Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΜε ένα γερανό, ο Δήμος Λεμεσού «έλυσε» το πρόβλημα των αστέγων

Με ένα γερανό, ο Δήμος Λεμεσού «έλυσε» το πρόβλημα των αστέγων

Με την επιστράτευση συνεργείου με εργάτες και με φορτηγό με γερανό, ο Δήμος Λεμεσού έδωσε μέσα σε λίγη ώρα «λύση» στο πρόβλημα των τριάντα περίπου αστέγων που εδώ και τρεις περίπου μήνες διέμεναν στον μεγάλο ανοικτό χώρο στην συμβολή των οδών Ναβαρίνου και Λεοντίου-Ειρήνης.

Η επείγουσα σύσκεψη με όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα και υπηρεσίες, που είχε συγκαλέσει ο Δήμαρχος Λεμεσού με στόχο όπως ο ίδιος ο κ. Νικολαΐδης είχε δηλώσει «η κάθε υπηρεσία να κάνει αυτό που της αναλογεί αλλά και όλες μαζί, με πνεύμα συνεργασίας να ενώσουν δυνάμεις για να απαμβλύνουν το πρόβλημα…», αποδεικνύεται ότι έγινε για το θεαθείναι.

Θεωρώντας ο Δήμος ότι η δική του ευθύνη και υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, περιορίζεται απλά και μόνο στην απαλλαγή του χώρου από την παρουσία τους, «αποφάσισε και καθάρισε», με συνοπτικές διαδικασίες, όπως μας έχουν συνηθίσει να αποφασίζουν και να δρουν οι δημοτικοί άρχοντες της πόλης.

Έτσι, δόθηκαν οδηγίες και νωρίς χθες το πρωί, μπήκαν τα συνεργεία στον χώρο όπου διέμεναν οι άστεγοι και τους «ξεσπίτωσαν» από την αρχή. Χωρίς προηγουμένως να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία του Δήμου και των άλλων αρμόδιων υπηρεσιών για να εξασφαλιστεί γι’ αυτούς κάποιος κατάλληλος χώρος στέγασης. Χωρίς καν να δοθεί ο χρόνος σε αυτούς τους ανθρώπους να μαζέψουν τα ελάχιστα στοιχειώδη υπάρχοντα τους για να μην καταλήξουν στην κάσα του φορτηγού με τα όποια άλλα σκουπίδια.

Limassol Today - 1

Η ανθρωπιστική πτυχή, δηλαδή, του προβλήματος, ουδόλως απασχόλησε τον Δήμαρχο και γενικότερα τον Δήμο αλλά και όλες τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες. Το πού θα καταλήξουν αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι αναγκαστικά θα αναζητήσουν κάποιους άλλους ανοικτούς χώρους για να βολευτούν, προφανώς δεν απασχολεί κανένα.

«Μάζεψαν ότι προλάβαν και κανένας δεν ξέρει που κατέφυγαν…»

Πολίτες που κατοικούν στην περιοχή και αντιλήφθηκαν την επιδρομή στον χώρο των αστέγων, καταγράφοντας και εικόνες από την όλη επιχείρηση, εκφράζουν την έντονη απογοήτευση αλλά και την αντίθεση τους στον τρόπο που ενήργησε ο Δήμος.

Limassol Today - 2

«Μπήκε μέσα ο γερανός κι άρχισε να φορτώνει τα πάντα… ρούχα, βαλίτσες, στρώματα… τους τα πέταξαν όλα…», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στο Limassol today, επισημαίνοντας ότι την ώρα εκείνη δεν υπήρχε σχεδόν κανένας εκεί  και όταν κάποιοι από τους άστεγους εμφανίστηκαν και αντίκρυσαν αυτό που γινόταν «έτρεχαν να προλάβουν να αρπάξουν ότι δεν είχε μαζευτεί από τον γερανό ενώ κάποιοι ανέβαιναν και στο φορτηγό ψάχνοντας να βρουν κάτι από τα πράγματα τους…». Αδιαμαρτύρητα, όπως αναφέρουν, δέχτηκαν αυτή την απάνθρωπη συμπεριφορά και κρατώντας ότι μπόρεσαν να σώσουν, βγήκαν στο δρόμο…

«Ενδιαφέρθηκε καθόλου ο Δήμος και οι όποιοι άλλοι αρμόδιοι πού θα καταλήξουν αυτοί οι άνθρωποι από δω και πέρα;»

Είναι ένα ερώτημα που θέτει πολίτης-μάρτυρας του τρόπου με τον οποίο ενήργησε ο Δήμος, εκφράζοντας το αυτονόητο… Ότι, δηλαδή, «το λιγότερο που έπρεπε να κάνει ο Δήμος ήταν να δώσει μια προειδοποίηση σε αυτούς τους ανθρώπους για την πρόθεση του να καθαρίσει τον χώρο, ώστε τουλάχιστο να προλάβαιναν να πάρουν τα πράγματα τους…».

Αντίθετα, όπως υποδεικνύεται, «με την λογική που διαθέτουν στον Δήμο, ασχολήθηκαν με το πρόβλημα σε μια σύσκεψη λίγων λεπτών και τώρα πιστεύουν ότι όπως έδρασαν, το έλυσαν κιόλας…».

Χρήστος Χαραλάμπους

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης