Κατά την Δευτεροβάθμια Επεξεργασία, γίνεται ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων από μικροοργανισμούς, οι οποίοι βοηθούν στη διαδικασία μετατροπής της αμμωνίας που περιέχεται στα λύματα σε άζωτο το οποίο ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και οξυγόνο που χρησιμοποιείται από τους ίδιους τους μικροοργανισμούς.  Παράλληλα οι μικροοργανισμοί μειώνουν το ρυπαντικό φορτίο αφήνοντας καθαρότερα λύματα να διοχετεύονται στο επόμενο στάδιο επεξεργασίας.

Στην Τριτοβάθμια Επεξεργασία τα λύματα διέρχονται μέσα από ειδικές, τελευταίας τεχνολογίας βιοαντιδραστικές μεμβράνες υπερδιήθησης, οι οποίες χρησιμεύουν ως τελικό φίλτρο επεξεργασίας του παραγόμενου νερού το οποίο διέρχεται μέσα από ένα στάδιο απολύμανσης μέσω υπεριώδους ακτινοβολίας, όπου οποιαδήποτε υπολείμματα μικροοργανισμών  αδρανοποιούνται πλήρως και παράγεται τελικά το άριστης ποιότητας τριτοβάθμια επεξεργασμένο νερό.

Limassol Today - 3 00c 2

Παραγωγή αρδεύσιμου νερού και ενεργειακής ύλης

Σε ότι αφορά την διάθεση και χρησιμότητα του νερού που προκύπτει μετά την τριτοβάθμια επεξεργασία, ο Διευθυντής του ΣΑΛΑ αναφέρει ότι «το επεξεργασμένο νερό διοχετεύεται σε υπόγεια δεξαμενή που βρίσκεται στον χώρο του Εργοστασίου και αξιοποιείται από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για άρδευση της παραδοσιακά γεωργικής περιοχής που εκτείνεται στα δυτικά της Λεμεσού, όπως είναι το Φασούρι και άλλες γειτνιάζουσες γεωργικές περιοχές».

Όσον αφορά την ιλύ, την λάσπη δηλαδή  που συλλέγεται κατά την διαδικασία της  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων, αυτή, όπως εξηγεί ο κ. Τσουλλόφτας «ομογενοποιείται και διοχετεύεται σε ένα ειδικό χώρο, τον χωνευτή, όπου μέσα από μια διαδικασία θέρμανσης και αναερόβιας πέψης παράγεται βιοαέριο (μεθάνιο) το οποίο θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με πολύ μικρό ανθρακικό αποτύπωμα».

Στην  περίπτωση του Εργοστασίου του ΣΑΛΑ, το βιοαέριο χρησιμοποιείται τόσο για την παραγωγή θερμότητας για θέρμανση του χωνευτή στους 35 0C  όσο και για την παραγωγή ηλεκτρισμού για χρήση στο εργοστάσιο.

Limassol Today - 4 00a 2

Υψηλή κατηγορία πράσινης βιομηχανικής μονάδας

Υπολογίζεται ότι το 30% των αναγκών του Εργοστασίου σε ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτεται από το παραγόμενο βιοαέριο. Εντός του Εργοστασίου έχει αρχίσει επίσης η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και όταν η εγκατάσταση ολοκληρωθεί αναμένεται ότι περίπου το 30% των αναγκών του εργοστασίου σε ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτεται από τα φωτοβολταϊκά.

Συνολικά βιοαέριο και φωτοβολταϊκά θα παράγουν το 60% των αναγκών του Εργοστασίου σε ηλεκτρική ενέργεια, κάτι που, όπως υποδεικνύει ο Γιάννης Τσουλλόφτας  «κατατάσσει το εργοστάσιο του ΣΑΛΑ σε μια εξαιρετικά υψηλή κατηγορία πράσινης βιομηχανικής μονάδας».

Επιπρόσθετα το Εργοστάσιο διαθέτει ένα προηγμένο Σύστημα Εποπτικού Ελέγχου και Απόκτησης Δεδομένων (SCADA), συστήματα απόσμησης και ελέγχου οσμών ενεργού άνθρακα, συστήματα ελέγχου θορύβου και άλλες τεχνολογίες αιχμής. Όλες οι δεξαμενές, πέραν της δεξαμενής της αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας, είναι υπόγειες, ελαχιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα διαφυγής οσμών προς το περιβάλλον.

Limassol Today - 1 017 1
Χρήστος Χαραλάμπους

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης