Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣΑναστασιάδης: Ουσιαστική η πρόοδος στο σωφρονιστικό μας σύστημα

Αναστασιάδης: Ουσιαστική η πρόοδος στο σωφρονιστικό μας σύστημα

Ουσιαστική η πρόοδος στο σωφρονιστικό σύστημα, είπε ο ΠτΔ στη διαβεβαίωση των μελών του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία

Την ουσιαστική πρόοδο που σημειώθηκε στο σωφρονιστικό σύστημα στην Κύπρο, η οποία επιβεβαιώνεται και από τα εύσημα που λαμβάνει η χώρα μας από τις αρμόδιες επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την τελετή διαβεβαίωσης του Νέου Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο της τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, στη βάση μιας πιο ανθρωποκεντρικής προσέγγισης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέγραψε τις διαβεβαιώσεις του Νέου Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία, το οποίο έχει ως Πρόεδρο την Αλεξία Λυκούργου και μέλη τις Θεοδώρα Καμαρά και Μάρω Αντωνίου και τους Σταύρο Μαυρομμάτη και Λάμπρο Σαμαρτζή.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η απόφαση του διορισμού λήφθηκε προσμετρώντας, πέραν των ακαδημαϊκών σπουδών, το εγνωσμένο ήθος, την εντιμότητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα, ως επίσης την καταγεγραμμένη επαγγελματική σας πορεία σε διάφορες θέσεις που συνδέονται με τον χώρο της σωφρονιστικής μεταχείρισης.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα νέα μέλη το Συμβουλίου θα φέρουν εις πέρας κατά τρόπο αποτελεσματικό τη δια νόμου καθορισμένη αποστολή του Συμβουλίου. Όπως εξήγησε, η αποστολή συνδέεται με την κατά περιόδους επανεξέταση της μακροχρόνιας κράτησης καταδίκων και την εξέταση αιτημάτων κρατουμένων και τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων για έκτιση μέρους της ποινής τους εκτός των φυλακών.

Την ίδια στιγμή, πέραν των εξουσιών αυτών, ο ρόλος των μελών του Συμβουλίου προνοεί, επίσης, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, την υψηλή ευθύνη της ομαλής και παραγωγικής επανένταξης των κρατουμένων στον κοινωνικό ιστό, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος της κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως μέσα από την επιστημοσύνη που διακρίνει τα μέλη θα συνδράμουν ενεργά στον στόχο του περαιτέρω εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, στη βάση της συνεκτικής πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως πάντα σε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση των Φυλακών. «Ένας στόχος ο οποίος, τέθηκε ως προτεραιότητα της διακυβέρνησης», είπε.

Είπε ότι πως αυτή τη κατεύθυνση, υιοθετώντας μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση,  η Κυβέρνηση έθεσε ως κύριους άξονες της πολιτικής της, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αναμόρφωση και διαπαιδαγώγηση των κρατουμένων, ώστε με επιτυχία να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τη στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση των Φυλακών, με την οποία επιδιώχθηκαν και επιτεύχθηκαν καινοτόμες αλλαγές, σχετικές με τα ζητήματα που άπτονται άμεσα ή έμμεσα της λειτουργίας των Φυλακών.

Συγκεκριμένα, είπε ο Πρόεδρος, επιτεύχθηκε η συνεχής επιμόρφωση, η βασική εκπαίδευση και κατάρτιση των σωφρονιστικών υπαλλήλων, η εξατομικευμένη στήριξη, περίθαλψη, εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και συνεχή επιμόρφωση των κρατουμένων με απώτερο σκοπό την αναμόρφωση και προετοιμασία για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, επιτεύχθηκε η ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών, εξισώνοντας το δικαίωμα των κρατουμένων να απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες εξειδικευμένης φροντίδας με τους υπόλοιπους πολίτες από τις κυβερνητικές Ιατρικές Υπηρεσίες καθώς επίσης και η πλήρης αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος, με την εφαρμογή από το 2015 και 2016 των προγραμμάτων του Εσπερινού Σχολείου και του Εσπερινού Γυμνασίου και Λυκείου του Υπουργείου Παιδείας. Ήδη, όπως σημείωσε, μεγάλος αριθμός των κρατουμένων φοιτά στα εν λόγω προγράμματα, ενώ κάποιοι εξ αυτών φοιτούν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος είπε ότι τον Οκτώβριο του 2020 υιοθετήθηκε ένα πρωτοποριακό Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Εργασιακή Αποκατάσταση Αποφυλακισθέντων, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ και την  υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος κρατουμένων να εξασφαλίσει εργασία με την αποφυλάκισή του. Η ίδια προσέγγιση, επεσήμανε, αφορούσε και την εργασιακή αποκατάσταση ενός μεγάλου αριθμού αποφυλακισθέντων πολιτών.

Αναφέρθηκε ακόμη στην εφαρμογή εναλλακτικών μέτρων φυλάκισης, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η κοινοτική εργασία, η αποφυλάκιση επ’ αδεία και η διεύρυνση της χρήση της ηλεκτρονικής κατ’ οίκον επιτήρησης κρατουμένων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως πέραν τούτων, είναι κατατεθειμένα ενώπιον της Βουλής από το 2018, δύο νομοθετήματα, η συζήτηση των οποίων άρχισε πρόσφατα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, τα οποία συνιστούν ουσιαστική και ευθεία συμμόρφωση με αποφάσεις που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε σχέση με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων.

«Ως ένδειξη, αλλά και απτή επιβεβαίωση της πολιτικής και της ουσιαστικής προόδου που σημειώθηκε θεωρώ τα εύσημα που λαμβάνει η χώρα μας από τις αρμόδιες επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως επίσης η αναγνώριση της ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας που εφαρμόζεται ως βέλτιστη πρακτική σε εγχειρίδια διεθνών Οργανισμών και επιτροπών»

Επίσης, εξέφρασε την πλήρη ευαρέσκεια του για το έργο που επιτέλεσε και επιτελεί η Διεύθυνση των Φυλακών, καθώς και τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας στην απερχόμενη Πρόεδρο και μέλη του Συμβουλίου.

 Απευθυνόμενος στα νέα μέλη του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως σήμερα η Πολιτεία τους εμπιστεύεται ένα Συμβούλιο που καλείται να επιτελέσει ένα υψηλό ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο. «Δεν έχω καμιά μα καμιά αμφιβολία πως θα δώσετε συνέχεια στη μέχρι σήμερα θετική εφαρμογή του θεσμού, θέτοντας τη δική σας σφραγίδα στην αποτελεσματικότητά του», κατέληξε.

Από την πλευρά της η κ. Λυκούργου εκ μέρους όλων των μελών του Συμβουλίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο θεσμός αποφυλάκισης κρατουμένων επ’ αδεία υπό τη σημερινή του μορφή προσομοιάζει με θεσμούς σύγχρονων συστημάτων και είναι ευθυγραμμισμένος με τις ανθρωπιστικές αξίες  και τις ατομικές ελευθερίες που αναγνωρίζει και κατοχυρώνει η φιλελεύθερη δημοκρατία.

Ανέφερε ότι η πολιτεία δεν ξεχνά και δεν εγκαταλείπει τους κρατούμενους στις φυλακές και ούτε αδιαφορεί για την αναμόρφωση, αντιθέτως δια του θεσμού τους παρέχει ελπίδα και κίνητρα για να απαλλαγούν από το εγκληματικό παρελθόν τους.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τον διορισμό των νέων μελών και διαβεβαίωσε πως θα εργαστούν για να φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης αυτής.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης