Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΜΟΥΣΙΚΗΛεμεσός - Αμμόχωστος, ένα κοινό μήνυμα δρόμος

Λεμεσός – Αμμόχωστος, ένα κοινό μήνυμα δρόμος

Η Πολιτιστική Κίνηση ΕΠΙΛΟΓΗ, με αφορμή τη διεθνή μέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, συναντήθηκε με τη γυναικεία οργάνωση ΜΑΚΑΜΕΡ και τη χορωδία ΦΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗΣ κι αποφάσισαν ότι πρέπει να διοργανωθεί μια από κοινού συναυλία στην Αμμόχωστο με στόχο να δείξουν πως είναι όλοι μαζί ενάντια στην έμφυλη βία και την πατριαρχεία. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με μεγάλη επιτυχία, τόσο σε προσέλευση κόσμου όσο και στο κλίμα που δημιουργήθηκε.

Limassol Today - Dsc 6911 Copy

Δείτε το δελτίο τύπου που δημοσίευσε η ΕΠΙΛΟΓΗ

Ήταν για μας μια περήφανη στιγμή.

Με αφορμή τη διεθνή μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, με κοινό παρονομαστή το πρόβλημα της βίας και των πατριαρχικών δομών, το Σάββατο 26/11 πραγματοποιήσαμε μια από κοινού συναυλία με ΤΚ σύνολα στην Αμμόχωστο.

Γιατί απαντήσαμε με μουσική στη βία και γιατί μαζί;

Limassol Today - Dsc 7029 Copy

Η βία είναι προϊόν που παράγουν οι κοινωνικές, οικογενειακές, εκπαιδευτικές, κι όλες οι προσλαμβάνουσες μας. Είναι αποτέλεσμα όσων προηγούνται πάνω μας, στο μυαλό μας. Έρχεται γιατί δεν μας εκπολίτισαν. Έρχεται γιατί η κοινωνία την κανονικοποιεί, γιατί δεν την ανάλυσε, δεν απέταξε και δεν δάμασε τα άγρια ένστικτα.

Limassol Today - Dsc 6910 Copy

Η βία στις γυναίκες είναι προϊόν μιας κοινωνίας βαθιά πατριαρχικής που δομήθηκε και δομείται ακόμα έτσι επειδή είναι μέρος του λάθος λόγου, των λάθος λέξεων, της λάθος σκέψης, των αφηγήσεων που επαναλαμβάνονται παντού. Τα ένστικτα εξουσίας είναι ένστικτα για αγρίμια. Και αγρίμια παράγει μια κοινωνία που δεν δίνει πολιτισμό.

Limassol Today - Dsc 6904 Copy

Η μουσική, οι στίχοι, οι τέχνες δεν λέγονται τυχαία πολιτισμός, γιατί η μουσική ημερεύει, εκπαιδεύει, εξανθρωπίζει, αναδομεί σκέψεις και έκφραση, κάνει τις ψυχές μας ευαίσθητες. Πλάθει το πνεύμα.

Limassol Today - Dsc 6996 Copy

Το απειλητικό περιβάλλον για τις γυναίκες, δεν έχει τοίχος. Δεν είναι εδώ περισσότερο κι εκεί λιγότερο. Δεν είναι στη Λεμεσό ήρεμοι και στην Αμμόχωστο άγριοι. Είναι παντού. Είναι κοινό. Η πατριαρχία είναι ιδίωμα όλων των κοινωνιών.  

Limassol Today - Dsc 6843 Copy

Σε αυτή τη συναυλία, την διοργανωμένη από τους κοινούς παρονομαστές μας, τις κοινές καταγωγές μας, τα κοινά προβλήματα μας, την κοινή αγάπη μας για πολιτισμό, τα ίδια νοήματα στις λέξεις (κι ας είναι σε άλλες γλώσσες), θέλαμε να ακουστούμε, να τραγουδήσουμε για τα ίδια πράγματα, να πούμε πως μέσα από τη μουσική απαγκιστρώνεται ο κόσμος από τα εξουσιαστικά ένστικτα, φτιάχνει μυαλά που σκέφτονται, ηρεμούν, διανοούνται αλλιώς. Απαλλαγμένα από αγριάδες, από ηγεμονίες, από βία, από ανισότητα στα δύο φύλα.

Limassol Today - Dsc 6989 Copy

Στη μουσική κανείς δεν είναι λιγότερος. Η μουσική είναι ένα ερέθισμα που μας κάνει να βρίσκουμε την ποιότητα μας, το χάδι μας, το ημέρωμα μας, που μας δίνει την ευκαιρία να εκφράζουμε τις καταπιέσεις μας αλλιώς. Βρεθήκαμε μαζί και διοργανώσαμε κοινή συναυλία, γιατί θέλαμε να διαμορφώσουμε την εικόνα. Να δουν όλοι πως είμαστε μαζί, εναντίον του ο,τιδήποτε γεννά βία στις γυναίκες. Με φωνή και ρυθμό στις κοινές λέξεις.

Limassol Today - Dsc 6839 Copy

Μόνο μέσω του πολιτισμού αναπτύσσονται τα μυαλά κι ημερεύουν τα άγρια ένστικτα μιας κοινωνίας. Αλλάζει το πως εκφράζονται τα πράγματα. Και όταν εκφραστούν αλλιώς θα αλλάξει κι η πατριαρχία. Αυτή η πολιτιστική στιγμή ήταν το μήνυμα μας.

Limassol Today - Dsc 6988 Copy

Σε αυτό το αφιέρωμα στη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών , μουσικοί και σολίστες της Επιλογής συνάντησαν τη γυναικεία  Χορωδία «Φωνή Ειρήνης» από την Αμμόχωστο, τραγούδησαν μαζί και έστειλαν μήνυμα ελπίδας, αποφασιστικότητας, ενσυναίσθησης και συμπαράταξης με τα θύματα. Ήταν μια συνεργασία της γυναικείας ΜΚΟ «MAKAMER» και της Πολιτιστικής Κίνησης «ΕΠΙΛΟΓΗ».

Limassol Today - Dsc 6979 Copy

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης