Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΡΟΣΩΠΑO Ανδρέας έκανε τις δυσκολίες του ως ΑμεΑ, startup

O Ανδρέας έκανε τις δυσκολίες του ως ΑμεΑ, startup

Πρωτοποριακή εφαρμογή υπηρεσιών από ένα ΑμεΑ για άτομα με αναπηρίες

Ολοκλήρωσε τις σπουδές σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός αλλά το επόμενο βήμα ήταν να βρεθεί αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα. Όπου κι αν αποτάθηκε για εργασία, βρήκε κλειστές τις πόρτες. Δεκάδες αιτήσεις για εργοδότηση τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όμως καμιά ανταπόκριση. Αμάρτημα του, η αναπηρία του.

Ο νεαρός Ανδρέας Βασιλείου όμως, ως άτομο που ποτέ δεν τα βάζει κάτω παρότι συνάντησε αρκετές δυσκολίες και εμπόδια στην ζωή του, μετέτρεψε αυτή την απόρριψη σε δύναμη και κίνητρο που τον οδήγησε στην δημιουργία του AbleBook. Ενός σημαντικού ηλεκτρονικού εργαλείου εξυπηρέτησης και προσφοράς υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρίες. Κάτι που, αναμφίβολα, αποτελεί μια καινοτόμα κοινωνική επιχείρηση για τα δεδομένα της Κύπρου.

Η ομάδα του AbleBook, αποτελείται από τον Ανδρέα Βασιλείου ως CEO & Founder, τον Συμεών Στυλιανού ως CBO και τον Λάμπρο Γιάγκου  ως CTO & Web Developer. Η όλη πρωτοβουλία τους στοχεύει  στη δημιουργία μιας πλατφόρμας – εφαρμογής η οποί θα παρέχει την δυνατότητα για μια πιο ανθρώπινη διαβίωση στα άτομα με αναπηρίες και στις ευάλωτες ομάδες κατ’ επέκταση. Ήδη το AbleBook είναι στη μεγάλη οικογένεια του idea innovation center όπου έχει περάσει όλα τα στάδια ως startup.

Για το τι είναι ακριβώς και πώς λειτουργεί το Ableboοk και ποιος είναι ο βασικός σκοπός των συντελεστών του, μίλησε στο Limassoltoday, ο Ανδρέας Βασιλείου που αποτελεί και την ψυχή της πρωτοποριακής αυτής πρωτοβουλίας.

«Στο όραμά μας για μια κοινωνία ισότητας και αποδοχής εντάσσεται και η δημιουργία μιας προηγμένης διαδικτυακής εφαρμογής που θα παρέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες και υπηρεσίες γύρω από την προσβασιμότητα των ΑμεΑ μέσα στα αστικά κέντρα και στα χωριά της περιφέρειας της Κύπρου» μας λέει, εξηγώντας ότι «η συγκεκριμένη εφαρμογή θα επιτρέπει σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και εταιρείες να παραθέτουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε άτομα με αναπηρίες, ώστε η διαθεσιμότητα των υπηρεσιών αυτών να γνωστοποιείται στους ενδιαφερόμενους μέσω της εφαρμογής Crowdsourcing που θα χρησιμοποιηθεί ως αξιολογητής για τις αναφερόμενες εγκαταστάσεις».

Με το πάτημα ενός κουμπιού…

Τα άτομα με αναπηρίες θα μπορούν έτσι, να σχεδιάζουν με το πάτημα ενός κουμπιού  το ταξίδι τους στην πόλη. Για παράδειγμα, θα μπορούν να γνωρίζουν ποιοι χώροι είναι προσβάσιμοι από αναπηρικά αμαξίδια ή παρέχουν άλλες υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα μπορούν να προσδιορίσουν πιθανό σημείο στάθμευσης.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να κατεβεί από τους ενδιαφερόμενους στο ablebook.com.cy  σε Android ή iOS συσκευές.

Η εφαρμογή, όπως επισημαίνει o Ανδρέας,  απευθύνεται κυρίως σε άτομα με αναπηρίες και άλλες ευάλωτες ομάδες, Κύπριους  αλλά και ξένους επισκέπτες αφού στόχος είναι να καταστεί η Κύπρος ένας προσβάσιμος προορισμός για τουρίστες ΑμεΑ. 

Η ιστοσελίδα του Ablebook, άρχισε να λειτουργεί το 2019 και παρόλο που η εφαρμογή τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο  Σεπτέμβριο, ωστόσο, είναι απίστευτη η ανταπόκριση που υπάρχει από τον κόσμο, κάτι που συνιστά επιβεβαίωση  ότι μια τέτοια εφαρμογή είναι κάτι που απουσίαζε από την κυπριακή κοινωνία. «Εισπράττουμε καθημερινά την αγάπη του κόσμου που μας εκφράζει την ικανοποίηση του για τη σημασία του έργου που επιτελούμε» όπως επισημαίνει ο Ανδρέας.

Η ευθύνη της πολιτείας για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα

Είναι όμως αρκετές πρωτοβουλίες όπως αυτή του Ανδρέα Βασιλείου και της ομάδας του, για να καλυφθούν κάποιες σημαντικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες ή μήπως χρειάζεται και το κράτος αλλά και οργανωμένα η ίδια η κοινωνία να κάνουν κάποια πράγματα;

«Σίγουρα με την δική μας πρωτοβουλία έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την ένταξη αυτών των ατόμων ή καλύτερα ας πούμε η κοινωνία να ενταχθεί σε αυτά τα άτομα εφόσον δεν παρέχει τα εφόδια που χρειάζονται έτσι ώστε να υπάρχει ισότητα σε όλους τους τομείς», είναι η απάντηση που δίνεται και συμπληρώνεται με τη υπόδειξη ότι «το κράτος οφειλή να στηρίζει τέτοιες ενέργειες αλλά και έχει συντονιστικό ρόλο ώστε σε συλλογικό επίπεδο από όλους τους φορείς, να μπορέσουμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την ισότητα».

Αναφερόμενος στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην Κύπρο τα άτομα με αναπηρίες, μας καλεί απλά να αναλογιστούμε για λίγο την ψυχολογία ενός παιδιού που τελειώνει τις σπουδές του, στέλνει συνεχώς εκατοντάδες βιογραφικά, χωρίς όμως καμία ανταπόκριση. Αυτή την ψυχολογική κατάσταση την βιώνει ο ίδιος εδώ και τρία χρόνια, και αυτό είναι το μεγαλύτερό παράπονο του από την πολιτεία. Τονίζοντας ότι στο θέμα της εργοδότησης ατόμων με αναπηρία είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απευθύνεται σε εταιρείες και όλους όσοι επιθυμούν να στηρίξουν την πρωτοβουλία του και να ενταχθούν στην πρωτοπόρα εφαρμογή, ζητώντας τους επικοινωνία στα social media του  Ablebook.

Χρήστος Χαραλάμπους

Powered by lanitis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης