Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗSCI-TECHΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤα πρώτα μας κινητά

Τα πρώτα μας κινητά

Και όμως, το κινητό τηλέφωνο υπήρχε πριν από 75 χρόνια

Το πρώτο σύστημα κινητής τηλεφωνίας παρουσιάστηκε στις 17 Ιουνίου 1946. Οι συσκευές προορίζονταν για αυτοκίνητα και καταλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος του πορτμπαγκάζ, καθώς ζύγιζαν 40 ολόκληρα κιλά.

Όλοι σήμερα θεωρούν δεδομένα τα κινητά τηλέφωνα, όμως η τελειοποίηση αυτής της τεχνολογίας, που έμοιαζε κάποτε επιστημονική φαντασία, χρειάστηκε δεκαετίες προσπαθειών από χιλιάδες επιστήμονες, μηχανικούς και στελέχη εταιρειών.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κινητή τηλεφωνία ήταν εφεύρεση της δεκαετίας του 1980 ή ’90 Κι όμως, το πρώτο σύστημα κινητής τηλεφωνίας παρουσιάστηκε πριν από 75 χρόνια, στις 17 Ιουνίου 1946. Οι συσκευές προορίζονταν για εταιρικά αυτοκίνητα και καταλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος του πορτμπαγκάζ, καθώς ζύγιζαν 40 ολόκληρα κιλά.

Η υπηρεσία, διαθέσιμη μόνο σε μεγάλες πόλεις και αυτοκινητοδρόμους των ΗΠΑ, συγκέντρωσε 5.000 πελάτες μέσα σε δύο χρόνια, αναφέρει στο The Conversation ο Ντάνιελ Μπλις, ηλεκτρολόγος μηχανικός του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Πέρασαν 27 χρόνια, ως το 1973, μέχρι να παρουσιαστούν τα πρώτα κινητά τηλέφωνα χειρός από τη Motorola, η οποία έγινε αργότερα ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητών.


Limassol Today - Motorola Dynatac
Η πρώτη κλήση από κινητό πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 1973 από τον υπάλληλο της Motorola Μάρτιν Κούπερ.

Ακόμα 30 χρόνια πέρασαν από τότε μέχρι να αποκτήσει κινητό ο μισός αμερικανικός πληθυσμός στις αρχές του 21ου αιώνα.

Μια κοινή τάση στην εξέλιξη πρακτικά όλων των ηλεκτρονικών συσκευών είναι η σμίκρυνση. Οι ραδιοπομποί, οι επεξεργαστές και οι μπαταρίες των σημερινών κινητών είναι οι απόγονοι εξαρτημάτων που είχαν αρχικά απαγορευτικά μεγάλο μέγεθος.

Limassol Today - χρονολογιο κινητων

Απαραίτητη ήταν εξάλλου η δημιουργία υποδομών με σταθμούς βάσης. Οι πρώτες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας βασίζονταν σε λιγοστούς ραδιοπύργους, οπότε όλοι οι συνδρομητές σε κάθε μεγάλη πόλη χρησιμοποιούσαν τον ίδιο σταθμό βάσης, ένας περιορισμός που δυσκόλευε τις κλήσεις.

Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με την ανάπτυξη των κυψελωτών (ή κυψελοειδών) δικτύων, τα οποία χρησιμοποιούν πολλές, μικρότερες κεραίες και αυξάνουν τον αριθμό των συνδρομητών που εξυπηρετούνται ταυτόχρονα.

Χρειάστηκε σχεδόν ένας αιώνας επενδύσεων από κυβερνήσεις και εταιρείες για την τελειοποίηση των κινητών. Και ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης προήλθε από τον αμερικανικό στρατό.

Η ανάγκη προέκυψε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την επικοινωνία στρατευμάτων που βρίσκονταν στο πεδίο. Η Motorola ανέπτυξε τότε το SRC-536 Ηandie Talkie, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ήταν ένας πομποδέκτης σε σχήμα τηλεφώνου, αρκετά μικρός για να τον κρατά κανείς στο χέρι.

Limassol Today - Nytbird

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η DARPA, η αμερικανική Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας, περισσότερο γνωστή για το ρόλο της στην ανάπτυξη των τεχνολογιών του Διαδικτύου και της αναγνώρισης φωνής. Η DARPA επένδυσε σε αλγορίθμους για τη μετατροπή του ήχου σε ηλεκτρικά σήματα, επεξεργαστές, μεθόδους σμίκρυνσης και άλλες παραμέτρους των κινητών τηλεφώνων.

Έκτοτε η εξέλιξη της τεχνολογίας συνεχίστηκε και μας έφερε σήμερα στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, το γνωστό πλέον 5G, το οποίο υπόσχεται να αυξήσει θεαματικά την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και να ανοίξει το δρόμο για το λεγόμενο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, ένα Διαδίκτυο που δεν θα εξυπηρετεί μόνο ανθρώπους αλλά και κάθε είδος μηχανές.

Η εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων

Limassol Today - 3310

Μια φωτογραφική περιήγηση στο πώς άλλαξαν στο πέρασμα των δεκαετιών και πώς αλλάξαμε εμείς στον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε.

Στο πεδίο της μάχης, 1918

Από υπερμεγέθεις συσκευές που γέμιζαν ένα πορτ-μπαγκάζ, στα τηλέφωνα-υπολογιστές που χωρούν στην τσέπη μας. Δείτε πώς εξελίχθηκε η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων εδώ σχεδόν 100 χρόνια.

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο ορισμός του κινητού. Και ασύρματο, και πάνω σε άλογο.

Ακούει το επιτελείο; 1940

Κατά τον Β’ Παγκ. Πόλεμο η συσκευή ελάφρυνε• πλέον την μεταφέρει άνθρωπος.

Μεγαλύτερο από βαλίτσα, 1946

Η λύση της Bell για κινητές τηλεπικοινωνίες. Η «συνδρομή» κόστιζε το αντίστοιχο των 300 σημερινών δολαρίων το μήνα, με τις κλήσεις να χρεώνονται έξτρα.

Μάλιστα κύριε υπουργέ, 1950

Η πρόταση για πολιτικούς και επιχειρηματίες που δεν είχαν καιρό για χάσιμο ούτε στο αυτοκίνητο. Φυσικά, ο χώρος αποσκευών είναι ακόμα γεμάτος.

Το τηλέφωνο παπούτσι

Limassol Today - Donadams

Η πρώτη στάση στο μεγάλο αυτό ταξίδι των κινητών τηλεφώνων είναι τη δεκαετία του ’60 με το εκκεντρικό τηλέφωνο παπούτσι.

Η δεύτερη στάση είναι στα τέλη της δεκαετίας του 60’ με τη συσκευή επικοινωνίας του Star Trek η οποία αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία του πρώτου κινητού τηλεφώνου από τον Martin Cooper.

Limassol Today - Startrek

Από το κομοδίνο στο χέρι, 1964

Στην προσπάθειά της να βγάλει το τηλέφωνο από το σπίτι, η Motorola ξέχασε να το μικρύνει.

Πόλεμος ξανά, 1965

Στο Βιετνάμ η επικοινωνία ήταν πια υπόθεση ενός σακιδίου πλάτης.

1973

Limassol Today - Martincooper1 Wideweb 470x3620
Inventor Martin Cooper holds one of the first mobile phones in this undated handout photo.

O Martin Cooper εφευρίσκει το πρώτο κινητό τηλέφωνο.

Στο δρόμο, 1980

Επιτέλους, οι συσκευές μικραίνουν και χωρούν σε έναν χαρτοφύλακα.

Σαν ραδιόφωνο, 1983

Κατά τη δεκαετία του ’80 η εξέλιξη ήταν εντυπωσιακή. Εδώ, το τηλέφωνο βρίσκει τη θέση του κάτω από το ταμπλό.

Ειδικές αποστολές, 1986

Η φημισμένη A-team της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς υιοθέτησε αμέσως τις τεχνολογικές λύσεις, ίσως και με λίγη υπερβολή.

Φονικό τηλεπικοινωνιακό όπλο, 1987

Ο Ντάνι Γκλόβερ κρατά μια συσκευή κοντύτερα στην πραγματικότητα της εποχής από εκείνη της A-Team. Το βαλιτσάκι ήταν απαραίτητο, καθώς και το να βρίσκεσαι σε περιοχή που έχει σήμα. Εκείνη την εποχή μόνο κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων.

Ό,τι πιο εξελιγμένο, 1992

Με ώριμη πια την τεχνολογία, οι συσκευές έγιναν επιτέλους κανονικά handsets. Εδώ ο Μπιλ Κλίντον κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας που τον έφερε στον Λευκό Οίκο.

Η επανάσταση, 1996

Το Startac της Motorola ήταν το πιο μικρό, το πιο ελαφρύ, και το πρώτο clamshell κινητό τηλέφωνο της αγοράς.

Κινητό για όλους, 1999

Το ότι οι περισσότεροι από εμάς αποκτήσαμε κινητό πριν από το 2000 το οφείλουμε στη Nokia που κατασκεύασε αξιόπιστα, προσιτά και τεχνολογικά προηγμένα τηλέφωνα.

Η νέα εποχή, 2007

Η έλευση του iPhone άλλαξε για πάντα το τοπίο και δημιούργησε, ουσιαστικά, την κατηγορία των smartphones όπως την ξέρουμε σήμερα.

Είμαστε όλοι μας ρεπόρτερ, 2011

Με κάθε κινητό να διαθέτει κάμερα, τίποτα δεν μένει κρυφό, ούτε μπορεί να συμβεί χωρίς να καταγραφεί. Η επίδρασή τους σε κινήματα όπως της Αραβικής Άνοιξης είναι σημαντικότατη.

Εδώ, κύριε πρόεδρε!, 2012

Η ευκαιρία είναι πολύ σημαντική για να πάει χαμένη.

Μεγαλειoτάτη, say cheese, 2014

Ο καταχαρούμενος μικρός φωτογραφίζεται με τη βασίλισσα. Λέγεται πως η ίδια έχει εκφράσει την ενόχλησή της για το ότι σε κάθε της εμφάνιση έρχεται αντιμέτωπη με εκατοντάδες τηλέφωνα.

Ευλογημένο selfie, 2014

Στις μέρες μας φαίνεται πως η πιο δημοφιλής χρήση των κινητών είναι να τραβάμε τον εαυτό μας. Ακόμα και όταν δεν βρισκόμαστε δίπλα σε κάποιον διάσημο.

2019

Limassol Today - Ta 13 Kalitera Kinita Tou 2019 Min 848x477 1

Περισσότερες δυνατότητες, εργαλεία να ξέρεις τον καιρό, απόλυτη μετάβαση σε διαδικτυακή επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων. Ξεκίνησαν από αρκετά νωρίτερα αλλά ο κόσμος πια βρίσκει κι επικοινωνεί (με) τις πλατφόρμες διασύνδεσης σχεδόν αποκλειστικά ενώ το γκάλερι μας είναι μεγάλα αρχεία άπειρων φωτογραφιών. Είναι το εργαλείο να ακούμε μουσική, να βλέπουμε σειρές και android, ios, microsoft κ.λ.π. ανταγωνίζονται πλέον πιο θα μας πάει πιο νωρίς στο φεγγάρι ή θα μας κάνει φραπέ.

2022

Limassol Today - 2022 ΚΙΝΗΤΟ

Το που έφτασαν οι τεχνολογίες των νέων κινητών αλλά κι οι χρήσεις τους είναι εξωπραγματικό. GPS με ηλεκτρονικούς χάρτες, υπολογιστή, ηλεκτρινικά βιβλία, φωτογραφικές μηχανές, σύγχρονα εργαλεία δουλειάς και αναπόσπαστο μέρος της ζωής και των χεριών μας.

Τα 10 καλύτερα κινητά που είχαμε τη δεκαετία του ΄90 και βάζουν τα γυαλιά στα σημερινά

Limassol Today - Ta 10 Kalytera Kinita Poy Eichame Ti Dekaetia Toy 90 Kai Vazoyn Ta Gyalia Sta Simerina

Θέλουμε να ταξιδέψουμε στα θρυλικά ’90s. Με αφορμή τις συζητήσεις γύρω από την επανακυκλοφορία του θρυλικού NOKIA 3310, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ένα αφιέρωμα για λίγους. Αυτό έχει να κάνει με την εποχή της Panafon και της Telestet. Τότε, που όλοι έστελναν εικονομηνύματα και ringotones. Τότε, που όλοι έπαιζαν «Εξωγήινοι» και «Φιδάκι».

Κινητά τηλέφωνα: Ακολουθούν 10 θρυλικά τηλέφωνα από τις δεκαετίες των ’90 και των αρχών του 200:

Ericsson GA 318: Το κινητό του… παππού (1995)

Limassol Today - εριξον318

H πρώτη συσκευή με την οποία ήρθα σε επαφή το 1996. Για κάποιο λόγο -υποθέτω μπαταρία- το συγκεκριμένο κινητό το… γνώρισα χαλασμένο, οπότε μου επετράπη μια πιο στενή επαφή μαζί του αν και μόλις 5 ετών. Λανσαρίστηκε στο εξωτερικό το 1995, βγήκε σε τρία χρώματα, ενώ η μπαταρία του άντεχε 200 ολόκληρα λεπτά ομιλίας!

Ericsson 768 (1997)

Κλασσικό κινητό, ίσως το πρώτο για τα παιδιά των ’80. Το κλασικό του χρώμα ήταν το κίτρινο και είχε πορτάκι.

ΝΟΚΙΑ 5120 (1998)

Η NOKIA επέμεινε στα μεγάλα και βαριά κινητά, τα οποία είχαν το παρατσούκλι «παντόφλες», όπως και αυτό που βρίσκεται παραπάνω.

Nokia 6110: To κινητό που λάνσαρε το… φιδάκι (1998)

Nokia 6110 -Φωτογραφία: Wikipedia

Το συγκεκριμένο κινητό, στο οποίο μπορούσες να μιλήσεις 3 με 5 ώρες, διέθετε ρολόι, ξυπνητήρι, τρία παιχνίδια (στο συγκεκριμένο λανσαρίστηκε το ιστορικό «φιδάκι»), ενώ μπορούσες να στείλεις και SMS. Η απορία σήμερα βέβαια είναι σε ποιον μπορούσες να στείλεις SMS το 1998, μιας και ελάχιστοι είχαν κινητά, ωστόσο ναι, μπορούσες να κάνεις και αυτό!

ΝΟΚΙΑ 3210 (1999)

Πρόκειται για το αθάνατο κινητό τηλέφωνο. Ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του και δεν πάθαινε τίποτα. Επίσης, είχε εκπληκτικά ringtones. Το θρυλικό Nokia 3210, κινητό που πωλείται ακόμα και σήμερα μεταχειρισμένο για 10-15 ευρώ, γιατί ως γνωστόν μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο θα μείνουν στη Γη μόνο οι… κατσαρίδες και τα συγκεκριμένα μοντέλα (άντε και τα 3310). H ναυαρχίδα της φινλανδικής εταιρείας πούλησε πάνω από 160 εκατ. κομμάτια και σύστησε στο ευρύ κοινό το «φιδάκι». Το συγκεκριμένο κινητό ήταν το πρώτο μέσω του οποίου μπορούσες να συνθέσεις ringtones (κλασική ασχολία της εποχής).

ΝΟΚΙΑ 8210 (1999)

Πρόκειται για το πιο ελαφρύ κινητό τηλέφωνο της NOKIA. Ήταν στυλάτο για την εποχή του και το προτιμούσαν οι γυναίκες.

ΝΟΚΙΑ 3310 (2000) Το κινητό της εφηβείας των σημερινών 30άρηδων

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει πιάσει αυτό το κινητό στα χέρια του. Οι προσόψεις του ήταν άπειρες, ενώ αν κυκλοφορήσει ξανά σίγουρα θα προκαλέσει πάταγο. Η μοναδική ασχολία των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου ήταν πόσες αναπάντητες πήραν από το… αίσθημα, αλλά και ποιος στέλνει πιο γρήγορα SMS.

Μπαταρία που δεν τελείωνε (σχεδόν) ποτέ, ενσωματωμένη κεραία, δυνατότητα δημιουργίας του προσωπικού σου ringtone, πρόσοψη που άλλαζε και έβγαινε σε διάφορα χρώματα και φυσικά, φιδάκι.

Το Nokia 3210 είχε φέρει επανάσταση στην αγορά των κινητών το 1999, τη χρονιά δηλαδή που κυκλοφόρησε. Διέθετε μπαταρία που κρατούσε για 4,5 ώρες (χρόνος ομιλίας) την ώρα που η μπαταρία των  iPhone διαρκεί περίπου 12 ώρες.

Εκείνη την εποχή ψάχναμε μανιωδώς σε περιοδικά, εφημερίδες, internet, να βρούμε τον σωστό συνδυασμό πλήκτρων για να συνθέσουμε σε ringtone το αγαπημένο μας τραγούδι ή τον ύμνο της ομάδας μας.

Μιλάμε για ένα κινητό βάρους 151 gr, με οθόνη 5 γραμμών, 6 προεγκατεστημένους ήχους κλήσης και 10 επίπεδα έντασης ήχου. Και ήταν δημοφιλέστατο γιατί έκανε τέλεια αυτό που έπρεπε να κάνει. Χωρίς MMS, email και τις λειτουργίες των σημερινών smartphones.

Το Nokia 3210 επανακυκλοφόρησε μάλιστα πριν από μερικά χρόνια για τους συλλέκτες και νοσταλγούς του. Η τιμή πώλησης του ήταν 85 ευρώ.

Η εξέλιξη του ήταν το λίγο πιο βαρύ αλλά ακόμα πιο ανθεκτικό 3310.

Limassol Today - Nokia2

Για την ιστορία, το Nokia 3210 πούλησε 160 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ το Nokia 1110 που κυκλοφόρησε το 2005, πούλησε το μαγικό νούμερο των 250 εκατομμυρίων “κομματιών” σε όλο τον πλανήτη.

Ericsson T20e: Tetris forever (2001)

Limassol Today - Ericsson T20 .jpg


Το συγκεκριμένο κινητό μού έχει μείνει στο μυαλό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι για πρώτη φορά στο σπίτι υπήρχε σοβαρός ανταγωνισμός για το 6110 του μπαμπά. Το κινητό της μαμάς λοιπόν είχε μπαταρία που κρατούσε για μία εβδομάδα, ένα απίθανο Tetris και ένα πρωτοποριακό πορτάκι που ήθελα να το ανοιγοκλείνω συνεχώς.

ΝΟΚΙΑ 5210 (2002)

Το τηλέφωνο που μπορούσες να το βασανίσεις χωρίς έλεος και να μην πάθει απολύτως τίποτα. Τα χαρακτηριστικά χρώματά του ήταν το πορτοκαλί και το μπλε.

ΝΟΚΙΑ 3410 (2002)

Αποτελεί την πιο εξελιγμένη μορφή κινητού 3310. Γι’ αυτό και έρχονταν πάντα δεύτερο στο μυαλό και την καρδιά των καταναλωτών.

Sony Ericsson T68i και Sharp GX10: Και εγένετο φωτογραφική μηχανή (2002)

Το 2002 ήταν μία χρονιά-ορόσημο για τα κινητά, καθώς πέρα από τις έγχρωμες οθόνες (το Sharp GX10, το καλύτερο κινητό εκείνου του έτους, καυχιόταν για τα 65.000 χρώματά του) ήρθαν και οι φωτογραφικές μηχανές. Στην αρχή ως ξεχωριστό κομμάτι και στη συνέχεια ενσωματωμένες. Την αρχή έκανε το Sony Ericsson T68i (το πρώτο κινητό με τη συγκεκριμένη ονομασία). Οι περισσότεροι θα το θυμούνται για την κάμερά του, αλλά και για το απολαυστικό κλικ του κέρσορα που διέθετε.

Limassol Today - Sony Ericsson Kamera.jpg

Μετά τον Απρίλιο του 2002 κυκλοφόρησαν εκατοντάδες κινητά με ενσωματωμένες κάμερες, ωστόσο αυτό που μου έχει καρφωθεί περισσότερο στο μυαλό είναι το Sharp GX10, ένα κλασικό πλέον μοντέλο 110 γραμμαρίων, το οποίο είχε πολυφωνικούς ήχους, oθόνη TFT 65.000 χρωμάτων, 700 KB μνήμη για φωτογραφίες, wallpapers και ένα design που μπορούσε να «τρελάνει» ένα 13χρονο μυαλό.

Tα επόμενα χρόνια ακολούθησαν τα GX20 και GX30, ωστόσο ποτέ δεν άγγιξαν την επιτυχία του πρώτου μοντέλου.

Panasonic X88 (2003)

Ένα ακριβό κινητό και έγχρωμο κινητό. Ήταν ανθεκτικό. είχε πορτάκι και αγαπήθηκε πολύ.

Samsung S300: Στο κυνήγι της Sharp (2003)

Limassol Today - Sharpgx10.jpg


Έναν χρόνο αργότερα, η Samsung δημιούργησε ένα κινητό για να χτυπήσει στα ίσια τη ναυαρχίδα της Sharp. Το Samsung S300 λανσαρίστηκε με δύο οθόνες, κεντρική οθόνη UFB 65.000 χρωμάτων και βάρος μόλις 70 γραμμάρια.

Motorola Razr (2004)

Η συγκεκριμένη σειρά κυκλοφόρησε πρώτη φορά, το 2004. Είχε πολλά χρώματα και το λάτρευαν, οι γυναίκες. Όταν ένα κινητό που έχει κυκλοφορήσει το 2004, επανακυκλοφορεί το 2020, πάει να πει ότι έχει γράψει τη δική του ιστορία. Το Motorola RAZR V3 ήταν αναμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα κινητά που κυκλοφόρησαν τη συγκεκριμένη δεκαετία. To V3 πούλησε περισσότερες από 130 εκατ. συσκευές και έμεινε στην ιστορία για το μάρκετινγκ που το ακολούθησε. Η Motorola έχτισε πάνω στην επιτυχία του V3, ωστόσο κανένας διάδοχός του δεν έκανε το ίδιο… γκελ στον κόσμο!

Sony Ericsson Walkman W800 και W900: Όταν η μουσική μπήκε στη ζωή μας και στα… κινητά μας (2005)

Limassol Today - Sony Ericsson W900.jpg


Το 2005 η Sony Ericsson έκανε το «κόλπο γκρόσο» και έδωσε στους αγοραστές αυτό που μέχρι τότε δεν μπορούσαν να έχουν με τον τρόπο που ήθελαν. Μουσική. Λίγο η επιτυχία του iPod, λίγο η τρύπα στην αγορά και το εξαιρετικό desing των Walkman κινητών, το κοινό τα αγάπησε. Τα συγκεκριμένα μοντέλα ήταν ίσως τα πρώτα που έκαναν στην άκρη τις βασικές λειτουργίες ενός απλού κινητού και έδωσαν το… κάτι παραπάνω για την εποχή.

ΝΟΚΙΑ 7390 (2006)

Αποτελούσε ένα από τα πιο ακριβά κινητά της εποχής του, αλλά άξιζε τα χρήματά του.

Συνήθως, πωλούνταν σε μπρονζέ – μαύρο χρώμα ή σε ροζ. Σήμερα, πωλείται πανάκριβα στο e-bay. Τελικά, όποιος δεν είχε NOKIA, βρισκόταν εκτός εποχής.

LG KG800: Ένα… γυναικείο τηλέφωνο που το ζήλευαν και οι άνδρες (2006)

 LG KG800 -Φωτογραφία: Wikipedia

Το 2006, έναν χρόνο πριν από την έλευση του πρώτο iPhone, τα κινητά είχαν μετατραπεί στο απόλυτο gadget. Ισορροπούσαν ανάμεσα στο στιλ και τις λειτουργίες. To KG800 της LG ή αλλιώς LG Chocolate εισήγαγε ένα νέο, εύκολο σχήμα το οποίο αγαπήθηκε ιδιαίτερα. Οι οθόνες ήδη από το 2005 έχουν πάει στις δύο ίντσες και τα 256.000 χρώματα, ενώ η κάμερα του συγκεκριμένου μοντέλου ήταν 1.3 MP.

Apple iPhone και Nokia 1200: Η αρχή μιας νέας εποχής (2007)

Ο Steven Jobs το 2007 -Φωτογραφία: AP


Στις 9 Ιανουαρίου του 2007, ο Στιβ Τζομπς παρουσίασε το πρώτο iPhone. Ανέβηκε στη σκηνή του Macworld στο Σαν Φρανσίσκο λέγοντας πως αυτή ήταν η μέρα για την οποία ανυπομονούσε για δυόμισι χρόνια. Αρχικά άφησε το κοινό να νομίζει ότι θα παρουσιάσει τρία νέα προϊόντα «An iPod. A Phone. An internet communicator». Ωστόσο λίγο αργότερα συνέχισε: «Are you getting it? These are not three separate devices. This is one device. And we’re calling it… iPhone». Κάπως έτσι γράφτηκε ιστορία και άλλαξε μια για πάντα ο τρόπος που θα βλέπαμε τα κινητά. Το iPhone ήρθε σε μια εποχή που οι μικρές οθόνες και τα κουμπιά ακόμα κυριαρχούσαν. O Τζομπς τότε κατέκρινε τα «smartphones» της εποχής λέγοντας ότι δεν είναι smart, ούτε εύκολα στη χρήση.

Τι σχέση μπορεί να έχει το iPhone όμως με το Nokia 1200; Αμφότερα βγήκαν την ίδια χρονιά, ωστόσο το ένα πούλησε 150 εκατ. συσκευές, ενώ το άλλο έξι. Ποιος πούλησε 150; Μα φυσικά η Nokia, ωστόσο αυτή ήταν και η πρώτη χρονιά που η φινλανδική εταιρεία θα πουλούσε τόσες συσκευές σε ένα έτος! Η «αυτοκρατορία» της Apple είχε μόλις ξεκινήσει.

Το Nokia 1200 των 100 εκατ. πωλήσεων
Νόκια 1200 των 100 εκατ. πωλήσεων

Apple iPhone 3G (2008)

Limassol Today - Apple Iphone 3.png


Ενάμιση χρόνο μετά το λανσάρισμα του πρώτου iPhone, έκανε την εμφάνισή του το iPhone 3G. Ό,τι πρωτοποριακό λάνσαρε η Apple το 2007, το εξέλιξε μέσω του νέου της μοντέλου το καλοκαίρι του 2008. Με 25 εκατ. πωλήσεις το ίδιο έτος και 35 εκατ. το επόμενο, το 3G διέλυσε τον ανταγωνισμό με τον προκάτοχό του.

Ποια όμως θεωρούνται ως σήμερα τα πιο όμορφα κινητά στην ιστορία;

Δείτε σε φωτογραφίες τα κινητά των οποίων ο σχεδιασμός ήταν και είναι ακόμα στην αισθητική μας αριστουργηματικός.

Πηγήin.gr

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης