Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΠως να φωτογραφίζεις σωστά το φαγητό σου

Πως να φωτογραφίζεις σωστά το φαγητό σου

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για (απλές αλλά παρόλα αυτά) ενδιαφέρουσες εικόνες σε αυτή την κατηγορία λήψεων!

Γράφει ο  Μιχάλης Κουτσούκος

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Google Photos, ένα από τα δημοφιλέστερα θέμα φωτογράφισης είναι το φαγητό. Θεωρητικά λοιπόν, είναι θέμα χρόνου να φωτογραφήσουμε όλοι μας το πιάτο που βρίσκεται μπροστά μας!

Προσωπικά, λόγω προηγούμενης επαγγελματικής μου ενασχόλησης είχα εμβαθύνει αρκετά στην παρουσίαση φαγητού και συνταγών και είχα εμπλακεί και σε σχετικά τηλεοπτικά γυρίσματα σε συνεργασία με food stylists, οπότε είχα μια μικρή βασική θεωρητική γνώση. Ωστόσο, όταν ξεκίνησα τις προσωπικές μου απόπειρες, διαπίστωσα πως είναι αρκετά διαφορετικό να προσπαθείς να δημιουργήσεις μια ελκυστική εικόνα φαγητού στο σπίτι σου – δεν είναι όμως και ακατόρθωτο!

Μετά από αρκετή μελέτη επάνω στο αντικείμενο, πολλές αποτυχημένες προσπάθειες και τελικά κάποιες, θέλω να πιστεύω, αξιόλογες φωτογραφίες, συνοψίζω στα παρακάτω τα βασικά στοιχεία για μία ενδιαφέρουσα φωτογραφία φαγητού, από ερασιτέχνες φωτογράφους.

Limassol Today - Image 29

Φωτισμός

Ιδιαίτερα σημαντικό συστατικό καθώς μπορεί να απογειώσει το πιάτο ή να το καταστρέψει. Σε γενικές γραμμές, χρειαζόμαστε φυσικό φωτισμό, ειδικά όταν στο κάδρο μας έχουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Το καλύτερο σημείο λοιπόν είναι κοντά σε ένα παράθυρο. Επιπλέον, για να αναδείξουμε ενδεχόμενες σκιές μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε ένα reflector (αγόρασα το δικό μου με λιγότερο από 10€ αλλά μέχρι τότε χρησιμοποιούσα λευκά πιάτα ή και αλουμινόχαρτο για να πετύχω το ίδιο αποτέλεσμα). Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν δεν έχουμε φυσικό ημερήσιο φωτισμό καθώς δεν έχουμε όλοι μας strobe lights και soft boxes στα σπίτια μας. Γι’αυτές τις περιπτώσεις, επιστρατεύω το εξωτερικό μου φλας, τοποθετημένο επάνω σε τρίποδο και με τη χρήση αντανακλαστικής ομπρέλας. Παρατήρησα ότι το αποτέλεσμα είναι πιο φυσικό όταν το φως του φλας γίνεται diffused δύο φορες.

Limassol Today - Image 29 1

Props

Προσωπικά προτιμώ τα πιο σφικτά κάδρα, όσο γίνεται μέσα στο πιάτο, προκειμένου να δώσω έμφαση στο ίδιο το φαγητό. Ωστόσο, ακόμα και σε μία τέτοια σύνθεση είναι απαραίτητη η επιλογή αντικειμένων (πιάτων, υλικών, μαχαιροπήρουνων κ.ά.) γύρω από το θέμα, τα οποία ταιριάζουν χρωματικά με το πιάτο και δίνουν φυσικότητα στη φωτογραφία μας.

Limassol Today - Image 29 2

Ταχύτητα

Το φαγητό, ιδιαίτερα το κρύο, χάνει τη φρεσκάδα και τα χρώματά του όσο περνάει η ώρα. Οπότε, βοηθάει αρκετά να έχουμε κάνει μια προετοιμασία της σύνθεσης, του φωτισμού και να έχουμε μια γενική ιδέα του τελικού αποτελέσματος ώστε να μη χάσουμε σημαντικό χρόνο. Ένα σχετικό τρικ που είδα να γίνεται στο γύρισμα ήταν το εξής: προετοιμαζόταν το σετ, τα φώτα, η κάμερα με ένα άδειο πιάτο, το οποίο αντικαθιστούσαμε όταν το πιάτο μας ήταν έτοιμο.

Γωνία Λήψης

Η γωνία λήψης εξαρτάται από το ίδιο το πιάτο και το περιεχόμενο του. Σε κάθε περίπτωση προτιμώ να τραβάω από τουλάχιστον δύο διαφορετικές γωνίες. Η συχνότερη περίπτωση που βλέπω στο Instagram είναι το κάδρο – καπέλο, κοιτάζοντας το πιάτο από επάνω. Ενώ αυτή η γωνία είναι τέλεια για πιάτα με γεωμετρικό σχήμα π.χ. πίτσα, δεν αναδεικνύει τα φαγητά εκείνα που αποτελούνται από στρώματα. Σε γενικές γραμμές, ακολουθώ το ένστικτό μου και ψάχνω τη γωνία εκείνη από την οποία το πιάτο φαίνεται πιο λαχταριστό.

Limassol Today - Image 29 3

Επίσης, υπάρχουν μερικά τρικ για να ζωντανέψουν τα πιάτα, όπως το ψέκασμα με νερό και η επάλειψη των φρούτων και των λαχανικών με λάδι, όπως και η τοποθέτηση βρεγμένου βαμβακιού στο φούρνο μικροκυμάτων, το οποίο δίνει ένα εφέ ατμού όταν τοποθετηθεί στο πιάτο (με προσοχή, θέλουμε να βγάλουμε φωτογραφίες και όχι να μπουρλωτιάσουμε το σπίτι μας).

Τέλος, ενδέχεται οι γείτονες να σας κοιτάζουν περίεργα βλέποντας σας ανεβασμένους πάνω σε τραπέζια η ξαπλωμένους στα πατώματα φωτογραφίζοντας πιάτα ανάμεσα σε φώτα και φλας, αλλά… ξεπεράστε το!

Limassol Today - Image 29 4

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης