Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΣαν φτερά στον άνεμο καταρρέουν τα μπαλκόνια από επικίνδυνα κτήρια

Σαν φτερά στον άνεμο καταρρέουν τα μπαλκόνια από επικίνδυνα κτήρια

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Για πολλοστή φορά οι πολίτες της Λεμεσού έγιναν σήμερα μάρτυρες της σοβαρής απειλής που δημιουργούν τα σαθρά κτήρια που υψώνονται κυρίως σε κεντρικά σημεία της πόλης από τα οποία, κάθε τόσο καταρρέουν μπαλκόνια σαν φτερά στον άνεμο.

Το ότι δεν υπήρξαν θύματα από αυτό που συνέβη στις 4 σήμερα τα ξημερώματα στην κεντρική λεωφόρο Μακαρίου, όταν κατέρρευσε μπαλκόνι από τον πέμπτο όροφο επταώροφης πολυκατοικίας και τεράστιοι όγκοι τσιμέντου προσγειώθηκαν τόσο στην βεράντα του πρώτου ορόφου όσο και στο πεζοδρόμιο αλλά και μέσα στον δρόμο, οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι την συγκεκριμένη ώρα δεν υπήρχε κίνηση πεζών ή τροχοφόρων στην περιοχή.

Αποκλείστηκε βέβαια το σημείο της πτώσης του μπαλκονιού και απομακρύνθηκαν τα συντρίμμια με την χρήση εκσκαφέα, ωστόσο ο εφιάλτης για κάτι χειρότερο που πιθανόν να ακολουθήσει, θα συνεχίσει να υπάρχει.

Στο σημείο του συμβάντος βρέθηκε  ο Μηχανικός του Δήμου Λεμεσού, Αντώνης Χαραλάμπους ο οποίο ανέφερε ότι το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη οικοδομή ήταν γνωστό στο Δήμο από τον περασμένο Απρίλιο. Το κτήριο, όπως είπε ο κ. Χαραλάμπους, εμπίπτει στις επικίνδυνες οικοδομές κατηγορίας Β’, με την έννοια ότι η συγκεκριμένη οικοδομή δεν είναι επικίνδυνη για κατεδάφιση, αλλά έχει επικίνδυνα σημεία.

«Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και ειδοποιηθήκαν γραπτώς όλοι οι ιδιοκτήτες» ανέφερε ο Δημοτικός Μηχανικός, υποδεικνύοντας ότι «εγείρεται ξανά το μεγάλο θέμα της μη συντήρησης των ιδιωτικών κτιρίων, πόσο μάλλον πολυκατοικιών και ειδικά στη Λεμεσό». Όπως ανέφερε εδώ και χρόνια γίνεται προσπάθεια να καταρτιστεί νομοθεσία για τα πιστοποιητικά καταλληλότητας των κτιρίων.

Ο κ. Χαραλάμπους κάλεσε το ΕΤΕΚ, την Πολιτεία και την Βουλή να δουν το θέμα και να προωθηθεί η σχετική νομοθεσία, επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια είναι πάνω από όλα. Διερωτήθηκε, δε, τι θα γίνει στο μέλλον χωρίς μια τέτοια νομοθεσία, όταν σήμερα ανεγείρονται και ουρανοξύστες.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι το φαινόμενο της κατάρρευσης τμημάτων από πολυκατοικίες θα συνεχίζεται αφού, όπως αποδεικνύεται, όσο οι απώλειες περιορίζονται σε υλικές ζημιές και δεν θρηνούμε θύματα, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται επιδερμικά από τους κατ’ εξοχήν αρμόδιους, που είναι το κεντρικό κράτος και οι Αρχές τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι ακόμα «αντιδικούν» για το ποιος και σε ποιο βαθμό έχει την ευθύνη.

Οι μόνοι που φαίνεται ότι ανησυχούν πραγματικά και απαιτούν την εφαρμογή ριζικών λύσεων, είναι οι ίδιοι οι πολίτες και σε θεσμικό επίπεδο, το ΕΤΕΚ που έχει αναδείξει το θέμα εδώ και αρκετά χρόνια και το επαναφέρει συνεχώς, υποδεικνύοντας τις ευθύνες που αναλογούν σε κάθε Αρχή και καταθέτοντας συγκεκριμένες εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης που αφορά όλη την Κύπρο.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την Λεμεσό, το πρόβλημα, όπως όλοι παραδέχονται, είναι ιδιαίτερα αυξημένο κυρίως εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι αρκετά από τα κτήρια που παρουσιάζουν προβλήματα, κατασκευάστηκαν την περίοδο μετά τον πόλεμο του 1974, χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές και κατά κύριο λόγο με ευτελή υλικά τα οποία καθίστανται ακόμα πιο ευάλωτα από τα ψηλά επίπεδα υγρασίας που χαρακτηρίζουν την Λεμεσό, ως παράλια πόλη.

Προειδοποιητικές επιστολές για 350 οικοδομές από τις οποίες οι 100 κηρύχθηκαν επικίνδυνες

Σε σχετική ανακοίνωση του ο Δήμος Λεμεσού, αναφέρει ότι απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε 350 και πλέον οικοδομές (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, εμπορικά υποστατικά κτλ), εκ των οποίων οι 100 έχουν κηρυχθεί επικίνδυνες με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι ενέργειες του Δήμου, όπως επισημαίνεται, βασίζονται στα άρθρα του Περί Οδών και Οικοδομών Νόμο, σύμφωνα με τα οποία η Δημοτική Αρχή καλεί τους ιδιοκτήτες όπως προβούν στην λήψη μέτρων μέσω διαφόρων δράσεων προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα της οικοδομής τους.  Με βάση τις πρόνοιες του συγκεκριμένου Νόμου, ο Δήμος  δύναται να εισέλθει αυτεπάγγελτα στην επικίνδυνη οικοδομή ή και να την εκκενώσει, προκειμένου να εξασφαλιστούν εκείνα τα μέτρα για άρση της επικινδυνότητας.

Σήμερα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Δήμος, η επικινδυνότητα σε ένα σημαντικό αριθμό οικοδομών έχει αρθεί, είτε με την συμβολή των ιδιοκτήτων, ως απάντηση στις επιστολές του Δήμου, είτε με την άμεση συμβολή του Δήμου.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος ανάλαβε και ολοκλήρωσε την διεκπεραίωση του Έργου επιδιόρθωσης της πολυκατοικίας Salonica Block A στην οδό Θεσσαλονίκης που κηρύχτηκε επικίνδυνη και βρίσκεται πολύ κοντά στην κατακύρωση της προσφοράς για επιδιόρθωση της επικίνδυνης πολυκατοικίας Diamond Court στην Νεάπολη.

Το κόστος επιδιόρθωσης για άρση της επικινδυνότητας που αφορά είτε εξολοκλήρου μια οικοδομή είτε μέρος της, το οποίο αναλαμβάνει ο Δήμος Λεμεσού, το επωμίζονται στην συνέχεια οι ιδιοκτήτες μαζί με τα Διοικητικά έξοδα. Ο Δήμος Λεμεσού στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει την επιστροφή των χρημάτων που δαπανήθηκαν για το πιο πάνω σκοπό, διασφάλισε την νομική δίοδο και την ενσωμάτωση ΜΕΜΟ στην ιδιοκτησία του δημότη που δεν συμμορφώνεται.

Αναφέρεται επίσης ότι η Δημοτική Αρχή δύναται να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι και €20.000 και ημερήσιο πρόστιμο €200 σε όλους τους ιδιοκτήτες που δεν συμμορφώνονται με τις πρόνοιες του Νόμου και δεν αναλαμβάνουν την επιδιόρθωση της οικοδομής τους για άρση της επικινδυνότητας της.

Ο Δήμος Λεμεσού θεωρεί ότι προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα των επικίνδυνων οικοδομών, θα πρέπει να γίνει εφαρμογή του Πιστοποιητικού Καταλληλόλητας των κτιρίων και καθορισμός του νομικού πλαισίου που θα καθιστά επίσημα τις Διαχειριστικές Επιτροπές ως Νομικό πρόσωπο, με όλες τις ευθύνες και υποχρεώσεις που τους αναλογούν.

Στο παρελθόν, όπως αναφέρεται, ο Δήμος πρωτοστάτησε στο να επικαιροποιηθεί η Νομοθεσία με πιο αποτελεσματικά πολεοδομικά εργαλεία. Το μοναδικό που πέτυχε να αλλάξει, ήταν να επιτραπεί στις τοπικές Αρχές να λαμβάνουν νομικά μέτρα σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στις προειδοποιήσεις του Δήμου.

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης