Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΠολλαπλά τα οφέλη από τον Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου 

Πολλαπλά τα οφέλη από τον Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου 

Στο διαγωνισμό,, συμμετέχουν 29 οινοποιεία του τόπου μας και 163 διαφορετικά δείγματα οίνου, καταχωρημένα σε δύο κατηγορίες βάσει των εγκεκριμένων και αναγνωρισμένων διεθνών προτύπων.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και η Κυβέρνηση, στηρίζουν κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ανάδειξη και στην προώθηση των ποιοτικών οίνων του τόπου μας, ανέφερε το πρωί της Δευτέρας, ο Υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος, σημειώνοντας ότι είναι πολλαπλά τα οφέλη από τη διοργάνωση διαγωνισμών, όπως ο Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου.

Ο κ. Ξενοφώντος χαιρέτισε την έναρξη της διαδικασίας για τον 14ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου, η οποία πραγματοποιείται στη Λεμεσό υπό την αιγίδα του Υπουργείου και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου και με συνδιοργανωτές το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Δήμο Λεμεσού, τον Σύνδεσμο Οινοποιών Κύπρου (Σ.Ο.Κ.), την Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων Κύπρου (Ε.Π.Ο.Κ.), τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων, τον Όμιλο Οινοφίλων Κύπρου, τον Όμιλο Οινοφίλων Αμμοχώστου και την Ομάδα Οινοφίλων ΟίνοΑρτ.

Στο διαγωνισμό, είπε ο Υπουργός, συμμετέχουν 29 οινοποιεία του τόπου μας και 163 διαφορετικά δείγματα οίνου, καταχωρημένα σε δύο κατηγορίες βάσει των εγκεκριμένων και αναγνωρισμένων διεθνών προτύπων. Η μία κατηγορία, συνέχισε, είναι αυτή των ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων και η άλλη κατηγορία είναι αυτή των γλυκών οίνων, δηλαδή οίνων που περιέχουν σάκχαρα πάνω από 45 γραμμάρια ανά λίτρο.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του διαγωνισμού διαδραματίζουν τα μέλη της επταμελούς κριτικής του επιτροπής, πρόεδρος  της οποίας έχει οριστεί ο καθηγητής Δρ. Antonio Moráta, ο οποίος είναι οινολόγος διεθνούς εμβέλειας με σημαντικό ερευνητικό έργο στη μικροβιολογία του οίνου. Σε αυτήν συμμετέχουν επίσης, οι οινολόγοι  Jelena Kuzmanović και Roman Herzog, ο χημικός οινολόγος  Πάνος Τζίμας, οι sommeliers Umberto Galli Zugaro και Γεώργιος Κασσιανός καθώς και η οινολόγος – ακαδημαϊκός  Betty Darabont.   Η επιλογή της κριτικής επιτροπής, υπέδειξε, έγινε στη βάση καθορισμένων κριτηρίων με τη σύμφωνη γνώμη του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου.

«Είναι προφανές ότι τα οφέλη από τη διοργάνωση τέτοιων διαγωνισμών είναι πολλαπλά, αφού συμβάλλουν σημαντικά στη διάχυση της γνώσης, στην ενθάρρυνση της οινικής παραγωγής, στην υπεύθυνη κατανάλωση ως μέρος του πολιτισμού και της μεσογειακής διατροφής, στην ανάδειξη και παρουσίαση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των οίνων της Κύπρου στο ευρύτερο κοινό, καθώς και στη βελτίωση των τεχνικών και επιστημονικών ικανοτήτων των οινοπαραγωγών του τόπου μας, και κατ’ επέκταση, στην άνοδο της ποιότητας», συμπλήρωσε. 

Υπογράμμισε ακόμη ότι, ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και ως Κυβέρνηση, «στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ανάδειξη και στην προώθηση των ποιοτικών οίνων του τόπου μας».

Υπενθυμίζοντας ότι ο διαγωνισμός διεξήχθη για πρώτη φορά το 2006, ο Πέτρος Ξενοφώντος ανέφερε ότι από τότε, όχι μόνο καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός, αλλά κατάφερε να καταστεί η σημαντικότερη οινική εκδήλωση στην Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, υπέδειξε ότι η Λεμεσός είναι η κατεξοχήν κοιτίδα της αμπελουργίας και της οινοποιίας στην χώρα και τιμά το κυπριακό κρασί ποικιλοτρόπως, με κορυφαία δράση την μεγάλη λαϊκή γιορτή της «Γιορτής του κρασιού», που φέτος θα διοργανωθεί από τις 7 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Συνεχάρη επίσης το Υπουργείο Γεωργίας για τη διοργάνωση του διαγωνισμού, «που στόχο έχει τη στήριξη και προβολή της κυπριακή οινοπαραγωγής» και πρόσθεσε ότι «το κυπριακό κρασί δεν είναι μόνο το πιο ιστορικό κρασί στον κόσμο, αλλά κατέχει και μια αξιοζήλευτη θέση στην παγκόσμια οινοπαραγωγή».

«Μια θέση που βελτιώνεται συνεχώς, γιατί σήμερα η Κύπρος, πέραν από την παράδοση, διαθέτει και σοβαρούς επαγγελματίες και τεχνογνωσία, στην αμπελοκαλλιέργεια και στην οινοπαραγωγή», είπε και εξέφρασε τη χαρά του που ο Δήμος Λεμεσού στηρίζει ξανά την πιο σημαντική οινική εκδήλωση της χώρας.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Δρ Antonio Moráta, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στο νησί μας «με την μεγάλη παράδοση στην οινοπαραγωγή», προσθέτοντας ότι για τον ίδιο είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τον τρόπο οινοπαραγωγής και τις γηγενείς ποικιλίες.

«Χθες δοκίμασα αρκετά κρασιά στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού, οι εντυπώσεις μου ήταν πολύ καλές και θεωρώ πως είσαστε σε καλό δρόμο», συμπλήρωσε.

Η κριτική επιτροπή ξεκίνησε ήδη την δοκιμή των κρασιών, ενώ κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η τελετή βράβευσης και το επίσημο δείπνο που θα διεξαχθεί το βράδυ της Παρασκευής 26 Μαΐου, στο ξενοδοχείο St. Raphael Resort & Marina, στη Λεμεσό.

Powered by copy shop

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης