Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΤούρκος γεωεπιστήμονας μιλά για το ρήγμα στην ανατολική Τουρκία

Τούρκος γεωεπιστήμονας μιλά για το ρήγμα στην ανατολική Τουρκία

Την άποψη ότι με την καταγραφή αξιοσημείωτων σεισμικών δονήσεων σε Κύπρο, Άδανα και Μπίγκιολ της Τουρκίας το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε με τον μεγάλο σεισμό του Μάρας θα «έχει εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό την ενέργειά του», εκφράζει ο Τούρκος γεωεπιστήμονας Νατζί Γκιορούρ, στα πλαίσια νέας τοποθέτησης του, υπό τη σκιά των νέων σεισμών στην Αντιόχεια.

Σύμφωνα με το δίκτυο «Αρτί», ο κ. Γκιορούρ είπε ότι «δύο μεγάλοι σεισμοί ενεργοποίησαν τα συστήματα ρηγμάτων στην περιοχή. Η περιοχή είναι ενεργή, αλλά αυτό θα καταλαγιάσει με τον καιρό. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μετά από έναν αξιοσημείωτο σεισμό στα Άδανα».

Υπάρχει, ανέφερε, «επίσης μια πιθανότητα στην Κύπρο. Όταν οι σεισμοί που περιμένουμε συμβούν στα Άδανα ή στην Κύπρο και (αξιοσημείωτοι) σεισμοί συμβούν μεταξύ Μπίγκιολ Καρλίοβα ωε Γκιόϊνουκ, η Ανατολική Ανατολία θα έχει εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό την ενέργειά της».

Το μέλος της τουρκικής Ακαδημίας Επιστημών πρόσθεσε ότι «όταν συνέβησαν οι σεισμοί του Μάρας, είπαμε ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή στη λεκάνη των Αδάνων και στην περιοχή Αντιόχειας. Δεδομένου ότι εκεί θα υπάρξει μεταφορά ενέργειας σε αδιάσπαστα ρήγματα, τα συγκεκριμένα ρήγματα μπορεί να σπάσουν και να προκαλέσουν σεισμούς».

Πλέον, ανέφερε, «πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί στα Άδανα. Περιμένουμε εκεί γιατί υπάρχουν κλάδοι του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας. Ενέργεια μπορεί να έχει μεταφερθεί εκεί».

Ο κ. Γκιορούρ, στα πλαίσια των δηλώσεων του που αναπαράγουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρθηκε επίσης στην σεισμική δραστηριότητα στα περίχωρα της Μαλάτειας και του Χακκάρι.

«Η περιοχή Χακκάρι στα βόρεια μπορεί να έχει συμπιεστεί. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αυτές οι κινήσεις στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, ειδικά στο βόρειο τμήμα, δηλαδή μια κίνηση μεταξύ Μπίνγκιολ Καρλίοβα ωε Γκιόϊνουκ, όπου περιμένουμε σεισμό 7,2, θα ενεργοποιήσουν σε κάποιο βαθμό το αδιάσπαστο τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «η μεταφορά ενέργειας είναι δυνατή σε ρήγματα που σχετίζονται γεωμετρικά μεταξύ τους».

«Τώρα πιστεύω ότι ως αποτέλεσμα των μεγάλων κινήσεων αυτού του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας, μπορεί να έχει επιταχύνει την κίνηση ειδικά σε αυτό το τμήμα», κατέληξε ο Τούρκος επιστήμονας.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης