Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣΆνοδος της Κύπρου στο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

Άνοδος της Κύπρου στο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου είναι κατά σειρά η Νορβηγία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Στην 55η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες βρίσκεται η Κύπρος στην κατάταξη του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου 2023 που συντάσσει κάθε χρόνο η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Πρόκειται για βελτίωση της θέσης της χώρας, που το 2022 είχε καταταχθεί 65η.

Ως προς τα αρνητικά στοιχεία στις παρατηρήσεις της έκθεσης που συνοδεύει τον Δείκτη, ο οποίος παρουσιάστηκε στο Λονδίνο, αναφέρεται πως η ελευθεροτυπία στην Κύπρο είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα, ωστόσο «η κυβέρνηση, η Ορθόδοξη Εκκλησία και επιχειρηματικά συμφέροντα, έχουν σημαντική επιρροή επί των ΜΜΕ».

Προστίθεται ότι “η μακροχρόνια διένεξη μεταξύ των δύο κοινοτήτων” έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πώς λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ άλλων πιο αναλυτικών σημειώσεων, αναφέρεται πως αν και οι δημοσιογράφοι δεν υφίσταται απειλή για τη σωματική τους ακεραιότητα, τα ΜΜΕ γίνονται στόχοι λεκτικών επιθέσεων από πολιτικούς. Αυτό συμβάλλει στην έλλειψη ελευθερίας της έκφρασης, όπως σχολιάζεται.

Προστίθεται ότι τα μέσα είναι όλο και πιο ευάλωτα σε εμπορικά συμφέροντα λόγω της «στενής» διαφημιστικής αγοράς.

Επίσης, αναφέρεται πως το Κυπριακό είναι «ταμπού» με λίγες και επικρινόμενες διαφοροποιήσεις από την κυβερνητική ρητορική.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους κατηγορίες, στις πολιτικές επιρροές η Κύπρος είναι στην 50ή καλύτερη θέση από τις 180 χώρες που καλύπτει ο δείκτης. Στην οικονομική ανεξαρτησία των ΜΜΕ κατατάσσεται 56η, στη νομοθετική προστασία του Τύπου 52η, στον δείκτη κοινωνικής ελευθερίας 85η και στην κατηγορία της ασφάλειας των δημοσιογράφων 29η.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου είναι κατά σειρά η Νορβηγία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 107η θέση και για δεύτερη συνεχή χρόνια είναι η χειρότερη χώρα της ΕΕ στην κατάταξη.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Τουρκία, η οποία έχει υποχωρήσει στη θέση υπ’ αριθμόν 165, με την κατάσταση αναφορικά με την ελευθεροτυπία να έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο από «προβληματική» πλέον «πολύ κακή». Όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει εντείνει τις διώξεις κατά δημοσιογράφων ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης