Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΡΟΣΩΠΑΟ Λοΐζος Λοΐζου μιλά για το Εθνικό Δασικό πάρκο

Ο Λοΐζος Λοΐζου μιλά για το Εθνικό Δασικό πάρκο

Ευχαριστούμε τον κ. Λοΐζο Λοΐζου, Περιφερειακό Δασικό Λειτουργό του Τμήματος Δασών για την ευγενική φιλοξενία και τη συζήτηση που είχαμε μαζί του στο Τμήμα Δασών στα Πλατάνια. Θερμές ευχαριστίες και τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών κ. Χαράλαμπο Αλεξάνδρου για την τηλεφωνική κουβέντα που είχαμε μαζί του, την άμεση ανταπόκριση και εξυπηρέτηση του στη διεξαγωγή αυτού του αφιερώματος για την προβολή του Τροόδους και τα όσα σημαντικά μοιράστηκε μαζί μας για την περιοχή και την αξία της και για την προσήλωση του Τμήματος του στο όραμα του Τμήματος.

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ανδρέου

Το εθνικό δασικό πάρκο ποιες περιοχές καλύπτει;

Οριοθετείται από το δρόμο της Κακοπετριάς, Άγιο Νικόλαο, Πρόδρομο, Λεμύθου, Άγιο Δημήτρη, Μονιάτη, Πελένδρι, Κάτω Αμίαντο Πλατάνια, Κακοπετριά. Αυτός ο κύριος ορεινός δασικός όγκος του Τροόδους, αποτελεί το Εθνικό Δασικό Πάρκο.

Για ποιους λόγους ανακηρύχτηκε ως Εθνικό Δασικό Πάρκο;

Για την προστασία των λειτουργιών και αξιών του δάσους και ανάδειξης τους αλλά και για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Το Τρόοδος θεωρείται η κορωνίδα των δασών της Κύπρου για τους εξής λόγους:

– στο Τρόοδος συναντάμε 750 είδη φυτών, από τα οποία τα 72 είναι ενδημικά (τα συναντάμε μόνο στην Κύπρο, ανάμεσα τους και στο Τρόοδος) και τα 12 τα συναντούμε μόνο στο Τρόοδος,

– η πανίδα του έχει τεράστια σημασία,

– η ποικιλότητα του τοπίου – για έναν ξένο Ευρωπαίο που έρχεται και βλέπει το Τρόοδος, βλέπει κάτι που δεν συναντά συχνά. Η εικόνα εναλλάσσεται συχνά όσον αφορά στους σχηματισμούς και τις μορφές του βουνού.

Αυτοί είναι και μερικοί από τους λόγους που καθιστούν το Τρόοδος έναν ελκυστικό προορισμό. Το Τρόοδος είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό λόγω της υδρολογίας του. Χωρίς το Τρόοδος, η Κύπρος θα ήταν έρημος. Από το Τρόοδος πηγάζουν οι πιο μεγάλοι ποταμοί και στο Τρόοδος υπάρχουν οι μεγαλύτερες και περισσότερες πηγές της Κύπρου.

Limassol Today - λοιζος λοιζου τμήμα δασών 2

Τι πρέπει να ξέρουμε για τους κατασκηνωτικούς χώρους;

Στο Τρόοδος υπάρχουν τρεις κατασκηνωτικοί χώροι. Αυτός των Πλατανιών, το Καμπί του Καλογήρου και του Τροόδους.

Το Καμπί του Καλογήρου βρίσκεται υπό ανακαίνιση και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023. Φτιάχνονται αποχωρητήρια/ντους, ψησταριές, φωτισμός, χωροθέτηση των χώρων των αντίσκηνων.

Σε κάθε κατασκηνωτικό χώρο, ο επισκέπτης μπορεί να κατασκηνώσει στο αυτοκίνητο του ή σε σκηνή με μια μικρή χρέωση.

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για κατασκηνώσεις με αντίσκηνα από το εξωτερικό. Ειδικά πέρσι, επισκέφτηκαν κατασκηνωτικούς χώρους σχολεία από τη Γαλλία και φέτος εξέφρασαν ξανά το ενδιαφέρον τους οι ίδιοι.

Για τροχόσπιτα/σκηνές πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι οι κατασκηνωτές. Το Τμήμα Δασών παρέχει μόνο το χώρο ο οποίος περιλαμβάνει τουαλέτες, ντους, μαγειρεία/ψησταριές, παιδική χαρά και πλυσταριό. Οι χώροι αυτοί προστατεύονται με πυροσβεστικές φωλιές.  

Με βάση το δασικό νόμο, απαγορεύεται η κατασκήνωση σε περιοχές που δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένες ως κατασκηνωτικοί χώροι. Αυτό για να προστατεύεται κυρίως το δάσος από τη ρύπανση και από τον κίνδυνο πυρκαγιάς.  

Τι μπορούμε να πούμε για τον Αμίαντο;

Το κράτος, μετά την εγκατάλειψη του χώρου από την εταιρία που διαχειριζόταν το μεταλλείο, έχει αποφασίσει την αποκατάσταση του χώρου.

Μέχρι στιγμής έχει αποκατασταθεί περίπου το 50% του μεταλλείου.

Υπολογίζεται ότι θα αποκατασταθεί γύρω στο 2040-2045.

Η διαμόρφωση περιλαμβάνει διαμόρφωση των μπάζων, κατασκευή αναβαθμίδων, τοποθέτηση χώματος, φύτευση και συντήρηση των φυτειών για τρία χρόνια.

Στο χώρο του Αμιάντου έχει κατασκευαστεί ο Βοτανικός Κήπος, το Κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου, κατασκευάστηκε μια λίμνη για την πανίδα και για αισθητικούς λόγους, ποδηλατόδρομος και βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα έργα. Βασικό μέρος της αποκατάστασης αποτελεί η μεταφορά γόνιμου εδάφους από διάφορες περιοχές της Κύπρου, για να καλύψει τα μπάζα τα οποία είναι άγονα.

Για τη φύτευση χρησιμοποιείται πλέον μια νέα μέθοδος που ονομάζεται υδροσπορά. Πρόκειται για κάποια μηχανήματα που αναμιγνύουν σπόρο με κάποιες συγκολλητικές ουσίες και οργανική ουσία, διασπείρονται οι σπόροι στο έδαφος, προσκολλούνται ο σπόρος στο έδαφος ώστε να μην παρασύρεται και βλαστά.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης