Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΡΟΣΩΠΑΗ Αντωνία Κωνσταντινίδου σε μια συνέντευξη για την ισότητα των φύλων

Η Αντωνία Κωνσταντινίδου σε μια συνέντευξη για την ισότητα των φύλων

Η Επαρχιακή Γραμματέας ΔΕΟΚ Λεμεσού, κα. Αντωνία Κωνσταντινίδου απαντά τις ερωτήσεις μας για το που βρίσκεται η θέση της γυναίκας στην Κύπρο

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με την έμφυλη πολιτική;

Η ανισότητα που υπάρχει στην κυπριακή  κοινωνία την οποία βιώνω και εγώ ως γυναίκα και μέσα από το χώρο εργασίας μου και όχι μόνο με ώθησε να ασχοληθώ με την έμφυλη πολιτική.

Πιστεύετε πως η ισότητα φύλων υπάρχει στην πολιτική την δεδομένη στιγμή;

Όχι στην πολιτική δεν υπάρχει ισότητα των φύλων την δεδομένη στιγμή. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους σε όλες τις βαθμίδες της πολιτικής ζωής, κυβέρνηση, βουλή, τοπική αυτοδιοίκηση, ηγεσίες κομμάτων, παντού οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται.

Θεωρείτε σωστή την ταύτιση της γυναίκας με το «σπίτι»; Ως κόμματα και ως φορείς άσκησης πολιτικής τι κάνετε;

Ασφαλώς και δεν θεωρούμε σωστή τη ταύτιση της γυναίκας με το σπίτι. Η προσπάθεια ακριβώς είναι να απεγκλωβίσουμε τη γυναίκα από το σπίτι. Εργασία – Οικονομική Ανεξαρτησία είναι σημαντικά εργαλεία για να μπορέσει η γυναίκα να νοιώσει ανεξάρτητη και λιγότερο…οικοκυρά.

Όταν στα ίδια τα κόμματα βλέπουμε ανεπαρκή εκπροσώπηση είτε στα ψηφοδέλτια είτε στις συμμετοχές στα media είτε στις ψηλές θέσεις της ιεραρχίας του κόμματος δεν θεωρείτε πως δουλεύετε ως αντιπαράδειγμα;

Οι γυναικείες οργανώσεις υπάρχουν και εργάζονται χωρίς να έχουν συμπληρώσει τον κύκλο τους ως ομάδες πίεσης…

Ποσόστωση: Είναι μια μέθοδος που κάποιοι υποστηρίζουν πως ενέχει διάκριση, κάποιοι ως καλή ενδιάμεση πρακτική μέχρι η ίση εκπροσώπηση των φύλων να μας γίνει κουλτούρα και συνείδηση και κάποιοι ως καλή μόνιμη πολιτική που πρέπει να εφαρμόζεται. Πως τοποθετείστε;

Οι ποσοστώσεις είναι μια καλή ενδιάμεση πρακτική μέχρι την ίση εκπροσώπηση των φύλων να μας γίνει κουλτούρα. Στην ΕΔΕΚ υπάρχει 30% ποσόστωση και λειτουργεί πολύ θετικά μέχρι τώρα. Θα είμαι πολύ ευτυχής για την ημέρα όπου θα αφαιρεθεί το σχετικό άρθρο από το καταστατικό.

Η άδεια της μητρότητας κυμαίνεται στους 4 μήνες, θεωρείται επαρκή αυτή την άδεια;

Ποτέ δεν θα είναι επαρκής η άδεια μητρότητας. Όμως είμαστε σε καλό δρόμο. Θεωρούμε ότι πέρα από την αύξηση της άδειας μητρότητας θα πρέπει να δημιουργηθούν δομές όπου θα μπορούν οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους με ασφάλεια μέχρι να επιστρέψουν από την εργασία τους. Εμείς επιπρόσθετα απαιτούμε και πληρωμένη γονική άδεια.

Άδεια πατρότητας: Οι 2 εβδομάδες δεν μειώνουν τον ρόλο του άνδρα στην οικογένεια;

Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση. Ο πατέρας θα πρέπει να συμμετέχει και εάν η ερώτηση σας υπονοεί αύξηση της άδειας πατρότητας ασφαλώς και πρέπει να αυξηθεί. Να θυμίσουμε ότι τη μητρότητα της άδειας πατρότητας την έχει η ΕΔΕΚ.

Συμφιλίωση οικογενειακής ζωής: Η γυναίκα καλείται να εξαντλεί εαυτόν στις τρεις βάρδιες. Ποιες πολιτικές μπορούν να δουλέψουν πραγματικά για την συμφιλίωση οικογενειακής ζωής και εργασίας όταν κράτος και τοπικές αρχές δεν έχουν δομές φύλαξης παιδιών και όταν φτάσει η στιγμή κάποιος από τους δύο γονείς να πρέπει να υποχωρήσει στην καριέρα του. αυτή να είναι συνήθως η γυναίκα.

Η συμφιλίωση οικογενειακής ζωής είναι ένα τεράστιο θέμα που δεν εξαντλείται σε λίγες γραμμές. Ευθύνη έχουν οι κυβερνώντες αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο. Αναμφίβολα χρειάζονται δομές φύλαξης παιδιών. Οικονομική ενίσχυση των γονιών που αδυνατούν να πληρώνουν. Συμπληρωματικά να πούμε ότι εμάς μας ενδιαφέρουν και οι δομές στήριξης ηλικιωμένων. Γιατί και εδώ έχουμε πρόβλημα για την ασφαλή φύλαξη των ηλικιωμένων γονιών μας.

Έμφυλη βία: Η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης έχει τελικά εφαρμοστεί μόνο για τους τύπους; Γιατί κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις επιφυλάξεις μερικών εκ των άρθρων της.

Η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι μια πονεμένη ιστορία. Θεωρούμε ότι με όλα αυτά που ακούμε και ζούμε καθημερινά η σύμβαση θα πρέπει να εφαρμοστεί στην ολότητα της με όποιο κόστος.

Γυναίκες μονογονείς: Το δικαστικό σύστημα αφήνει τις γυναίκες σε χρονοβόρες και πανάκριβες διαδικασίες τις οποίες πολλές εγκαταλείπουν με αποτέλεσμα να μένουν απροστάτευτες, ακόμα και νομικά και επιδοματικά ανοχύρωτες. Πρέπει να ξηλώσουμε το οικογενειακό δίκαιο και να το κάνουμε από την αρχή; Γιατί φαίνεται πως η πρόσφατη αναθεώρηση του εξακολουθεί να μην έχει λύσει κανένα από τα πιο πάνω προβλήματα.

Υπάρχει μια μεγάλη τρύπα όσον αφορά το οικογενειακό δίκαιο και τους μονογονιούς. Εμείς συμφωνούμε απόλυτα με τις θέσεις και τις απόψεις του Συνδέσμου Μονογονειακών Οικογενειών όπως έχουν κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Γυναίκες μετανάστριες: Σεβόμαστε κουλτούρες; Έχουμε καθεστώτα εργασιακά που να τις προστατεύουν;

Εμείς σεβόμαστε και κουλτούρες και εργασιακά καθεστώτα που πρέπει να προστατεύουν τις μετανάστριες. Όμως το κράτος έχει αποδεικτεί μικρότερο των περιστάσεων. Χρειάζεται εξαιρετική προσπάθεια από μέρος μας για να  μπορούμε να λεγόμαστε κράτος που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δικαιώματα που εμάς ως λαός καταπατούνται εδώ και 46 χρόνια.

Σε εκδηλώσεις των γυναικείων εκδηλώσεων των κομμάτων, γιατί χρειάζεται να μιλούν οι άνδρες αρχηγοί του κόμματος; Δεν μπορεί να μιλήσει μία γυναίκα;

Όσο αφορά το δικό μας κόμμα πάντα η πρόεδρος της Οργάνωσης είναι  ομιλήτρια. Όμως η αλήθεια είναι ότι επιδιώκουμε να μιλά και ο αρχηγός γιατί δεσμεύεται ό,τι και εάν σημαίνει αυτό.

Εσείς, θεωρείτε πως αλλάζετε τα στερεότυπα και προωθείτε τις γυναίκες στην πολιτική;

Εμείς θεωρούμε ότι προσπαθούμε να αλλάξουμε τα στερεότυπα. Να θυμίσουμε ότι η πρόεδρος μας στα δέκα χρόνια βουλευτικής της θητείας κατάθεσε και ψηφίστηκαν με την  συνεργασία των συναδέλφων της στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πολλά νομοσχέδια. Το πρόβλημα όμως δεν είναι οι νομοθεσίες που σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ καλές. Το θέμα είναι να καταφέρουμε να εφαρμόσουμε τις νομοθεσίες ενημερώνοντας και ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να διεκδικούν.

Εάν υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στην πολιτική της Κύπρου θεωρείτε πως θα ήταν διαφορετική η διαχείριση της χώρας;

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με περισσότερες γυναίκες στην πολιτική,  ασφαλώς η διαχείριση της χώρας θα  ήταν διαφορετική φτάνει να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να παραμείνουμε γυναίκες. Τα σωστά γυναικεία πρότυπα θα επηρεάσουν θετικά τις γυναίκες να ψηφίσουν γυναίκες αλλά και να αναμειχθούν περισσότερες στην πολιτική. Για αυτό θεωρούμε σημαντικό τον διορισμό περισσότερων γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων από τον εκάστοτε πρόεδρο. Όμως και τα πολιτικά κόμματα έχουν μερίδιο ευθύνης. Απαιτούμε πιο φιλικές προς  τις γυναίκες προεκλογικές εκστρατείες και κίνητρα συμμετοχής.

Έμφυλοι προϋπολογισμοί(gender budgeting): Πότε θα το εφαρμόσει η Κύπρος επιτέλους;

Ως γυναικείες οργανώσεις πιέζουμε ασφυκτικά. Όμως είναι και εδώ θέμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης αρμόδιου για θέματα ισότητας, να πιέσει αλλά και να πείσει το Υπουργείο Οικονομικών για την αναγκαιότητα. Η Υπουργός Δικαιοσύνης, είναι Γυναίκα, ιδού η Ρόδος…

Powered by lanitis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης