Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗARCHIVEΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΚι όμως, το νησί των Χριστουγέννων δεν θυμίζει σε τίποτε Χριστούγεννα

Κι όμως, το νησί των Χριστουγέννων δεν θυμίζει σε τίποτε Χριστούγεννα

Μπορεί για τους περισσότερους τα Χριστούγεννα να έχουν να κάνουν με χιόνια και κρύο, όμως το Νησί των Χριστουγέννων (Christmas Island) που βρίσκεται στην άλλη άκρη της υφηλίου δεν έχει καμία σχέση με τη μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου.

Το πολύ μικρό σε έκταση νησί (μόλις 135 τετραγωνικά χιλιόμετρα) που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό και με λιγότερους από 7.500 κατοίκους, πήρε το όνομά του από τον Άγγλο καπετάνιο William Mynors, ο οποίος πέρασε από το νησί ανήμερα των Χριστουγέννων το 1643. Για την ιστορία, το νησί είχε ανακαλυφθεί από το 1615. Πρόκειται για εξωτερικό έδαφος της Αυστραλίας και βρίσκεται 2.600 χλμ. Βορειοδυτικά του Περθ και 350 χλμ. νότια της Ιάβας. Πρωτεύουσά του, το λιμάνι και μοναδικός οικισμός του νησιού, το Flying Fish Cove.

Περίπου το 21% του πληθυσμού είναι Κινεζικής καταγωγής, με το υπόλοιπο 79% να συμπληρώνουν Μαλαισιανοί, Αυστραλοί, Βρετανοί, Ευρωπαίοι κάτοικοι Αυστραλίας και Ευρασιάτες. Στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με την αλιεία και τον τουρισμό. Το Νησί των Χριστουγέννων δεν έχει επίσημη γλώσσα καθώς χρησιμοποιούνται τόσο τα αγγλικά, τα μαλαϊκά και διάφορες διάλεκτοι των κινεζικών, ενώ χαρακτηρίζεται από θρησκευτική και πολιτιστική πολυμορφία, συνδυάζοντας επιρροές από τον Βουδισμό, τον Ταοϊσμό, το Ισλάμ και τον Χριστιανισμό.

Η σημαία του νησιού αποτελείται από το πράσινο και το μπλε χρώμα που συμβολίζουν την πλούσια χλωρίδα και τη γαλάζια του θάλασσα. Στο μπλε μέρος διακρίνεται ο Σταυρός του Νότου με τέσσερα επτάκτινα αστέρια και ένα μικρότερο πεντάκτινο, ακριβώς όπως στη σημαία της Αυστραλίας, ενώ στο πράσινο μέρος εικονίζεται ένα χρυσό τροπικό πουλί με λευκή ουρά, το λεγόμενο Golden Bosun. Στο κέντρο της σημαίας βρίσκεται ένας κίτρινος κύκλος με το σχήμα του νησιού.

Flag of Christmas Island

Πρόκειται για ένα νησί που αποτελεί την κορυφή ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου, με απόκρημνες ακτές και ορισμένους ρηχούς κόλπους με άμμο ή βότσαλα από κοράλλια, ενώ το νησί περιβάλλεται από έναν κοραλλιογενή ύφαλο. Μάλιστα, το 63% της συνολικής έκτασης του νησιού αποτελεί προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο, καθιστώντας το νησί έναν καταπράσινο προορισμό, ο οποίος φημίζεται για τις σπηλιές του, τους κοραλλιογενείς υφάλους του και τον μεγάλο αριθμό ειδών πτηνών που φιλοξενεί.

Παρά την ονομασία του, το νησί δεν παραπέμπει με κανένα τρόπο στα Χριστούγεννα όπως εμείς τα έχουμε στο μυαλό μας. Το τροπικό κλίμα του με ξηρές και υγρές περιόδους σε συνδυασμό με τη μέση θερμοκρασία των 27°C το καθιστούν σύμφωνα με τον τοπικό οργανισμό τουρισμού τον ιδανικό προορισμό για ποικίλες δραστηριότητες όπως bird-watching, καταδύσεις, ψάρεμα, μονοπάτια της φύσης, εξερευνήσεις σπηλιών, ή κολύμπι στις εξωτικές παραλίες του νησιού.

Εκ των βασικών αξιοθέατων είναι οι εκατομμύρια κάβουρες που κατακλύζουν σε ετήσια βάση το νησί για αναπαραγωγή τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα το οποίο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού τουριστών και μελετητών.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο για το Νησί των Χριστουγέννων αποτελεί το γεγονός ότι αποτέλεσε βάση του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, για τη δοκιμή πυρηνικών όπλων!

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης