Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΒέρα Ευθυμίου Παρλαλίδου - Μια πραγματικά Λεμεσιανή βασίλισσα καρναβαλιού δίνει σκήπτρα

Βέρα Ευθυμίου Παρλαλίδου – Μια πραγματικά Λεμεσιανή βασίλισσα καρναβαλιού δίνει σκήπτρα

Η Βέρα Ευθυμίου Παρλαλίδου δεν είναι καθόλου άγνωστη στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Λεμεσού. Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα αλλα με πλούσια εικαστική δράση και ανελλιπή παρουσία στο Λεμεσιανό καρναβάλι συμμετέχοντας με σατιρικές ομάδες και άρματα απο το 1985. Η έκθεση καρναλίστικης μάσκας και το εργαστήρι κατασκευής της, κοσμεί τις καρναβαλίστικες εκδηλώσεις του Δήμου μας, τα τελευταία 15 χρόνια. Φέτος παραδίδει τα σκήπτρα ως βασίλισσα του καρναβαλιού 2022: “Η Καλή Μάγισσα των Παραμυθιών” στον βασιλιά της Φλόγας του καρναβαλιού 2023,Δημήτρη Γιαννακού.

Αγαπητή Βέρα παραδίδεις τα σκήπτρα μιας βασιλείας του καρναβαλιού που ταλαιπωρήθηκε, τόσο από την πανδημία, όσο κι από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Υπήρξες μια αισιόδοξη νότα σε έναν ομολογουμένως πολυτάραχο χρόνο. Πώς βιώσες εσύ όμως την εμπειρία;

Είμαι της άποψης ότι επειδή η ζωή είναι σύντομη και δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει, πρέπει όσο είμαστε καλά και υγιείς να χαιρόμαστε, να είμαστε αισιόδοξοι. Ζήσαμε πέρυσι ένα καρναβάλι στο περίπου, με λίγες εκδηλώσεις σε μια κλειστή αίθουσα οι οποίες μεταδίδονταν διαδικτυακά. Χωρίς παρελάσεις και προσέχοντας από τον κωρονοϊό, και με ένα πόλεμο που ξεκίνησε.

Παρ’ όλα αυτά πέρασα πολύ όμορφα, χάρηκα που με τίμησε ο Δήμος Λεμεσού και προσπάθησα να βοηθήσω όσο μπορούσα στις εκδηλώσεις. Ήταν ένα όμορφο καρναβάλι με όλα τα πλην, γιατί είχε το μεγάλο συν ότι βγαίναμε από τον κoρωνοϊό, τους σκληρούς περιορισμούς δύο χρόνων και την απώλεια πολλών ανθρώπων.

Και επειδή είμαι Καλή Μάγισσα, θα παραδώσω τη Βασιλεία μου στον Δημήτρη και του εύχομαι να περάσει όμορφα και να διασκεδάσει!

Limassol Today - Βέρα Ευθυμίου Παρλαλίδου 4

H έκθεση καρναβαλίστικης μάσκας που διοργανώνεις κάθε χρόνο αποτελεί πλέον θεσμό των καρναβαλίστικών εκδηλώσεων της πόλης μας. Τι καινούργιο ετοίμασες φέτος;

Φέτος έχω κάνει μια νέα σειρά από κεραμικές πολύχρωμες μάσκες.

Μετά από τόσα χρόνια συνεχόμενης καλλιτεχνικής δημιουργίας και συλλογής μασκών από διάφορες χώρες του κόσμου, ο χώρος σου αποτελεί ανεπίσημα -αλλά αδιαμφησβήτητα- μια μόνιμη έκθεση για το θέμα: “Μάσκα και καρναβάλι”.

Ναι έτσι ακριβώς. Υπάρχει η μόνιμη έκθεση και κάθε χρόνο εκθέτω νέες δικές μου δημιουργίες και φιλοξενώ κατά καιρούς και έργα άλλων καλλιτεχνών σχετικά με το καρναβάλι.

Limassol Today - Βέρα Ευθυμίου Παρλαλίδου 8

Πολλοί φοβούνται, ή, δεν τους αρέσουν οι καρναβαλίστικες μάσκες. Συγκρίνοντας το με τις “μάσκες” που φοράμε όλο τον χρόνο τι θα τους έλεγες;

Να φορούν τη μάσκα για να μπορούν να εκφραστούν, να αστειέψουν, να διασκεδάσουν πιο ελεύθερα, χωρίς να νοιάζονται ότι θα κριθούν για τη συμπεριφορά τους. Η μάσκα η καρναβαλίστικη είναι η πιο αθώα, και δίνει την ευκαιρία σε όσους έχουν κάποιες αναστολές να τις ξεπεράσουν και να διασκεδάσουν. Αν ντρέπεσαι να χορέψεις βάλε τη μάσκα σου και χόρεψε! Εδώ Λεμεσός!

Τι μπορεί κανείς να μάθει και να κάνει στο εργαστήρι καρναβαλίστικης μάσκας;

Στο εργαστήρι μπορούν να δουν όλη τη διαδικασία που χρειάζεται για να φτιάξεις μια χάρτινη μάσκα ξεκινώντας από τη δημιουργία με πηλό φτιάχνοντας το καλούπι και μετα τη μασκα από χαρτι και να την διακοσμήσεις. Πώς να φτιάξεις μια πήλινη μάσκα ή να ζωγραφίσεις και να διακοσμήσεις έτοιμες μάσκες. Επίσης  μπορείς να δοκιμάσεις μάσκες που έχουμε στην έκθεση και να φωτογραφηθείς.

Τι αναμνήσεις έχεις από το καρναβάλια των παιδικών σου χρόνων;

Θυμάμαι τη μεγάλη παρέλαση που πάντα την παρακολουθούσαμε όλη η οικογένεια μαζί με τους συγγενείς μας που έρχονταν από τη Πάφο. Σαν παιδί μου έκαναν μεγάλη εντύπωση οι μεγάλες κατασκευές και θυμάμαι που οι καρναβαλιστές της παρέλασης πετούσαν σοκολάτες στον κόσμο και όλοι προσπαθούσαν να τις πιάσουν.

Έκανα και καρναβάλι στο χωριό όπου έζησα για τρία χρόνια, όταν ο πατέρας μου ήταν δάσκαλος. Στη Φασούλα συγκεκριμένα. Εκεί έκαναν αστεία στη βρύση που ήταν στη πλατεία του χωριού. Έντυναν μια γυναίκα καρναβαλίστικα, βαμμένη και καθιστή σε ένα γαιδουράκιτην και γύριζαν σε όλο το χωριό. Μετά στη Λεμεσό δεν θα ξεχάσω τους παιδικούς χορούς στο κινηματογράφο και σε παιδικά γενέθλια.

Limassol Today - Βέρα Ευθυμίου Παρλαλίδου 11

Έχεις μια ιδιαίτερη αγάπη για τα σατιρικά άρματα και ομάδες. Σε ενοχλεί που δεν τα βλέπουμε πλέον τόσο συχνά στο καρναβάλι;

Ναι αυτό έχει όμως αλλάξει λόγω της εξέλιξης γενικά. Τώρα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον τρόπο που κινείται η πληροφορία, όλα τα γεγονότα σατιρίζονται καθημερινά από εκπομπές και διαδίκτυο. Έτσι ένα σατιρικό άρμα, ή μια σατιρική ομάδα, είναι σημαντικό πώς παρουσιάζεται στα καρναβάλια, και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις ευφάνταστες κατασκευές και κουστούμια.

Limassol Today - Βέρα Ευθυμίου Παρλαλίδου 10

Ποιο θεωρείς το συστατικό στοιχείο του Λεμεσιανού Καρναβαλιού;

Τους Λεμεσιανούς φυσικά με το ταμπεραμέντο που τους διακρίνει. Άνθρωποι του κεφιού της διασκέδασης και της καλιτεχνικής φύσης. Αυτοί είναι που διατηρούν την παράδοση, άσχετα με τη μετάλλαξη που υφίσταται το καρναβάλι με το πέρασμα των χρόνων.

Limassol Today - Βέρα Ευθυμίου Παρλαλίδου 3

Θα άλλαζες κάτι στο Λεμεσιανό καρναβάλι ;

Πιστεύω χρειάζονται πιο πολλά σατιρικά άρματα και πιο εντυπωσιακές κατασκευές. Αυτό φυσικά είναι και οικονομικό θέμα. Επίσης θα πρότεινα περιορισμό στον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν μέρος στις ομάδες στις παρελάσεις.

Limassol Today - Βέρα Ευθυμίου Παρλαλίδου 6

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης