Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΟ Δήμος Λεμεσού έχασε κονδύλι €650.000 για επιδιόρθωση της μεγάλης αποβάθρας

Ο Δήμος Λεμεσού έχασε κονδύλι €650.000 για επιδιόρθωση της μεγάλης αποβάθρας

Χάθηκε το κονδύλι για συντήρηση της μεγάλης αποβάθρας

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Μετά το φρένο που μπήκε στην χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Ταμεία για έργα που είχαν εξαγγελθεί  για την συνοικία Αγίου Νικολάου, λόγω του φιάσκου στο οποίο κατέληξαν οι περιβόητες «περιβαλλοντικές γειτονιές» στην περιοχή Αγίου Σπυρίδωνα στην Ομόνοια και το Ζακάκι, ο Δήμος Λεμεσού χάνει τώρα και το κονδύλι που προοριζόταν για την επιδιόρθωση της μεγάλη αποβάθρας του παλιού λιμανιού.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της μεγάλης καθυστέρησης που υπήρξε στην έναρξη των εργασιών εκ μέρους του εργολάβου, με ευθύνη προφανώς και του Δήμου ο οποίος δεν ενήργησε ώστε να τηρηθεί η συμφωνία που υπογράφηκε μετά την κατακύρωση της σχετικής προσφοράς και να υλοποιηθεί το έργο στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

Η αίτηση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας έχει υποβληθεί μέσω της  Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Λεμεσού και αφορούσε την αποκατάσταση του σκάφους «Λάμπουσα» με εκτιμώμενη δαπάνη 700.000 ευρώ και την επιδιόρθωση της μεγάλη αποβάθρας του παλιού λιμανιού με προβλεπόμενη δαπάνη 650.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά ειδικότερα την αποβάθρα, το έργο ανατέθηκε με διαδικασία προσφορών τον Νοέμβριο του 2021. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία απολύτως εργασία κι αυτό επειδή οι εμπλεκόμενοι στο έργο, με ευθύνη και του Δήμου, μέσα από παρατάσεις οδήγησαν τελικά το έργο σε αδιέξοδο.

Πρόσφατα, όπως πληροφορούμαστε η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων του Γενικού Λογιστηρίου, ενημέρωσε τον Δήμο Λεμεσού ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η αναβλητικότητα οπότε και σταμάτησε την ισχύ της προσφοράς και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξει ανανέωση στην χορηγία.

Όπως ανέφερε στο Limassol today αρμόδια πηγή, αν ξεκινούσε το έργο και στην διαδρομή παρατηρείτο κάποια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του, θα υπήρχε η δυνατότητα σύνδεση του με την επόμενη προγραμματική περίοδο, όπως έγινε και με πολλά άλλα συχρηματοδοτούμενα έργα σε άλλους δήμους.

Ευτυχώς άρχισε η αποκατάσταση του «Λάμπουσα»

Σε ότι αφορά το «Λάμπουσα», έγινε κατορθωτό να κινηθούν οι διαδικασίες για την συντήρηση (ουσιαστικά ανακατασκευή) του και ελπίζουμε ότι ο Δήμος θα επιδείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον ώστε να γίνει σωστή επίβλεψη των εργασιών και να μην έχουμε και άλλα παρατράγουδα.

Σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί, με την αποκατάσταση του σκάφους και εφόσον κριθεί αξιόπλοο, θα δέσει σε σημείο ανατολικά της αποβάθρας του παλιού λιμανιού ως πλωτό μουσείο.

Να θυμίσουμε ότι το «Λάμπουσα», ένα ξεχωριστό αλιευτικό σκάφος που δούλεψε για πολλά χρόνια στην Κερύνεια και μετά την προσφυγιά στη Λεμεσό και σε άλλες κυπριακές θάλασσες, ναυπηγήθηκε το 1950 στο Πέραμα του Πειραιά και νηολογήθηκε το 1965 στο λιμάνι της Αμμοχώστου, παίρνοντας την ονομασία της αρχαίας Λάμπουσας, απ’ όπου καταγόταν ο τελευταίος ιδιοκτήτης του. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής ναυπηγικής παράδοσης και ένα κειμήλιο της ιστορίας της κυπριακής αλιείας.

Περιήλθε στην κατοχή του Δήμου Λεμεσού επί δημαρχίας Δημήτρη Κοντίδη, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να επιχορηγήσει την απόσυρση των τρατών και πρότεινε στους παραλιακούς δήμους να πάρουν ένα από αυτά τα σκάφη, με τη δέσμευση να το συντηρήσουν και να το διαμορφώσουν σε επισκέψιμο χώρο, κάτι που έγινε επί δημαρχίας Ανδρέα Χρίστου.

Το ιστορικό σκάφος είχε τοποθετηθεί σε ειδική αποβάθρα του παραλιακού πάρκου της Λεμεσού και το επισκέπτονταν ντόπιοι και ξένοι. Όμως το 2018 ακινητοποιήθηκε στο παλιό λιμάνι όπου και παρέμεινε ασυντήρητο, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στο σκαρί του και να κλαπούν διάφορα εξαρτήματα. 

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης