Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΗ Λεμεσός στερείται ταυτότητας

Η Λεμεσός στερείται ταυτότητας

Let's Talk

Γράφει ο Θεόδωρος Ελευθερίου*

Η πιο όμορφη πόλη του νησιού μας μετά από την Αμμόχωστο, στερείται χαρακτήρα, ή πιο απλά, σημείων αναφοράς. Σημεία σαν και αυτά που συζητάς όταν επιστρέφεις από τη Θεσσαλονίκη ή τη Βαρκελώνη για παράδειγμα.

Όμως ας μη σταθούμε στο να επαναλαμβάνουμε το τί, πώς, γιατί, και ας είμαστε ρεαλιστές. Λύσεις υπάρχουν, και η βούληση μπορεί να υπάρξει επίσης.

Πιο κάτω θα αναφέρθουμε σε 3 σημεία που θα άλλαζαν ριζικά την όλη εικόνα της πόλης.

Σημείο Α: Κεντρικές Πλατείες

Αυτές θα μπορούσαν να είναι η περιοχή του Κάστρου και ο Δημόσιος Κήπος.

Το Κάστρο χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση και ανασχεδιασμό αφού σήμερα το μόνο που επιτεύχθηκε είναι η πεζοδρόμηση παλαιών δρόμων, κάλυψη των υφιστάμενων υπονόμων χωρίς εξάλειψη της δυσοσμίας και σύνδεση της Μαρίνας, «Παλαιού Λιμανιού» και Πλατείας Κάστρου, με μόνη αναβάθμιση την πιο ομαλή διέλευση των αυτοκινήτων.

Οι παλιές αποθήκες και κτίρια που περιβάλλονται από το δρόμο της Αγίας Θέκλας και Κιοπρολουζατέ πρέπει να κατεδαφιστούν και να μπορεί να γίνει η βύθιση του αυτοκινητόδρομου για να ενωθούν επιτέλους τα 3 αυτά δημοφιλή σημεία και να υπάρχει απρόσκοπτη διακίνηση πεζών και μια κεντρική πλατεία.

Όσο αφορά τον Δημόσιο Κήπο αυτός θα έπρεπε να ανοίξει χωρίς περιτοιχίσματα και εισόδους σαν μια άλλη πλατεία Αριστοτέλους με κατάργηση των δύο κάθετων οδών και ολοκλήρωση του γειτονικού οδικού δικτύου προς την παραλία μέσα από τα παρακείμενα, μεγάλα και μη ανεπτυγμένα τεμάχια γης (π.χ. Βορειοδυτικά ΓΣΟ).

Σημείο Β: Εμπορικοί Δρόμοι

Στη πόλη μας εμπορικοί δρόμοι ήταν ανέκαθεν η Λεωφόρος Μακαρίου και η οδός Ανεξαρτησίας.

Η πρώτη τα τελευταία χρόνια αμφιταλαντεύεται μεταξύ καταστημάτων για ρούχα υψηλής ραπτικής και καφετεριών με τις επιχειρήσεις να ανοιγοκλείνουν συνεχώς.

Τα πεζοδρόμια έχουν δώσει τη θέση τους στους χώρους στάθμευσης καθιστώντας και αυτό το δρόμο μη προσπελάσιμο σε πολλά σημεία του από πεζούς και αμαξίδια.

Πρέπει άμεσα να επανέλθουν τα πεζοδρόμια στο αρχικό τους πλάτος και να κτιστούν στα κενά τεμάχια βόρεια και νότια της οδού πολυώροφοι χώροι στάθμευσης. Συγκεκριμένα τα πιο πάνω προβλήματα παρατηρούνται στο κομμάτι από τα φώτα του Αριέλ μέχρι και τον κυκλικό κόμβο Αγίου Νικολάου όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα. 

Η υφιστάμενη νησίδα είναι κάτι που πρέπει επειγόντως να αφαιρεθεί, ο ροή από κυκλικό κόμβο προς φώτα Αριέλ πρέπει να γίνει δύο λωρίδες για αποσυμφόρηση του κόμβου και εκεί όπου θα απαγορεύεται να στρίβεις να υπάρχουν μικρές σε μήκος νησίδες ή οι ανάλογοι πάσαλοι.

Η οδός Ανεξαρτησίας θα έπρεπε να έχει ήδη πεζοδρομηθεί και να ρυθμιστεί η κυκλοφορία στην παλιά πόλη με κυκλικό τρόπο γύρω από αυτήν χρησιμοποιώντας τις παράλληλες καθέτους και τον παραλιακό.

Σημείο Γ: Είσοδος της πόλης

Η είσοδος των επισκεπτών στην Λεμεσό σήμερα γίνεται κυρίως από την ανατολική πλευρά της πόλης, από μια μεγάλη οδό την οποία θες να παρακάμψεις σε ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα ο παραλιακός να έχει πιο πολλή από την αναμενόμενη κυκλοφοριακή κίνηση. Αυτός δεν είναι άλλος από τη «Λεωφόρο» Κολωνακίου.

Οι υφιστάμενες αποστάσεις των απέναντι κτηρίων, την καθιστούν ιδανική για τέσσερις λωρίδες και με πολλά σημεία να επιτρέπεται και βοηθητική λωρίδα για εμπορικούς σκοπούς.

Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δοθεί και ο απαραίτητος συντελεστής δόμησης για να δημιουργηθεί ένα εμπορικό κέντρο με νέες γραφειακές αναπτύξεις και να αποκτήσει ο δρόμος μια δυναμική αφού είναι και στην ουσία η πρώτη εικόνα της πόλης.

Για να το πάρουμε ένα σημείο παραπέρα θα ήταν καλό να ολοκληρωθεί και η οδός Γρίβα Διγενή.

Οι πιο πάνω αλλαγές θα αλλάξουν ουσιαστικά την εικόνα της πόλης μας και θα βοηθήσουν στη πιο ομαλή λειτουργία του οδικού δικτύου και τη διακίνηση των πεζών. Θα αποκτήσει η πόλη μας μερικά όμορφα σημεία αναφοράς καλυτερεύοντας τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού που όλο και αυξάνεται. Δεδομένη θα είναι και η θετική ανταπόκριση του τουρισμού.

Τα έργα αυτά και πολλά άλλα πρέπει να γίνουν πρωτίστως για τον Λεμεσιανό, τον οικογενειάρχη, τα ΑΜΕΑ, όπως επίσης και τον ξένο που ήρθε να δουλέψει εδώ αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και περιμένει ακόμα όπως εμάς να δει τα αυτονόητα. Όλοι μας θέλουμε τη Λεμεσό να μοιάζει με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, να αναδείξει την πραγματική της ταυτότητα.

*Sales Executive στην αγορά ακινήτων

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης