Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΠαλεύουμε με τους πόνους περιόδου; Η σούπερ βιταμίνη που θα μας σώσει

Παλεύουμε με τους πόνους περιόδου; Η σούπερ βιταμίνη που θα μας σώσει

Το 80% των ατόμων που έχουν περίοδο εμφανίζουν κράμπες κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είτε αντιμετωπίζουμε ελαφριές κράμπες μόνο την πρώτη ημέρα της περιόδου, είτε υποφέρουμε από μια πάθηση όπως η ενδομητρίωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που διαταράσσουν τη ζωή μας, πιθανότατα θα γνωρίζουμε ότι οι κράμπες περιόδου μπορεί να μας χαλάσουν τη μέρα και να μας κάνουν, τουλάχιστον, να νιώθουμε αρκετά άβολα.

Το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου) συνιστά να αντιμετωπιστεί ο πόνος της περιόδου με ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη και εάν αυτές οι μέθοδοι δεν είναι χρήσιμες, ας μιλήσουμε με το γιατρό μας για ένα ισχυρότερο παυσίπονο, όπως η ναπροξένη ή κωδεΐνη.

Ωστόσο, για όσους αναζητούν εναλλακτική λύση σε συνδυασμό με παυσίπονα ή για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τον πόνο με φυσικό τρόπο, η έρευνα έχει βρει ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση του πόνου της περιόδου.

Βιταμίνη Ε για τις κράμπες περιόδου

Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε μπορεί να μειώσει ή να ελαχιστοποιήσει τις κράμπες περιόδου, καθιστώντας τις πιο ανεκτές και επιτρέποντας στους πάσχοντες να συνεχίσουν τη μέρα τους με ευκολία. Εδώ και πολύ καιρό γνωρίζαμε ότι η βιταμίνη Ε προάγει το υγιές δέρμα και τα οστά, αλλά πρόσφατα, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης έγιναν πιο ξεκάθαρες.

Κι είναι αυτές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες που υποδεικνύουν οι έρευνες ότι μειώνουν τον πόνο της περιόδου. Αυτό συμβαίνει γιατί μειώνουν την απελευθέρωση του αραχιδονικού οξέος και τη μετατροπή του σε προσταγλανδίνη – η συγκέντρωση της οποίας προκαλεί τις μυϊκές κράμπες που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ένας τρόπος στον οποίο οι επαγγελματίες έχουν βασιστεί στο παρελθόν είναι το συνδυασμένο αντισυλληπτικό χάπι που μπορεί να μειώσει τις προσταγλανδίνες και τον όγκο του εμμηνορροϊκού υγρού. Οι ερευνητές πιστεύουν, ωστόσο, ότι ενώ αυτή είναι μια κατάλληλη θεραπεία για ενήλικες, η βιταμίνη Ε θα μπορούσε να είναι μια ελκυστική επιλογή για την αντιμετώπιση των κράμπων, ειδικά των νέων.

Ποια τρόφιμα έχουν βιταμίνη Ε;

Εάν σκεφτόμαστε να προσθέσουμε συμπληρώματα βιταμίνης Ε στη διατροφή μας, ας φροντίσουμε να το συζητήσουμε πρώτα με τον γιατρό μας για να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουμε τη σωστή ποσότητα για το σώμα μας κι ότι τα συμπληρώματα δεν παρεμβαίνουν σε άλλα φάρμακα που παίρνουμε.

Ωστόσο, μπορούμε πολύ εύκολα να προσθέσουμε τη βιταμίνη Ε στη διατροφή μας – φυσικά με τροφές.

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε περιλαμβάνουν:

Ηλιέλαιο
Ηλιόσπορους
Αμύγδαλα
Φιστίκια και φυστικοβούτυρο
Σπανάκι
Κόκκινη πιπεριά
Σπαράγγι
Μάγκο
Αβοκάντο

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης