Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΠΡΟΣΟ Ντέιβιντ Μπέκαμ έκλεισε χθες τα 47

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έκλεισε χθες τα 47

Ένα αφιέρωμα στη ζωή και το ποδοσφαιρικό έργο του ανεπανάληπτου “DB7”, ενός ανθρώπου που έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ποδοσφαιρική ιστορία της Αγγλίας.

“Ήταν εξωπραγματικός. Όταν ήρθε για πρώτη φορά σε εμάς, έκανε προπόνηση πρωί και απόγευμα και μετά εμφανιζόταν το βράδυ για να προπονηθεί και με τα πιτσιρίκια. Στην αρχή κάθε σεζόν κάναμε σε όλους τους παίκτες ένα τεστ φυσικής κατάστασης για να πάρουν μια αίσθηση της αεροβικής τους κατάστασης και ο Μπέκαμ ήταν πάντα εκτός κλίμακας, εκτός ανταγωνισμού”.

ΣΕΡ ΆΛΕΞ ΦΈΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Ο βίος και η πολιτεία του David Robert Joseph Beckham

Πήρα την πρωτοβουλία να ετοιμάσω αυτό το άρθρο-ωδή στον David Beckham, λόγω μίας πρόσφατης μακρόσυρτης συζήτησης που είχα με ένα φίλο μου, για το εάν ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστή ήταν κάτι παραπάνω από “ομορφάντρας” ή όχι…

Άπαξ κι όλοι γνωρίζουμε το πάθος του Άγγλου superstar για το χτένισμα και την προβολή του στα εξώφυλλα περιοδικών μόδας, ώρα είναι λοιπόν να μάθουμε τι κρύβεται κάτω από τα επιβλητικά τατουάζ και το όμορφο πρόσωπο ενός από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές τη γενιάς του.

Limassol Today - Becham Limassoltoday

Το πάθος για το ποδόσφαιρο και το… αδιαμφισβήτητο ταλέντο!

Γεννηθείς τον Μάιο του 1975 στο Leytonstone του Λονδίνου, ο David από νεαρή ηλικία ανέπτυξε τεράστια αγάπη για την μπάλα, τόσο σε ερασιτεχνικό επίπεδο, παίζοντας για την ομάδα της τοπικής εκκλησίας, όσο και σε επαγγελματικό, με τον ίδιο να αποκαλύπτει στην αυτοβιογραφία του Both feet on the Ground πως η συνεχής απάντηση στο «Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;», ήταν μία.

Ποδοσφαιριστής!

Εκτός από γιος φανατικών «Κόκκινων Διαβόλων», ο David είναι μισός Εβραίος, με τον ίδιο να παραδέχεται πως έχει μελετήσει τον Ιουδαϊσμό λόγω της καταγωγής του παππού του. Σαν πιστοί οπαδοί της ομάδας τους λοιπόν, οι γονείς του ταξίδευαν αρκετά συχνά στο Manchester για να παρακολουθήσαν τον σύλλογο που έκανε κουμάντο στο “Θέατρο των Ονείρων”. Σύντομα ο νεαρός θα κληρονομούσε το πάθος των κηδεμόνων του και θα εγγραφόταν στην ακαδημία ποδοσφαίρου του Bobby Charlton στο Manchester. Έπειτα από λίγες ημέρες μάλιστα, θα κέρδιζε την ευκαιρία να προπονηθεί με την Barcelona ως μέρος ενός διαγωνισμού νεαρών ταλέντων. Μέσω της ίδιας ακαδημίας, θα καταφέρει να ντυθεί ως Fred the Red σε έναν αγώνα εναντίον της West Ham εν έτη 1986!

Προπονούμενος από τον ίδιο του τον πατέρα, αγωνίστηκε μέχρι το 13ο έτος της ηλικίας του για την τοπική κι ερασιτεχνική Ridgeway Rovers με την πρόσκληση για δοκιμαστικά σε μεγάλες ομάδες να μην αργούν. Leyton Orient, Norwich City και Tottenham έδειξαν ενδιαφέρον για την περίπτωσή του και τελικώς τα “Σπιρούνια” κέρδισαν την προσοχή του. Παρόλα αυτά, ο νεαρός δεν έμεινε ποτέ στην ομάδα του Βορείου Λονδίνου…

Τα επόμενα δύο χρόνια θα αγωνιστεί με την φανέλα της Brimsdown Rovers, πλέον γνωστή ως Enfield FC, ομάδα του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος του Essex και θα τιμηθεί με την διάκριση του καλύτερου U15 παίχτη της ομάδας, μετακομίζοντας για άλλη μία φορά στις νεαρές ακαδημίες της Manchester United, ανήμερα στα 14α γενέθλιά του. Στις 8 Ιουλίου του 1991 θα υπογράψει δελτίο νεαρού ασκούμενου.

Η ένταξη στη γενιά των ’92 και η πρώτη ημι-επαγγελματική διάκριση!

Ως μέλος της θρυλικής γενιάς του ’92 μαζί με τους Ryan Giggs, Phi Neville, Garry Neville, Nicky Butt και Paul Scholes, κατάφερε υπό τις οδηγίες του χαρισματικού προπονητή, Eric Harrison, να σηκώσει το τρόπαιο του FA Youth Cup, αγωνιζόμενος σε όλο το 90λεπτο και των δύο σκελών του τελικού εναντίον της Crystal Palace, σκοράροντας μάλιστα στο πρώτο για το 3-1. Το τελικό σκορ του 6-3 συμπληρώθηκε με το σκορ του επόμενου αγώνα να λήγει 3-2. Έπειτα από πολλά χρόνια, ο Beckham θα παραδεχόταν πως αυτοί οι δύο αγώνες θα ήταν οι καλύτεροι της καριέρας του!

Η επιτυχία και οι επιδόσεις του νεαρού Άγγλου δεν πέρασαν απαρατήρητες στην πρώτη ομάδα, με τον Alex Ferguson να τον συμπεριλαμβάνει στις 23 Σεπτεμβρίου του 1992 σε ένα ματς εναντίον της Brighton & Hove Albion, περνώντας τον μάλιστα στον αγώνα στην θέση του Andrei Kanchelskis. Μετά από ακριβώς τέσσερις μήνες, υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την Manchester United.

Το επόμενο έτος, ο David Beckham που πριν 5 χρόνια έπαιζε μπάλα στις αλάνες της γειτονιάς του Ridgway Park του Clingford, θα αγωνιζόταν για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον τελικό του FA Youth Cup, βλέποντας αυτή τη φορά όμως την ομάδα του να γνωρίζει την ήττα και στα δύο σκέλη από την Leeds United. Εν έτη 1994 θα κέρδιζε το βραβείο του καλύτερου παίχτη με την ομάδα του να παίρνει το πρωτάθλημα.

Το πρώτο γκολ, ο δανεισμός, η επιστροφή και η.. καταξίωση!

Βλέποντας το διαμάντι που είχε στα χέρια του, ο πάντα οξυδερκής κύριος Ferguson, κάλεσε τον Beckham στον αγώνα του League Cup εναντίον της Port Vale όπου τον χρησιμοποίησε σε ολόκληρο το 90λεπτο, επαναλαμβάνοντας την ίδια κίνηση και στον τελευταίο αγώνα των ομίλων του Champions League του ίδιου έτους εναντίον της Galatasaray. Η Manchester United θα έπαιρνε μία εύκολη νίκη παρά τον αποκλεισμό της από τη συνέχεια της διοργάνωσης, με τον νεαρό David να πετυχαίνει το πρώτο του γκολ με την πρώτη ομάδα των “Κόκκινων Διαβόλων”, φορώντας τον αριθμό “10” στην πλάτη!

Η συνέχεια για τον παίχτη δεν θα ήταν ανάλογη. Λόγω έλλειψης αγωνιστικού χρόνου θα δινόταν δανεικός στην Preston North End για το δεύτερο μισό της σεζόν 1994-95. Παρόλα αυτά θα εντυπωσίαζε με της εμφανίσεις τους, σκοράροντας δύο γκολ σε πέντε αγώνες, πριν ανακληθεί από τον Sir Alex. Εκεί σκόραρε και το γνωστό σε λίγους… γκολ απευθείας από κόρνερ (3:50 του παρακάτω video) εναντίων της Doncaster!

Μπορεί το «δύο γκολ σε πέντε αγώνες» να μην ακούγεται τόσο εντυπωσιακό για το επίπεδο του μεγάλου Beckham. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Ο «Becks» πέτυχε και δύο ασσίστ και ήταν παρών σε όλα από τα 12 γκολ που σκόραρε η ομάδα του σε αυτούς τους πέντε αγώνες, συμπεριλαμβανομένου μία νίκη με 5-0 επί της Bury, ομάδα που θα κέρδιζε στη συνέχεια την Preston στον τελικό των Play-Offs!

Παρόλο που η συμφωνία έλεγε πως θα μείνει στους «Lilywhites» μέχρι το τέλος της σεζόν, μία επιδημία τραυματισμών στην Manchester United θα ανάγκαζε τον Σκωτσέζο τεχνικό των «μπέμπηδων» να τον ανακαλέσει πρόωρα! Στα επόμενα πέντε ματς της, η Preston σκόραρε μόλις τέσσερα γκολ…

Έτσι, δεν άργησε να ντεμπουτάρει και στην Premier League, σε μία ισοπαλία χωρίς σκορ εναντίον της Leeds United στις 2 Απριλίου. Τελείωσε τη σεζόν έχοντας πραγματοποιήσει τέσσερις συμμετοχές, με την United να χάνει το πρωτάθλημα με έναν βαθμό διαφορά από την έκπληξη της σεζόν, Blackbrun Rovers, και τον τελικό το FA Cup, μένοντας χωρίς τρόπαιο από το 1989.

Στο τέλος εκείνης της ποδοσφαιρικής χρονιάς, μεγάλοι και έμπειροι παίχτες όπως οι Mark Hughes, Paul Ince και Andrei Kanchelskis, αποφάσισαν να φύγουν από το σύλλογο, αναγκάζοντας τον Sir Alex να προχωρήσει σε προσθήκες καθώς η ομάδα είχε μείνει κενή σε αρκετές πλέον θέσεις. Αντ’αυτού όμως και παρόλα τα δημοσιεύματα για ενδιαφέρον για τους Marc Overmars, Darren Anderton και Roberto Baggio, o Σκωτσέζος τεχνικός αποφάσισε να εμπιστευθεί τα νεαρά πόδια της ομάδας, κίνηση που σήκωσε αντιδράσεις και κριτική προς το πρόσωπό του.

Και ποια ήταν αυτά τα “νεαρά πόδια”; Μα φυσικά.. η γενιά του ’92!

Μπορεί η σεζόν 1995-96 να ξεκίνησε άσχημα με ήττα 3-1 από την Aston Villa με τον Beckham να σκοράρει το γκολ για την United και τον δημοσιογράφο του BBC, Alan Hansen, να λέει το αείμνηστο:

«Δε θα κερδίσεις ποτέ με ‘παιδιά’!»

ατάκα που θα έμενε στην ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές… γκάφες,
καθώς στο τέλος του πρωταθλήματος, ήταν τα παιδιά αυτά που σήκωναν το τρόπαιο της Premier League.

Ο 21χρονος τότε David Beckham, ήταν βασικός μέλος στη νικηφόρο πορεία της ομάδας αγωνιζόμενος σε 33 ματς και σκοράροντας οχτώ γκολ. Πέτυχε επίσης το νικηφόρο γκολ στον ημιτελικό του FA Cup εναντίον της Chelsea, γκολ που βοήθησε με το παραπάνω τελικά στην κατάκτηση του συγκεκριμένου τροπαίου, εδραιώνοντας από την πρώτη κιόλας σεζόν τον εαυτό του, ως άξιος αντικαταστάτης του Kanchelskis στην δεξιά πλευρά του γηπέδου. Παρόλα αυτά, δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της Εθνικής Αγγλίας για τα τελικά του Euro ’96.

Η κλήση στην Εθνική, το γκολ της χρονιάς και η… γνωριμία με την Victoria!

Τον Αύγουστο του 1996, η Manchester United ταξίδεψε στο Wimbledon για την πρώτη αγωνιστική της Premier League. Με το σκορ να είναι ήδη 0-2, ο Beckham αποφασίζει να εμπιστευθεί το ένστικτό του και να… ζωγραφίσει!

Το γκολ αυτό έμεινε στην ιστορία, καθώς από εκείνη την ημέρα και μετά, ο «Becks» έκανε ουσιαστικά αισθητό το όνομά του στην Αγγλία, ανεβάζοντας τις μετοχές του. Στο τέλος της σεζόν θα ψηφιζόταν καλύτερος παίχτης της χρονιάς!

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι τέσσερις ημέρες μετά ήρθε η πρώτη του κλήση για την Εθνική ομάδα της χώρας του για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας, για έναν αγώνα εναντίον της Μολδαβίας, όπου αγωνίστηκε ως αλλαγή.

«Νομίζω πως κάπου εκεί η ζωή μου άλλαξε. Η μπάλα φαινόταν να ήταν στον αέρα για ώρες και όλοι οι ήχοι τριγύρω σταμάτησαν. Τελικά η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα και τρελάθηκα. Ήθελα απλά να σφίξω το χέρι κάθε ποδοσφαιριστή μέσα στο γήπεδο και μετά να φύγω ευτυχισμένος!»

Την επόμενη σεζόν ο Cantona αποσύρθηκε, αφήνοντας το θρυλικό «7»... ορφανό! Έτσι, ο David δεν έχασε καμία ευκαιρία, δίνοντας το «10» στον νεαποκτηθένα Sherringham και αρπάζοντας το «7» ελπίζοντας να δώσει συνέχεια στην παράδοση των παιχταράδων με το συγκεκριμένο αριθμό στην πλάτη.

Το 1997 η Victoria Caroline Adams τραγουδίστρια των τότε διάσημων «Spice Girls» θα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει έναν αγώνα της United και στη συνέχεια να γνωρίσει τον star της ομάδας. Δεν άργησαν να αρχίσουν να βγαίνουν, με τον τύπο να τους αποκαλεί «Posh and Becks» και δύο χρόνια μετά τον Άγγλος χαφ να κάνει πρόταση γάμου στην όμορφη Victoria σε ένα εστιατόριο του Cheshnut.

Ένα χρόνο αργότερα, το ζευγάρια παντρεύτηκε στην Ιρλανδία μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τον Gary Neville ως κουμπάρο και τον γιο του, Brooklyn, ως φορέα βέρων. 437 άτομα δούλεψαν για να πραγματοποιηθεί αυτός ο γάμος, που συνολικά ξεπέρασε το κόστος των 500.000 λιρών!

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, ο τότε προπονητής Glenn Hodle δεν τον ξεκίνησε στα πρώτα δύο ματς των ομίλων κατηγορώντας τον δημοσίως πως δεν ήταν καθόλου συγκεντρωμένος στο τουρνουά. Παρόλα αυτά στον τρίτο αγώνα της συγκεκριμένης διοργάνωσης εναντίον της Κολομβίας, αγωνίστηκε και σκόραρε ένα πανέμορφο γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ από τα 30 μέτρα, το πρώτο του με την Εθνική!

Η συνέχεια όμως δεν ήταν καθόλου ανάλογη. Στη φάση των 16 με αντίπαλο την Αργεντινή, δέχτηκε κόκκινη κάρτα, έπειτα από κλωτσιά στον Diego Simeone. Στη συνέχεια του αγώνα η Αγγλία θα έμεινε εκτός διοργάνωσης έπειτα από την διαδικασία των πέναλτι, με τον τύπο να κατηγορεί τον Beckham για εθνική προδοσία και τον παίχτη να λαμβάνει απειλές για τη ζωή του από πολλούς οπαδούς! Αργότερα ο Αργεντινός θα παραδεχόταν πως αντέδρασε υπερβολικά και πως η κόκκινη ήταν υπερβολική

Το καλοκαίρι του ’98 μετά το Παγκόσμιο μπορεί να ακούστηκαν πολλά, μέχρι και φυγή του Beckham από την Αγγλία, αλλά ο ίδιος δεν τα έβαλε κάτω και συνέχισε κανονικά την καριέρα στην Manchester United. Η σεζόν 1998-99 άλλωστε έμελλε να είναι ονειρική για τον ίδιο και για ομάδα του, φτάνοντας μέχρι την κατάκτηση του τρεμπλ!

Από «κυνηγημένος»… ήρωας!

Ο «Becks» σκόραρε ένα από τα δύο γκολ στο τελευταίο και πιο κρίσιμο αγώνα του πρωταθλήματος κι εφοδίασε τους συμπαίκτες τους με δύο σημαντικότατες ασίστ στα τελευταία λεπτά του τελικού του Champions League εναντίον της Bayern στο Wembley, ματς στον οποίο αγωνίστηκε ως κεντρικός λόγω των απωλειών των Keane και Scholes! Στη συνέχεια, θα έχανε στο τσακ τον τίτλο του καλύτερου παίχτη της χρονιάς της FIFA, από τον τότε αστέρα της BarcelonaRivaldo.

Τις επόμενες δύο χρονιές βοήθησε με το παραπάνω την United να διατηρήσει τον τίτλο της, κατακτώντας ξανά και ξανά τον τίτλο, με την σχέση του με τον Sir Alex να αρχίζει να κλονίζεται, όταν ζήτησε άδεια να φύγει από την προπόνηση όταν ο γιος του υπέφερε στο νοσοκομείο από γαστρεντερίτιδα, την ίδια ώρα που η γυναίκα του πόζαρε για δημόσια φωτογράφιση. Αυτό το γεγονός εξόργισε τον Σκωτσέζο που τιμώρησε τον Beckham με το μέγιστο χρηματικό ποσό που γινόταν  (δύο εβδομαδιαίοι μισθοί – 50.000 λίρες) και τον κατηγόρησε για έλλειψη σεβασμού ως προς τους συμπαίκτες του.

«Δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα μέχρι που… παντρεύτηκε! Συνήθιζε να δουλεύει μέχρι αργά με τους προπονητές του και ήταν ένα παιδί που δούλευε πάντα πολύ σκληρά. Όταν παντρεύτηκε όμως, άλλαξαν πολλά, ήταν πλέον celebrity. Και ως celebrity πλέον, το ποδόσφαιρο ήταν απλά μία από τις πολλές ασχολίες του.»

Στην ήττα της Αγγλίας από την Πορτογαλία με 3-2 για το Euro το 2000, έπειτα από εκπληκτικό ματς και δύο γκολ, o Beckham συνέχιζε να αποδοκιμάζεται από την κερκίδα για την αποβολή του το ’98, με αποτέλεσμα να κινηθεί προς μία μερίδα οπαδών και να απαντήσει… κατάλληλα!

Έπειτα από αυτό οι αποδοκιμασίες σίγησαν και οι εφημερίδες ζήτησαν από τους οπαδούς να σεβαστούν τον ποδοσφαιριστή. Τον Νοέμβριο του 2000, ο “Becks” προάχθηκε σε αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας από τον νέο προπονητή των «Τριών Λιονταριών», Pete Taylor, διατηρώντας τον ρόλο αυτό κι επί εποχής Sven-Goran Eriksson.

Η ολική ανατροπή, από φαύλος σε ήρωας έγινε το 2001 στον γνωστό σε όλους μας αγώνα εναντίον της Ελλάδας. Με τον συμπαίκτη του στην United, Teddy Sheringham, να έχει κερδίσει φαουλ στο τελευταίο λεπτό του αγώνα και την ομάδα του παρόλο που έχανε, να θέλει μόλις ένα πόντο για να προκριθεί στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν δίστασε ούτε στιγμή. Ανέλαβε την ευθύνη και με μια μαγική εκτέλεση, ανάγκασε όλη την Αγγλία να τον δοξάσει!

Στις 10 Απριλίου του 2002 σε ένα παιχνίδι στα πλαίσια του θεσμού του Champions League εναντίον της Deportivo La Coruna, ο Beckham θα τραυματιζόταν σοβαρά, χτύπημα που θεωρήθηκε από πάρα πολλούς εσκεμμένο καθώς ο δράστης ήταν ο Αργεντίνος, Aldo Duscher, η χώρα του οποίου είχε κληρωθεί μαζί με την Αγγλία στους ομίλους του Μουντιάλ της Κορέας.

Ο Άγγλος μπορεί να έχασε όλη την υπόλοιπη σεζόν της Manchester United λόγω αυτού του χτυπήματος αλλά βάσει στατιστικών, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει πως ήταν η καλύτερή του στο σύλλογο, σκοράροντας 16 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, που όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, αποτέλεσε ρεκόρ καριέρας.

Την ίδια χρονιά θα ήταν «πρωταγωνιστής» στην ταινία Bend it Like Beckham.

Παρόλο την αφιέρωση της ταινίας στο πρόσωπό του, ο ίδιος ή η γυναίκα του δεν κατάφεραν ποτέ να παρευρεθούν στο γύρισμα λόγω αγωνιστικών και μη υποχρεώσεων, αναγκάζοντας τον σκηνοθέτη να χρησιμοποιήσει τον ηθοποιό Andy Hammer στη θέση του.

Παρά τον σοβαρό τραυματισμό, ο David παρουσιάστηκε έτοιμος να βοηθήσει την ομάδα του στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002, παίρνοντας μάλιστα εκδίκηση από τους Αργεντινούς σκοράροντας το νικητήριο γκολ, αποκλείοντας τους από την συνέχεια. Η πορεία της Αγγλίας τελείωσε στα ημιτελικά, καθώς ηττήθηκε από την αργότερα τροπαιούχο, Βραζιλία. Μετά το τέλος του τουρνουά, τον Σεπτέμβρη, γεννήθηκε ο δεύτερος γιος του, Romeo.

Η επόμενη σεζόν έμελλε να είναι και η τελευταία του στην Premier League. Έπειτα από νέο τραυματισμό έχασε τη θέση του στο βασικό σχήμα της ομάδας από τον Solskjaer και μετά την ήττα στο FA Cup από την Arsenal, ήρθε η ολική ρήξη στις σχέσεις του με τον Sir Alex Ferguson καθώς ο Σκωτσέζος στα αποδυτήρια λόγω θυμού, κλώτσησε ένα παπούτσι που τελικά κατέληξε στο μάτι του Άγγλου σκίζοντάς το.

Τον Ιούνιο του 2003 ο David Beckham θα τιμηθεί με τον τίτλο του «Αξιωματικού του Εξαίρετου Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» για τις υπηρεσίες του στο ποδόσφαιρο.

Η μετακόμιση στην Ισπανία και το τέλος του από την Εθνική.

Το καλοκαίρι του 2003 η Manchester United θα συμφωνήσει με την Barcelona για την μεταγραφή του ποδοσφαιριστή, με την Real Madrid να καταφέρνει όμως από το πουθενά, να του αποσπάσει την υπογραφή, κάνοντάς τον μέλος των “Galacticos”.

Από ‘κει κι έπειτα η θητεία του στην Εθνική – κι όχι μόνο- δεν ήταν ποτέ η ίδια. Αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια του Euro ’04 με την ομάδα του να αποκλείεται στη διαδικασία των πέναλτι με δική του αστοχία από την Γαλλία και δύο χρόνια μετά στο Μουντιάλ της Γερμανίας, να βγαίνει αλλαγή ανήμπορος να βοηθήσει την ομάδα του, βλέποντάς την να ηττείται γι’άλλη μία φορά στην διαδικασία των πέναλτι αυτή την φορά από την Πορτογαλία.

Συναισθηματικά συγκινημένος, την επόμενη ημέρα δήλωσε:

«Ήταν τιμή και δόξα μου που φόρεσα το περιβραχιόνιο για την ομάδα της χώρας μου στα 58 από τα συνολικά 95 ματς που αγωνίστηκαν. Θεωρώ πως είναι χρέος μου να το μεταβιβάσω στον επόμενο στη λίστα, καθώς μπαίνουμε σε μία νέα ποδοσφαιρική εποχή υπό τις οδηγίες του Steve McClaren.»

Στην Ισπανία μπορεί να συνέχισε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, αλλά σίγουρα δεν ήταν η ίδια. Με την φανέλα της Real Madrid σκόραρε 20 γκολ και παρείχε 33 ασσίστ σε 155 αγώνες, κερδίζοντας μόνο ένα Super Cup Ισπανίας και μία La Liga στην τελευταία του μάλιστα χρονιά με το σύλλογο.

Μετά την Ισπανία μετακόμισε στην Αμερική, χώρα όπου γεννήθηκε το 2011 η κόρη του, και την LA Galaxy. Μέσα σε έξι χρόνια και δύο δανεισμούς στην Milan (στον δεύτερο δανεισμό κληρώθηκε με την Manchester United για τη φάση των 16 του Champions League) κέρδισε δύο πρωταθλήματα με την ομάδα του Los Angeles πριν φύγει για Γαλλία και Paris Saint-Germain.

Με την Εθνική, το τελευταίο του παιχνίδι έμελλε να ήταν ένας αγώνας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Λευκορωσίας το 2009. Οι τραυματισμοί του στάθηκαν εμπόδιο στη συμμετοχή του στο Μουντιάλ του 2010, ενώ η Αγγλία δεν κατάφερε ποτέ να συμμετάσχει στο Euro του 2008. Παρόλα αυτά έχει μείνει στην ιστορία ως ο τέταρτος αρχηγός με τις περισσότερες συμμετοχές πίσω από τους Bobby Moore, Billy Wright και Bryan Robson.

Ως πρεσβευτής της UNICEF και του ιδρύματος του Elton John για την αντιμετώπιση του AIDS και ιδρυτικός μέλος του ιδρύματος κατά της Μαλάρια, ο Beckham βοήθησε μέχρι και με χρηματική δωρεά ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να καταφέρει να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012.

Το 2005 ίδρυσε την “David Beckham Academy“, ένα ποδοσφαιρικό σχολείο το οποίο θα λειτουργούσε τόσο στην Αγγλία, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς ιδιαίτερη πάντως επιτυχία. Τέσσερα χρόνια αργότερα έκλεισε άδοξα. Πρόσφατα ο David έδωσε 25 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ομάδας που εδρεύει στο Miami και αναμένεται να ξεκινήσει προπονήσεις με το κτίσιμο του νέου της γηπέδου μέσα στο 2018.

Το 2012 βοήθησε την LA Galaxy να κατακτήσει το MLS Cup, ενώ στην deadline του Ιανουαρίου του 2013 η PSG ανακοίνωσε την απόκτησή του με συμβόλαιο διάρκειας πέντε μηνών. Αργότερα μέσα στην ημέρα, η Paris Saint-Germain ανακοίνωσε πως ο μισθός του Beckham θα δινόταν μηνιαία απευθείας σε τοπικές παιδικές φιλανθρωπίες του Παρισιού, κίνηση που απλά επιβεβαίωνε το μέγεθος της καρδιάς του ποδοσφαιριστή.

Στις 18 Μαΐου ο Beckham έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι, έχοντας δύο μέρες πριν προαναγγείλει την απόσυρσή του. Στον συγκεκριμένο αγώνα εναντίον της Brest σκόραρε και το πρώτο του γκολ στην Γαλλία έπειτα από ασσίστ του Matuidi.

Για τον συγκεκριμένο αγώνα, οι άνθρωποι της Παριζιάνικης ομάδας είχαν κανονίσει την σχεδίαση ειδικών παπουτσιών ως φόρος τιμής για τον Άγγλο, στα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου, με ραμμένα πάνω του τα ονόματα της γυναίκας και των παιδιών του. Έπειτα το τέρμα της Brest στο 80ο λεπτό, ο προπονητής του, Laurent Blanc, προχώρησε στην αντικατάστασή το, με ολόκληρο το γήπεδο να τρίζει από τα χειροκροτήματα στο άκουσμα του ονόματός του και τον ίδιο τον παίχτη να ξεσπά σε λυγμούς.

Από το 2014 αυτός, η γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους, ζούνε σε μία βίλα αξίας 45 εκατομμυρίων λιρών στο Δυτικό Λονδίνο. Οι τρεις γιοί του ήταν εγγεγραμμένοι στις ακαδημίες της Arsenal, με τον μικρότερο από αυτούς να έχει παραμείνει μέχρι σήμερα εκεί.

Κάπου εδώ θα ήθελα να κλείσω αυτό το αφιέρωμα για τη ζωή του David Beckham. Επανεξετάζοντας όλα τα στοιχεία που συνέλεξα για να σας παρουσιάσω τα επιτεύγματά του, μπορώ να πω με σιγουριά πως ήταν ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της γενιάς του, Άγγλους και μη. Ένας ποδοσφαιριστής που όχι μόνο χάρισε λαμπρές στιγμές στο αγγλικό ποδόσφαιρο, αλλά ενέπνευσε παίχτες απ’όλο τον κόσμο.

Powered by piperaris

Απο: By eyapteam

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης