Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑΗ επόμενη μέρα στα κατεχόμενα και οι λεπτές ισορροπίες

Η επόμενη μέρα στα κατεχόμενα και οι λεπτές ισορροπίες

Στη βάση των συμπερασμάτων που μπορούν να εξαχθούν με το πέρας των «εκλογών», μεγάλος νικητής πρέπει να θεωρείται ο νυν Δήμαρχος Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρματζί, ο οποίος κατάφερε να λάβει 10 χιλιάδες ψήφους και να εκλεγεί πανηγυρικά.

Σε λεπτή κλωστή βρίσκονται οι πολιτικές ισορροπίες στα κατεχόμενα, όπως διαφάνηκε μετά το οριακό αποτέλεσμα των δημοτικών «εκλογών» που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου.

Αν και δημιουργήθηκε τα τελευταία 24ωρα ένα κλίμα αισιοδοξίας από πλευράς των δυνάμεων που υποστηρίζουν λύση του κυπριακού προβλήματος στην βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, εντούτοις τα ποσοστά, κυρίως όσον αφορά το πως διαμορφώνονται τα δημοτικά συμβούλια, καταδεικνύουν ότι τα πάντα παραμένουν ρευστά, και σε περίπτωση που πραγματοποιούνταν «εκλογές» στο άμεσο μέλλον, το αποτέλεσμα δεν θα έπρεπε για κανένα εκ των κομμάτων -είτε του Κόμματος Εθνικής Ενότητα (UBP), είτε για το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CTP), να θεωρείται δεδομένο και αυτό διότι η πραγματική διαφορά στα ποσοστά τους είναι πολύ μικρή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, για τα μέλη των «κοινοτικών» και «δημοτικών συμβουλίων» το Κόμμα Εθνικής Ενότητας με 40,9% είναι πρώτο, ενώ ακολουθεί με μικρή διαφορά το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα με 39,5%.

Επιπρόσθετα στη βάση των συμπερασμάτων που μπορούν να εξαχθούν με το πέρας των «εκλογών», μεγάλος νικητής πρέπει να θεωρείται ο νυν Δήμαρχος Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρματζί, ο οποίος κατάφερε να λάβει 10 χιλιάδες ψήφους και να εκλεγεί πανηγυρικά. Με απλά λόγια αυτό μεταφράζεται ως νίκη και για τις δυνάμεις τις λύσης, αφού σε συνάρτηση με το καλό ποσοστό που έλαβε η υποψήφια του CTP, η Λευκωσία συνεχίζει να αποτελεί προπύργιο των ανθρώπων που υποστηρίζουν ένθερμα τη λύση του κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ. Βέβαια δέον να σημειωθεί ότι ο κ. Χαρματζί εκλέχθηκε όχι μόνο λόγω των θέσεων του στο κυπριακό, αλλά και λόγω του έργου που επιτελεί, αφού τα έργα που έγιναν στην κατεχόμενη Λευκωσία επί δημαρχίας του, είναι πολύ σημαντικά με τον κόσμο να βλέπει αισθητή βελτίωση στην καθημερινότητα του. Τέλος, σχετικά με το 68% των Τ/κ που μετέβησαν στις κάλπες, ποσοστό μεγαλύτερο από την προσέλευση που καταγράφηκε κατά τις «προεδρικές» εκλογές, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο αγώνας που δόθηκε και από τους επίδοξους «δημοτικούς συμβούλους», που σαφώς και διεξήγαγαν τον δικό τους αγώνα για να μεταβούν στις κάλπες οι Τ/κ.

Τέσσερις σημαντικές νίκες για το CTP αλλά…

Συνολικά το κόμμα του Τουφάν Έρχιουρμαν, κατάφερε να κερδίσει επτά «δήμους», έναντι έξι του ΚΕΕ, και σαφώς η επικράτηση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) σε Αμμόχωστο, Μεσαορία (είναι νεοσυσταθέντας «δήμος») Κερύνεια και Λεύκα, αποτελούν θετική εξέλιξη, ειδικά όσον αφορά την Αμμόχωστο, διότι ο Σουλειμάν Ουλουτσάι, ήταν εκ των ανθρώπων που αντέδρασαν έντονα στην διάνοιξη της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί η νίκη του. Φυσικά θα πρέπει να σημειωθεί η νίκη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στο Τρίκωμο, περιοχή που παρατηρείται έντονη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια με την «συμβολή» κυρίως Τούρκων επιχειρηματιών που άρχισαν να δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Από την άλλη στην κατεχόμενη Κερύνεια, εξίσου αξιοσημείωτη είναι η επικράτηση του CTP, δεδομένου ότι υπήρξε έντονη προσπάθεια για αλλαγή της δημογραφικότητας της επαρχίας μέσω παράνομων «πολιτογραφήσεων» που έγιναν το τελευταίο διάστημα, με τη συμβολή του τέως «δημάρχου».

Τι κρατάμε

Συμπερασματικά, σαφώς και η επικράτηση σε σημαντικές επαρχίες των δυνάμεων της λύσης φέρνουν αισιοδοξία, και σαφώς οι Τουρκοκύπριοι προσπαθούν μέσω των αποτελεσμάτων να δείξουν ότι εμμένουν στη θέση για επίλυση του κυπριακού, στέλνοντας και μηνύματα προς την Τουρκία, αλλά σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουμε και στη πρώτη παράγραφο, οι πολιτικές ισορροπίες στα κατεχόμενα βρίσκονται σε λεπτή κλωστή και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη σοβαρά τα ευρήματα που εξάγονται, αλλά και τις αντιδράσεις. Αξιοσημείωτη είναι επίσης, η πληροφορία ότι οι έποικοι, σε διάφορες περιοχές των κατεχομένων, στην «εκλογική» αναμέτρηση της Κυριακής, επέλεξαν να υποστηρίξουν τους «υποψήφιους» της τ/κ Αριστεράς και όχι τις προσωπικότητες που συνεργάζονται με την Άγκυρα. Οι Τουρκοκύπριοι αρθρογράφοι, αναλύοντας τα αποτελέσματα των «δημοτικών εκλογών» εστιάζουν στην αποτυχία της «κυβερνητικής» συμμαχίας», η οποία διατηρεί στενή συνεργασία με την Άγκυρα. Την ίδια στιγμή, αποδίδουν σημασία στην μικρή αλλά αξιοσημείωτη ενίσχυση των ποσοστών των κομμάτων της τ/κ Αριστεράς. Τέλος όπως αναφέρουν και Τουρκοκύπριοι συνάδελφοι, μπορεί η επόμενη μέρα για το κόμμα του Ερσίν Τατάρ (ΚΕΕ) να μην είναι αυτή που περίμενε, εντούτοις δύσκολο εώς και ακατόρθωτο πρέπει να θεωρηθεί το ενδεχόμενο για πρόωρες «εκλογές», αφού μετά τις Προεδρικές εκλογές στην Ε/κ Κοινότητα, ακολουθούν οι εκλογές στην Τουρκία, με το αποτέλεσμα εκεί όντως να χαρακτηρίζεται καθοριστικό και για την επόμενη ημέρα στο Κυπριακό.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης