Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΔυσλειτουργία Πράσινων Σημείων: Σωροί αποβλήτων πνίγουν την πόλη

Δυσλειτουργία Πράσινων Σημείων: Σωροί αποβλήτων πνίγουν την πόλη

Κανένας δεν αμφισβητεί τις ευθύνες που βαραίνουν τα αρμόδια κυβερνητικά και άλλα τμήματα και υπηρεσίες για την απαράδεκτη όσο και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία, κατάσταση που επικρατεί σε θέματα που φορούν την διαχείριση των οικιακών και άλλων αποβλήτων και κατ’ επέκταση το σοβαρό πρόβλημα καθαριότητα που υπάρχει σε γειτονιές της πόλης αλλά και στην περιφέρεια.

Σε χώρους ανεξέλεγκτης και συστηματικής, απόρριψης κάθε είδους στερεών αποβλήτων και άχρηστων αντικείμενων, έχουν καταφέρει κάποιοι να μετατρέψουν διάφορες περιοχές της Λεμεσού. Ο ελλειπής έλεγχος, αν όχι η αδιαφορία και η ανοχή που προφανώς υπάρχει εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών των διαφόρων τοπικών Αρχών, αποδεικνύεται ότι λειτουργεί σαν πράσινο φως για κάποιους, οι οποίοι με κάθε ευκολία απορρίπτουν κάθε είδους άχρηστα υλικά όπου τους βολεύει, δημιουργώντας μικρούς σκουπιδότοπους. 

Μια περιδιάβαση μέσα στην πόλη είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς την κατάσταση που επικρατεί σε πεζοδρόμια και άλλους χώρους, ενώ πολύ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα σε δρόμους που οδηγούν στην ύπαιθρο, σε χαράδρες αλλά και σε πλατώματα με χαμηλή βλάστηση, όπου κάποιοι ασυνείδητοι αφήνουν ότι άχρηστο περισσεύει από το σπίτι τους. 

Κι αυτή η ανησυχητική κατάσταση, καταγράφεται δύο και πλέον χρόνια αφότου μπήκε λουκέτο στο υπερκορεσμένο Βατί και τέθηκαν σε λειτουργία, τόσο η Μονάδα Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στο Πεντάκωμο όσο και τα Πράσινα Σημεία που έχουν εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιφέρεια της Λεμεσού.

Ίσως δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει τα μέγεθος του προβλήματος, αν λάβουμε υπόψη την προχειρότητα που χαρακτηρίζει τις μελέτες και άλλες διαδικασίες στις οποίες στηρίχτηκαν αρκετές «καινοτομίες» που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια στο τόπο μας.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι επηρεαζόμενοι δήμοι, κοινότητες και πολίτες θα πρέπει να σιωπούν και να μην διεκδικούν δυναμικά από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της διορθώνοντας λάθη  και παραλείψεις της.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα Πράσινα Σημεία που έχουν δημιουργηθεί στην Παρεκκλησιά, το Κολόσσι, την Αυδήμου και την Φασούλα, είναι κοινή διαπίστωση ότι για κάποιους λόγους δεν χρησιμοποιούνται στο βαθμό και με τον τρόπο που θα έπρεπε με αποτέλεσμα να αποδεικνύονται αναποτελεσματικά για τον σκοπό που έχουν δημιουργηθεί.

Ενδεικτικό της κατάσταση που επικρατεί είναι το γεγονός ότι πολίτες που καταφεύγουν στα Πράσινα Σημεία, όταν βρίσκουν κλειστό το χώρο, αδειάζουν τα φορτία τους (στα οποία συχνά περιλαμβάνονται και μη ανακυκλώσιμα υλικά) έξω από τον περιφραγμένο χώρο ενώ όσοι δεν βολεύονται, προτιμούν να εγκαταλείπουν τα απόβλητα τους σε ανοικτούς χώρους της περιοχής όπου κατοικούν. Έτσι, βλέπουμε σε κεντρικά και άλλα σημεία της πόλης, να στοιβάζονται εγκαταλείπονται σωροί από κλαδέματα και άχρηστα υλικά, όπως παλιά έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους.

Τι είναι τα Πράσινα Σημεία

Τα Πράσινα Σημεία είναι οριοθετημένοι και διαμορφωμένοι χώροι με την κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό με σκοπό οι δημότες να μεταφέρουν εκεί δωρεάν ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα κ.ά) ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό). Αυτά στη συνέχεια προωθούνται για ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση.

Η ανάπτυξή τους συντελεί στην υιοθέτηση της εθνικής πολιτικής για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Συμβάλλουν στην εναρμόνιση με τις αρχές της βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και την Κοινοτική και Κυπριακή νομοθεσία σχετικά με τη διαχείριση στερεών οικιακών αποβλήτων. Η μείωση της ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, η επαναχρησιμοποίηση, η ανάκτηση και η ανακύκλωση αντικειμένων και υλικών, είναι επίσης στόχοι στους οποίους συμβάλλουν για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της δημόσιας υγείας.

Κινητά Πράσινα Σημεία θα βελτίωναν την κατάσταση

Μιλώντας στο Limassol Today, ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου και μέλος του ΔΣ του ΟΕΔΑ Λεμεσού, Μαρίνος Κυριάκου, επισημαίνει ότι το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν μπορούν να επισκέπτονται τα Πράσινα Σημεία επαγγελματίες, με αποτέλεσμα οι δυο αδειοδοτημένες μονάδες που λειτουργούν σήμερα σε όλη την επαρχία Λεμεσού έχουν ψηλές χρεώσεις που είναι αποτρεπτικές. Από την άλλη, ο κόσμος από μόνος του δεν διαθέτει το μέσον για να αφήνει τα απόβλητα του στα Πράσινα Σημεία κι ως εκ τούτου παρουσιάζεται η σημερινή αρνητική εικόνα.

«Οι δήμοι προσπαθούν να ανταποκριθούν και καθημερινά βρίσκονται έξω με τα συνεργεία τους και μαζεύουν, έγιναν πάρα πολλές ενημερώσεις σε όλα τα υποστατικά, όμως η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη» αναφέρει ο κ. Κυριάκου, προσθέτοντας ότι «σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται και με τα ωράρια λειτουργίας των Πράσινων Σημείων το οποίο ευελπιστούμε ότι θα επιλυθεί με τη λήξη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του συμβολαίου του ανάδοχου και το Συμβούλιο του ΟΕΔΑ προσανατολίζεται να αναλάβει το ίδιο την διαχείριση των Πράσινων Σημείων».

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «η κατάσταση θα βελτιωνόταν αισθητά αν υπήρχαν δύο κινητά Πράσινα Σημεία τα οποία οργανωμένα θα λειτουργούσαν εκ περιτροπής στον κάθε δήμο», ο κ. Κυριάκου υποδεικνύει ότι «θα ήταν επίσης αποτελεσματικό αν δημιουργούνταν κάποιοι μικροί χώροι στους δήμους όπου ο κόσμος θα μπορούσε να αφήνει τα άχρηστα αντικείμενα του, επισημαίνοντας ότι προς τούτο θα μπορούσε το κράτος να επιτρέψει στους δήμους να χρησιμοποιήσουν κάποιους χώρους πρασίνου οι οποίοι δεν είναι ακόμα διαμορφωμένοι».

Χρήστος Χαραλάμπους

Powered by agriplant

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης