Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣΕντοπίστηκαν τρία από τα τέσσερα λείψανα ηρώων στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου

Εντοπίστηκαν τρία από τα τέσσερα λείψανα ηρώων στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου

Σε εξέλιξη βρίσκεται και σήμερα η διαδικασία εκταφής των λειψάνων των τεσσάρων ηρώων, Χαράλαμπου και Αναστάση Χριστοφή, Παντελή Χαραλάμπους και Χριστάκη Κόμπου, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από την ΕΟΚΑ Β’ στις 16 Ιουλίου 1974. Εντοπίστηκαν τρία λείψανα, ενώ σε άλλο σημείο γίνονται προσπάθειες για εντοπισμό λειψάνων προσώπων, που επίσης δολοφονήθηκαν κατά το πραξικόπημα.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας εκταφής, Ξενοφών Καλλής, ανέφερε πως η εκταφή των λειψάνων γίνεται με απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού και σε αυτήν συμμετέχουν επιστήμονες από το Liverpool John Moores University.

«Οι επιστημονικές διαδικασίες της εκταφής, αναγνώρισης και επιστροφής των λειψάνων, με βάση την έκδοση του διατάγματος, ανατέθηκαν στον Επίτροπο Προεδρίας», είπε και πρόσθεσε πως «οι γενετικές εξετάσεις θα γίνουν από το εργαστήριο Δικανικής Γενετικής του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας, από την ομάδα του καθηγητή Μάριου Καριόλου».

Μέχρι στιγμής, συνέχισε, έχουν εντοπιστεί και αφαιρεθεί τρία λείψανα, ενώ αναζητείται το τέταρτο, που σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες έχει θαφτεί στον ομαδικό τάφο, ο οποίος βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του κοιμητηρίου Αγίου Νικολάου.

Ο κ. Καλλής σημείωσε ότι σε άλλο σημείο γίνεται άλλη μια «ανασκαφική προσπάθεια που αφορά τον εντοπισμό λειψάνων ενός μέλους του εφεδρικού, που είχε δολοφονηθεί το 1974 κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, στην περιοχή του χωριού Επισκοπή Λεμεσού, μαζί με τρεις άλλους».

Ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι, μετά την εκταφή «μεταφέρουμε τα οστά και τα προσωπικά αντικείμενα στο ανθρωπολογικό εργαστήριο, εκεί πλένονται και γίνονται οι ανθρωπολογικές εξετάσεις για να διαπιστώσουμε την ηλικία, το φύλο, τα τραύματα».

«Όταν ολοκληρωθούν οι ανθρωπολογικές εξετάσεις παραδίδουμε σκελετικά δείγματα στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας για εξαγωγή DNA, το οποίο στη συνέχεια θα συγκριθεί με το DNA των οικογενειών και προχωρούμε στην ταυτοποίηση, αν υπάρχει συμβατότητα», συμπλήρωσε.

Εάν και εφόσον δεν παρουσιαστούν οποιαδήποτε επιστημονικά προβλήματα, σημείωσε, η διαδικασία μέχρι την παράδοση των λειψάνων στους συγγενείς, «είναι ζήτημα κάποιων εβδομάδων παρά μηνών».

Powered byLimassol Today - Epifaniou

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης