Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗTHE THERAPISTΠώς θα ζήσεις μέχρι τα 100 και ακόμα παραπάνω

Πώς θα ζήσεις μέχρι τα 100 και ακόμα παραπάνω

Ο θάνατος της καθολικής μοναχής André (γεννήθηκε ως Lucille Randon) στις 17/1 άφησε άδεια κορυφή λίστας στα ρεκόρ Guinness.

Η Randon πέθανε σε ηλικία 118 χρόνων. Ήταν η γηραιότερη κάτοικος της Γης. Τώρα αυτόν τον τίτλο τον έχει η María Branyas Morera.

Η γεννημένη στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, Morera ζει στην Ισπανία. Το Μάιο του 2020 το όνομα της αναφέρθηκε σε τίτλους των media παγκοσμίως, καθώς ήταν η πιο μεγάλη σε ηλικία ασθενής του SARS-CoV-2 που επιβίωσε.

Μετά έγινε γνωστό πως είχε επιβιώσει της μόλυνσης και η Randon.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, η Morera έχει ζήσει δυο παγκόσμιους πολέμους, τον εμφύλιο στην πατρίδα της και δυο πανδημίες (του 1918 και του Covid-19) στα 115 χρόνια που ζει.

Aν έμαθε κάτι σε αυτήν την πορεία είναι την αξία “της τάξης, της ηρεμίας, της καλής σχέσης με οικογένεια και φίλους, της επαφής με τη φύση, της συναισθηματικής σταθερότητας, του να μην έχω ανησυχίες, να μη μετανιώνω για τίποτα, να είμαι πάντα θετική και να κρατώ μακριά μου τους τοξικούς ανθρώπους”.

Πρόσθεσε ότι οφείλει τη μακροζωία της και στην τύχη της.

Προφανώς έπαιξαν ρόλο και τα γονίδια της.

Σε post της στο Twitter όπου είναι πολύ ενεργή, ευχαρίστησε τον κόσμο που θέλησε να τη συγχαρεί για το επίτευγμα της “αν και δεν έχω κάνει κάτι να τα αξίζω”.

Τα αιτήματα για συνέντευξη ήταν τόσα που κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους του οίκου ευγηρία στον οποίον ζει τα 22 τελευταία χρόνια, αποφάσισε να μη μιλήσει κάπου αλλού “καθώς προηγήθηκαν ημέρες έντονου στρες”, όπως προσπαθούσε να απαντήσει σε όποιον της ευχόταν.

Που γενικά δεν κάνουν καλό. Πόσο μάλλον στην ηλικία της.

  • Γεννήθηκε στις 4/5 του 1907, ένα χρόνο αφότου οι γονείς της μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από την Ισπανία. Οκτώ χρόνια μετά επέστρεψαν όλοι στην πατρίδα και εγκαταστάθηκαν στην Καταλονία.
  • Ο πατέρας της πέθανε από πνευμονική φυματίωση στο ταξίδι της επιστροφής στην Ισπανία -δια θαλάσσης και διαδρομής που ήταν κάπως μεγαλύτερη, καθώς ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν επέτρεπε το πέρασμα από τις σκανδιναβικές θάλασσες. Έτσι, το πλοίο πέρασε μέσω Κούβας και Αζόρων.
  • Όταν ήταν 11 ξέσπασε η πανδημία της ισπανικής γρίπης. Στα 29 έζησε τον ισπανικό εμφύλιο. Ακολούθησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
  • Η Morera γνώρισε τον (γιατρό Joan), ερωτεύτηκαν και αποφάσισαν να παντρευτούν.
  • Ανήμερα του γάμου δεν ήταν η νύφη που καθυστέρησε την τέλεση του μυστηρίου, αλλά ο παπάς ο οποίος ήταν εξαφανισμένος.
  • Είχε πεθάνει αιφνιδίως.

  • Δεν υπήρχε τηλέφωνο στο ναό για να δουν αν υπήρχε άλλος που να μπορεί να τους ‘τακτοποιήσει. Οπότε μπήκαν στο αυτοκίνητο και άρχισαν τις επισκέψεις στις εκκλησίες.
  • Έκτοτε η Morera έγινε λάτρης όσων είχε να της προσφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας. Η μητέρα τριών παιδιών και γιαγιά 11 εγγονιών και 13 δισέγγονων έχει λογαριασμούς στα social media και δεν ζει χωρίς τη ψηφιακή επικοινωνία.
  • Δεν γράφει μηνύματα. Στέλνει audio. Μέσω του Twitter παραμένει σε επαφή με τους αγαπημένους της.

Ανήμερα της τελευταίας Πρωτοχρονιάς ‘τιτίβισε’ πως “η ζωή δεν είναι αιώνια για όλους. Στην ηλικία μου, η Πρωτοχρονιά είναι δώρο, ένας ταπεινός εορτασμός, ένα όμορφο ταξίδι, μια στιγμή ευτυχίας. Ας απολαύσουμε μαζί τη ζωή”.

Παρεμπιπτόντως, η Morera είναι 52 ημέρες μεγαλύτερη από την Fusa Tatsumi που ζει στην Οσάκα και είναι η δεύτερη γηραιότερη κάτοικος της Γης. Εδώ μπορείς να δεις όλη τη λίστα των εν ζωή υπεραιωνόβιων (100+).

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΤΑ 100


H Morera έδωσε την τεχνογνωσία του πώς να φτάσουμε τα 100, με την πραγματική ερώτηση να είναι αν θέλουμε να πάμε εκεί.

Τα στοιχεία δείχνουν πως οι αιωνόβιοι αυξάνονται διαρκώς και ο αριθμός τους αναμένεται να συνεχίσει να ‘ανεβαίνει’ τις επόμενες δεκαετίες.

Ρόλο παίζει η σωματική δραστηριότητα, η κοινωνική υποστήριξη και ο τόπος διαμονής μεταξύ πάρα πολλών άλλων.

Εκτίμηση που έκαναν το 2022 τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρει πως υπάρχουν 593.000 αιωνόβιοι σε όλο τον κόσμο. Μέχρι το 2050 θα έχουν ζήσει 3.7 εκατομμύρια άνθρωποι που θα έχουν γιορτάσει τα 100α τους γενέθλια.

Πώς μπορείτε να είστε μέσα σε αυτούς;
Όπως γράφει η Washington Post, οι ειδικοί που μελετούν τη διευρυνόμενη ανθρώπινη ζωή λένε ότι ο λόγος που κάποιος μπορεί να ζήσει πάνω από 100 χρόνια ξεκινάει από το DNA του.

Τα γονίδια που μας περνούν οι γονείς μας κάνουν τη βασική διαφορά σε αυτόν τον ‘αγώνα’.

Όσο περισσότερο ζουν οι γονείς σας, τόσο πιο πιθανό είναι να ζήσετε μια πιο υγιή, μεγάλη σε διάρκεια ζωή.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τα στοιχεία.

Τα παιδιά των αιωνόβιων ζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια περισσότερα, από εκείνα ανθρώπων που δεν φτάνουν στα 100.

ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ


Το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει ένα γονίδιο που κρίνει το ‘παιχνίδι’, αλλά ένας συνδυασμός.

Το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Γήρανση στο Albert Einstein College of Medicine στο Μπρονξ, είναι ένα από τα εργαστήρια που ερευνούν τις ζωές αιωνόβιων, των συντρόφων τους και των παιδιών τους, για να φτιάξουν τη λίστα με τα SOS.

Η βάση δεδομένων έχει στοιχεία 10.000 ανθρώπους ηλικίας τουλάχιστον 100 χρόνων.

Έως τώρα έχει διαπιστωθεί πως οι άνθρωποι που έχουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη, για παράδειγμα στην αυξητική τους ορμόνη, είναι πολύ πιθανό να ζήσουν περισσότερο.

Και αυτό μπορεί να συμβεί γιατί τα κύτταρά τους ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια στη διατήρηση των υπαρχόντων κυττάρων -αντί να δίνουν ενέργεια στην ανάπτυξη νέων κυττάρων.

Στην προσπάθεια να ανακαλυφθεί ο συνδυασμός γονιδίων που θα μας βοηθά να ζούμε πιο υγιείς -και άρα περισσότερο- έχει μπει και η τεχνητή νοημοσύνη. Στόχος είναι η ανακάλυψη και η ανάπτυξη φαρμάκων από αυτά, ώστε να αποκτήσουμε όλοι τα “γονίδια της μακροζωίας”.

Κάτι που δεν αναμένεται να γίνει κάπου εδώ κοντά.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΔΙΝΕΙ ΤΟ 75% ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ


Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι φτάνουν σε καλές επιδόσεις, τείνουν να παραμένουν σωματικά δραστήριοι (το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας είναι να περπατάμε), να περνούν χρόνο έξω από τα σπίτια τους και να έχουν ισχυρούς δεσμούς με φίλους και οικογένεια. GETTY IMAGES
Μετά τη γενετική (κάποιοι εκτιμούν πως ‘κρίνει’ το 25% της μακροζωίας), ως προς το προσδόκιμο μας έχει λόγο και ο τρόπος που ζούμε. Αντιστοιχεί στο 75% του ‘αποτελέσματος’. Δηλαδή, το πού ζούμε στον πλανήτη, τι τρώμε, πόσο συχνά ασκούμαστε και αν έχουμε σύστημα υποστήριξης (φίλους ή/και συγγενείς).

Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι φτάνουν σε καλές επιδόσεις, τείνουν να παραμένουν σωματικά δραστήριοι (το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας είναι να περπατάμε), να περνούν χρόνο έξω από τα σπίτια τους και να έχουν ισχυρούς δεσμούς με φίλους και οικογένεια.

Για αυτό και επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα, εστιάζουν στο να βρουν τρόπους να μας βοηθήσουν να ζήσουμε καλά, ακόμα και αν δεν ζήσουμε πάρα πολύ.

Τονίζεται ότι στα υπέρ μας είναι και ένα καλό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

(αισθάνομαι μόνο εγώ απελπισία ή τη νιώθεις κι εσύ;)

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον μας, το πού ζούμε, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν τους περισσότερους επιβεβαιωμένους αιωνόβιους και υπεραιωνόβιους πολίτες.

Η Ιαπωνία έχει την καλύτερη κατά κεφαλήν επίδοση.

Προφανώς υπάρχουν και αιωνόβιοι που δεν είναι στις λίστες, αφού πριν έναν αιώνα υπήρχαν χώρες που δεν ήταν πολύ τυπικές στη δημιουργία και τη διατήρηση πιστοποιητικών γέννησης ή νοσοκομειακών αρχείων.

Ακόμα και αν τα αρχεία ήταν μια χαρά (επικαιροποιημένα κλπ), μπορεί η χώρα στην οποία ζει κάποιος να είναι εμπόλεμη ζώνη ή να υπάρχει πολλή ρύπανση ή να πρόκειται για ένα εξελιγμένο κράτος με πολίτες που περνούν ατελείωτες ώρες καθήμενοι.

Όλα αυτά παίζουν ρόλο στο… τέλος μας.

Πρόσφατα ερευνητές έβαλαν στην εξίσωση και το άγχος.

Φάνηκε πως επηρεάζει άμεσα ορισμένους από τους βιολογικούς μηχανισμούς της γήρανσης.

Έτσι, προέκυψε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως διευρυνόμενη περιοχή έρευνας και μπορεί να φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη δημόσια υγεία.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν δηλαδή, πως το μυστικό της καλής υγείας δεν βρίσκεται μόνο στη συμπεριφορά μας, αλλά είναι και σε αυτό που κάνει η κοινωνία μας για να ενισχύσει την υγεία του πληθυσμού της.

Υπάρχουν βέβαια, και αιωνόβιοι που ενώ όλα είναι εναντίον τους, εκείνοι δεν ‘νιώθουν’. Έχουν αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν ‘βιολογική ανθεκτικότητα’. Μοναδικές ιδιαιτερότητες των οποίων το μυστικό δύσκολα μπορεί να ανακαλυφθεί.

Γιατρός επισκέφτηκε μια φορά, μια αιωνόβια και όταν εκείνη άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της, βγήκαν από αυτό ντουμάνια. Κάπνιζε αρειμανίως. “Της είπα “δεν σου είπε κανείς να κόψεις το κάπνισμα; Τι μου απάντησε;” “Τέσσερις γιατροί μου είπαν να σταματήσω να καπνίζω. Είναι όλοι νεκροί”.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης