Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΚΥΠΡΟΣ: Η 1η χιαστή μεταμόσχευση μεταξύ δύο ζευγαριών

ΚΥΠΡΟΣ: Η 1η χιαστή μεταμόσχευση μεταξύ δύο ζευγαριών

Στο Γ.Ν. Λευκωσίας η 1η χιαστή μεταμόσχευση μεταξύ δύο ζευγαριών Κύπριων

Ορόσημο για τον τομέα της υγείας στην Κύπρο αποτελεί η 1η χιαστή μεταμόσχευση νεφρών μεταξύ δυο ζευγαριών Κύπριων, στην μεταμοσχευτική Κλινική «Γεώργιος Κυριακίδης» του ΓΝ Λευκωσίας, την μοναδική αδειοδοτημένη Μεταμοσχευτική Κλινική της χώρας μας.

Η χιαστή μεταμόσχευση περιλάμβανε την διενέργεια 4 συνολικά χειρουργείων όπου διενεργήθηκαν ταυτόχρονα λαπαροσκοπικές νεφρεκτομές στους δότες και ακολούθησε ταυτόχρονη μεταμόσχευση στους λήπτες.

Limassol Today - Image 34 1

Για τις επεμβάσεις αυτές εργάστηκαν δυο χειρουργικές ομάδες από Κύπρο και Αγγλία με επικεφαλής στην πρώτη, τον χειρούργο μεταμοσχευτή Δρ Μιχάλη Παπούλα και στη δεύτερη τον Δρ Νίκο Κέσσαρη, χειρουργό μεταμοσχευτή από το Guy’s Hospital, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μετεγχειρητική πορεία δοτών και ληπτών των μοσχευμάτων είναι πολύ καλή και στην παρούσα φάση παρακολουθούνται στο ΓΝ Λευκωσίας και οι 4 συμμετέχοντες.

Limassol Today - Image 34 2

Σημειώνεται ότι στη χιαστή μεταμόσχευση συμμετέχουν άτομα τα οποία χρήζουν μεταμόσχευσης και των οποίων πιθανοί ζώντες δότες που επιθυμούν να δωρίσουν τον ένα τους νεφρό δεν μπορούν να το πράξουν, είτε λόγω ασύμβατης ομάδας αίματος ή ασύμβατων ιστοσυμβατοτήτων. Η μέθοδος αυτή αποτελεί μια πρωτοποριακή λύση με πολύ καλά αποτελέσματα για αυτούς τους ασθενείς οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δύσκολο ακόμη και ανέφικτο να προβούν σε μεταμόσχευση και αυξάνει ταυτόχρονα το ποσοστό επιτυχίας τέτοιου είδους επεμβάσεων.

Limassol Today - Image 34 3

Ο ΟΚΥπΥ εκφράζει θερμές ευχαριστίες, βαθιά εκτίμηση και αμέριστη περηφάνια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μεταμοσχευτικής Κλινικής, στις Συντονίστριες Μεταμόσχευσης όπως επίσης και στο λοιπό προσωπικό των τμημάτων που συμμετείχαν στην επιτυχημένη διενέργεια της 1ης χιαστή μεταμόσχευσης μεταξύ Κυπρίων και δηλώνει ότι πάντοτε θα στηρίζει έμπρακτα κάθε ενέργεια που προάγει το επιστημονικό επίπεδο του Οργανισμού και την υγεία των πολιτών ευρύτερα.

Limassol Today - Xiastiepemvasi.width 750

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης