Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΕνισχύεται ο πληθυσμός του γύπα στην Κύπρο με γύπες από την Ισπανία

Ενισχύεται ο πληθυσμός του γύπα στην Κύπρο με γύπες από την Ισπανία

Συνολικά 15 γύπες απελευθερώθηκαν το τελευταίο διάστημα στο νησί μας, σε μια προσπάθεια να διασωθεί το είδος, που κινδυνεύει με εξαφάνιση από τη συνεχή δηλητηρίαση δολωμάτων.

Οκτώ καθαριστές της υπαίθρου, όπως είναι γνωστοί οι γύπες, άνοιξαν τα φτερά τους σήμερα, Τετάρτη,  στην επαρχία Λεμεσού, ενώ σύμφωνα με την συντονίστρια των προγραμμάτων του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Bird Life Cyprus, Μέλπω Αποστολίδου, άλλοι επτά απελευθερώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι γύπες αποτελούν μια δωρεά της Ισπανικής Κυβέρνησης, ενώ άλλοι 15 αναμένεται να φτάσουν τον Νοέμβριο, συμπλήρωσε.

«Είναι μέρος ενός μεγάλου αγώνα που δίνουμε για να προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε τον πληθυσμό του γύπα, ο οποίος απειλείται με εξαφάνιση στην Κύπρο λόγω των δηλητηριασμένων δολωμάτων», είπε η κ.Αποστολίδου.

Η ανάγκη ενίσχυσης του πληθυσμού ήταν επιβεβλημένη, σημείωσε, καθώς μόλις οκτώ γύπες καταγράφονταν στη χώρα μας «επομένως είναι σημαντικό να ενισχύσουμε αυτόν τον αριθμό και να μειώσουμε την χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο».

Εξάλλου, ο Ανώτερος Λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας, Νίκος Κασίνης δήλωσε ότι στους γύπες έχει τοποθετηθεί συσκευή GPS για συνεχή καταγραφή της θέσης τους και δυνατότητα επέμβασης σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάτι ασυνήθιστο.

Σημείωσε δε τον ρόλο των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων της Υπηρεσίας, οι οποίοι εντοπίζουν δηλητηριασμένα δολώματα, τα οποία απομακρύνονται άμεσα από την ύπαιθρο.

Powered by agriplant

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης