Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΓΡΑΜΜΑΤΑΈφυγε ο Λεμεσιανός βραβευμένος ποιητής Γιώργος Μοράρης

Έφυγε ο Λεμεσιανός βραβευμένος ποιητής Γιώργος Μοράρης

Ο βραβευμένος Κύπριος ποιητής Γιώργος Μοράρης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. 

Γεννήθηκε το 1946 στη Λεμεσό και καταγόταν από οικογένεια καραβομαραγκών. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο και εργάστηκε στην Αθήνα ως καθηγητής φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, μέχρι την αφυπηρέτησή του. Ποιήματα και δοκίμιά του δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς σε λογοτεχνικά περιοδικά ενώ ποιητικές  του συλλογές έχουν βραβευτεί τόσο από την Ακαδημία Αθηνών όσο και από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου.

Η πρώτη του ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 1966. Ακολούθησαν πολλές ποιητικές συλλογές και βραβεύσεις τόσο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου όσο και από την Ακαδημία Αθηνών.

Limassol Today - Image 1 2

Το 1991 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Συναναστροφές της σιωπής» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Ακολούθησαν τα «Άνθη ράμνου» το 1999, για τα οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Κύπρου. Για τα ποιήματα της συλλογής αυτής ενδιαφέρθηκε η Βελγική Προεδρία της Ε.Ε. και κυκλοφόρησαν σε ειδική έκδοση με τίτλο «Σύνορα» (Borders).

Limassol Today - Moraris

Το 2008 εκδίδει την τρίτη ποιητική του συλλογή, με τίτλο «Ροσμαρίνος», έργο για το οποίο έτυχε διπλής τιμής και αναγνώρισης, αφού βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και παράλληλα με Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Κύπρου. Από την Ακαδημία Αθηνών βραβεύθηκε επίσης για το βιβλίο του «Ο ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης, 1849-1917» (Μια διπλή απόκλιση της κυπριακής διαλέκτου και του ποιητικού λόγου). Στην ποιητική συλλογή «Το ποίημα- πορτρέτο» που εκδόθηκε το 2017 περιλαμβάνεται η «Νιόβη ’74», που της επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοφανής λογοκρισία στις 7 Μαρτίου 2013, επειδή κάνει αναφορά στην τουρκική εισβολή του 1974.

Πηγήphilnews

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης