Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΣτη σκιά των μεγάλων κρίσεων συνέρχονται οι G20

Στη σκιά των μεγάλων κρίσεων συνέρχονται οι G20

Συνέρχεται σήμερα στην Ουάσινγκτον η ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, σε μια διαιρεμένη συνάντηση, υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση στον απόηχο του αυξανόμενου πληθωρισμού και της κλιματικής αλλαγής.

Η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στην αμερικανική πρωτεύουσα πραγματοποιείται στο περιθώριο των ετήσιων συναντήσεων μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίες ανέδειξαν τις πολλαπλές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο πλανήτης.

Ωστόσο, λόγω της συμμετοχής της Ρωσίας, η σύνοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, όπως έγινε και στην προηγούμενη σύνοδο υπό την προεδρία της Ινδονησίας.

Στους G20 συμμετέχουν οι Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιταλία, Ινδία, Ινδονησία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα είναι δύσκολο να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών.

Ενώ τα κράτη της Δύσης επέβαλαν άνευ προηγουμένου κυρώσεις στην Ρωσία μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία, άλλες χώρες διατήρησαν τις σχέσεις τους με την Μόσχα, με την Ινδία και την Κίνα να αυξάνουν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.

Εξάλλου, η ομάδα των επτά πιο πλούσιων δημοκρατιών (G7) ήδη εξετάζουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές των εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου, πράξη που στοχεύει στον περιορισμό μιας βασικής πηγής χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα αντιδράσεις προκάλεσε και η απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγικών Χωρών να περιορίσει την παραγωγή του μαύρου χρυσού.

Παράλληλα εν μέσω των εντάσεων αυτών οι ηγέτες της G20 αναμένεται να συναντηθούν στο Μπαλί, της Ινδονησίας τον επόμενο μήνα, σε μια σύνοδο όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και τον Κινέζο ηγέτη Χι Τζιπίνγκ.

Powered byLimassol Today - Muskita

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης