Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΤην κατεδάφιση του «Κουρίου» ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο

Την κατεδάφιση του «Κουρίου» ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Οριστική θα πρέπει να θεωρείται η κατεδάφιση του ιστορικού ξενοδοχείου «Κούριο» και η ανέγερση στην θέση του ενός πολυώροφου κτηρίου (8-9 ορόφων) που θα λειτουργήσει με γραφεία και άλλους συναφείς χώρους. Το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια μικρογραφία η οποία να θυμίζει την αρχιτεκτονική παρουσία του κτηρίου στην ιστορία της Λεμεσού, επαφίεται στην καλή θέληση των ιδιοκτητών.

Αυτό προκύπτει μέσα από τα όσα λέχθηκαν στην ψεσινή συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε το θέα με βάση και κάποιες ενέργειες που είχαν προηγηθεί σε μια προσπάθεια διάσωσης του κτηρίου αλλά και γνωματεύσεις που κατατέθηκαν στον Δήμο από αρμόδιες Υπηρεσίες.

Limassol Today - ξενοδοχειο κουριο Curium λεμεσος 9

Εισάγοντας το θέα προς συζήτηση, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι, όταν κατατέθηκε στον Δήμο από τους νέους ιδιοκτήτες το κτηρίου, αίτηση για εξασφάλιση άδειας κατεδάφισης του, το Δημοτικό Συμβούλιο πριν πάρει την τελική του απόφαση, είχε ζητήσει αξιολόγηση από την Δημοτική Υπηρεσία της ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας του κτηρίου το οποίο δεν είναι διατηρητέο ούτε και ζητήθηκε ποτέ να κηρυχθεί ως τέτοιο.

Limassol Today - ξενοδοχειο κουριο Curium λεμεσος 1

Ζητήθηκε επίσης γνωμάτευση από τους νομικούς συμβούλου του Δήμου για το αν δικαιούστε το Δημοτικό Συμβούλιο να απορρίψει  την αίτηση κατεδάφισης στην βάση του ότι θα το κηρύξει διατηρητέο και να κινήσει την σχετική διαδικασία, εκκρεμούσης της αίτηση κατεδάφισης.

Limassol Today - ξενοδοχειο κουριο Curium λεμεσος 8

Επιπλέον είχε αποφασιστεί να γίνει επαφή με τους αρχιτέκτονες και τους ιδιοκτήτες του κτηρίου για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να σεβαστούν και να αναδείξουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά του κτηρίου.

Limassol Today - ξενοδοχειο κουριο Curium λεμεσος 3

Φαίνεται όμως ότι αυτές οι ενέργειες, δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα αφού, πως εξήγησε ο Δημοτικός Μηχανικός Αντώνης Χαραλάμπους, έκθεση από τον τομέα Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως η οποία ζητήθηκε από τον Δήμο, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι με βάση τα κριτήρια που τίθενται και τις προτεραιότητες που δόθηκαν για κήρυξη σε διατηρητέα, κτηρίων μοντέρνας αρχιτεκτονικής, το «Κούριο» δεν περιλαμβάνεται σε αυτά τα κτήρια.

Limassol Today - ξενοδοχειο κουριο Curium λεμεσος 7

Εξάλλου, νομική γνωμάτευση επί του θέματος  αναφέρει ότι τυχόν απόρριψη της αίτησης κατεδάφισης, εφόσον το κτήριο δεν είναι διατηρητέο, αλλά και στην βάση εισήγησης για κήρυξη της οικοδομής σε διατηρητέα, συνιστά παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας. Ενδεχομένη καθυστέρηση στην έγκριση της άδειας για κατεδάφιση μέχρι να αποφασιστεί η κήρυξη της σε διατηρητέα, σύμφωνα την νομική γνωμάτευση, δεν συνάδει με τις αρχές της χρηστής διοίκησης.

Limassol Today - ξενοδοχειο κουριο Curium λεμεσος 4

Σε συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος με τους αρχιτέκτονες και τους ιδιοκτήτες, ζητήθηκε να γίνει προσπάθεια να διατηρηθεί κάποιο στοιχείο του κτηρίου που να θυμίζει το ιστορικό ξενοδοχείο της πόλης, κάτι όμως που απορρίφθηκε.

Limassol Today - ξενοδοχειο κουριο Curium λεμεσος 6

Συγκεκριμένα, η απάντηση που δόθηκε είναι ότι δεν θεωρείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε αρχιτεκτονική αξία πέραν της συναισθηματικής που να διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για να διατηρηθεί η πρόσοψη ή έστω κάποιο άλλο τμήμα της οικοδομής. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, είναι διατεθειμένοι να αναδείξουν την ιστορικότητα και την αρχιτεκτονική του κτηρίου μέσα από ένα εκθεσιακό χώρο στην είσοδο του νέου κτηρίου ή στον χώρο του μικρού κήπου που βρίσκεται μπροστά και ανήκει στον Δήμο, με μια μικρογραφία ίσως του ξενοδοχείου. Μια άποψη που τέθηκε ψες στο Συμβούλιο από την Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ για να ασκηθεί πίεση ώστε να γίνει κατορθωτό να διατηρηθεί τουλάχιστον η πρόσοψη του κτηρίου, απορρίφθηκε και τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο, ψήφισε κατά πλειοψηφία  την έγκριση της αίτησης για κατεδάφιση.

Limassol Today - ξενοδοχειο κουριο Curium λεμεσος 5

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης