Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΘα 'ναι μακρύς ο δρόμος για πραγματικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Θα ‘ναι μακρύς ο δρόμος για πραγματικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τι αναμένεται να αλλάξει στην καθημερινότητα δημοτών και κατοίκων των κοινοτήτων;

Χωρίς συνεργασία μεταξύ δημάρχων και κοινοταρχών των είκοσι νέων δήμων η μεταρρύθμιση θα γίνει απορρύθμιση

Γράφει ο Δημήτρης Στρατής

Εάν κανείς μελετήσει με προσοχή τις νομοθεσίες της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μόλις πρόσφατα ψηφίστηκαν στη Βουλή θα αντιληφθεί εύκολα ότι…τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Όσος κόπος χρειάστηκε για να ψηφιστούν οι νομοθεσίες, άλλος τόσος, ίσως και περισσότερος θα χρειαστεί, για να υλοποιηθούν όσα προβλέπονται. Στην ουσία οι συνέργειες μεταξύ των νέων οντοτήτων θα πρέπει αρχίσουν με πρώτο χρονοδιάγραμμα τις επόμενες εκλογές αυτοδιοίκησης μέχρι τον Μάιο του 2024. Σε δυόμιση χρόνια τα νέα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια θα πρέπει να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν εντελώς διαφορετικά, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Η Limassol Today συνομίλησε με δημοτικούς και κοινοτικούς παράγοντες για το πώς θα γίνουν πράξη όσα λέχθηκαν για μια νέα εποχή στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο νέος χάρτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνει 20 νέους δήμους, 282 κοινότητες σε 28 συμπλέγματα και νέους Επαρχιακούς Οργανισμούς. Οι νέοι δήμοι μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, θα έχουν στην διάθεση τους κρατική χορηγία €117 εκατομμυρίων τον χρόνο. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρθηκαν όλοι όσοι εμπλέκονται ή θα εμπλακούν σ’ αυτό το εγχείρημα, θα πρέπει πρωτίστως να συνεργαστούν.

Συμβούλια Κοινών Υποθέσεων

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα μας ο δήμαρχος Γερμασόγειας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων Κυριάκος Ξυδιάς, εξηγεί ότι μέχρι την έναρξη της λειτουργίας των 20 νέων δήμων θα  πρέπει να λειτουργήσουν Συμβούλια Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων, στα οποία θα συμμετέχουν οι υφιστάμενοι δήμαρχοι ή κοινοτάρχες των δήμων ή κοινοτήτων που θα συνενωθούν.

Για παράδειγμα όπως εξηγεί ο κ. Ξυδιάς, ο δήμαρχος Γερμασόγειας, μαζί με τον δήμαρχο Αγίου Αθανασίου και τους κοινοτάρχες Αγίου Τύχωνα, Ακρούντας, Μαθικολώνης, Μουτταγιάκας, Φοινικαριών και Αρμενοχωρίου θα πρέπει να συσταθούν σε ένα ενιαίο σώμα, το οποίο θα εξετάζει θέματα του νεου δήμου Ανατολικής Λεμεσού. Στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ο οποίος θα έχει ρόλο «επιδιαιτητή» της όλης διαδικασίας. Τα κυριότερα ζητήματα που θα εξετάζονται είναι:

  • Ο καταρτισμός οργανογράμματος.
  • Ζητήματα χρηματοδότησης και προϋπολογισμού.
  • Καθορισμός ή εξεύρεση κτηρίου στέγασης του νέου δήμου.
  • Αξιοποίηση υφιστάμενου προσωπικού δήμων και κοινοτήτων που θα συνενωθούν αναλόγως των αναγκών της νέας οντότητας.

Σημειώνεται ότι οι 20 νέοι δήμοι θα μπορούν από το 2024 να προχωρούν και σε προσλήψεις προσωπικού φτάνει το συνολικό μισθολόγιο να μην υπερβαίνει το 40% των εσόδων του δήμου. Ανάμεσα σε άλλα, οι δήμοι θα πρέπει να απλοποιήσουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και εξυπηρέτησης των δημοτών, να εκσυγχρονίσουν τον τρόπο που συνεδριάζουν με μηχανισμούς ελέγχου και λογοδοσίας, να δημιουργήσουν δημοτική αστυνομία, να διαχειρίζονται παραλίες με περιβαλλοντική ευαισθησία και να αναπτύξουν κοινά λογισμικά συστήματα.

Μελέτες για Επαρχιακούς Οργανισμούς

Ίσως η σημαντικότερη καινοτομία σύμφωνα με τον κ. Ξυδιά είναι η δημιουργία των νέων Επαρχιακών Οργανισμών (ένας σε κάθε επαρχία).  Οι Επαρχιακοί Οργανισμοί θα διαχειρίζονται τα ενοποιημένα συστήματα υδατοπρομήθειας, αποχετευτικών, αποκομιδής σκυβάλων και έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών. Ο κάθε Επαρχιακός Οργανισμός θα έχει επίσης αρμοδιότητες περιβαλλοντικού σχεδιασμού και διαχείρισης, ενώ θα συντάσσει πρωτόκολλο διαχείρισης αστικού πρασίνου. Η σύσταση των Οργανισμών με τους οποίους οι πολίτες αναμένεται να απολαμβάνουν φθηνότερες και γρηγορότερες υπηρεσίες, δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση καθώς θα γίνει κατόπιν μελετών που θα πρέπει να ετοιμάσει το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γερμασόγειας.

Τι θα ψηφίζουμε;

Στα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν προβλέπεται ότι ο αριθμός των συμβούλων που θα συμμετέχουν στα νέα Δημοτικά Συμβούλια, μαζί με τους αντιδημάρχους, δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 16 και μεγαλύτερος των 30 αναλόγως του αριθμού των ψηφοφόρων. Ο μεγαλύτερος δήμος της Κύπρου που παραμένει ο δήμος Λεμεσού (με 115.977 εκλογείς) που θα έχει 30 αιρετούς τοπικούς άρχοντες.

Όπως εξήγησαν στην ιστοσελίδα μας βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών οι ψηφοφόροι τον Μάιο του 2024 θα ψηφίζουν με ξεχωριστά ψηφοδέλτια: Δήμαρχο ή Κοινοτάρχη, Αντιδήμαρχο, Δημοτικούς ή Κοινοτικούς Συμβούλους, Σχολικούς Εφόρους και πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα έχει βαρύ φορτίο ενημέρωσης για τον νέο τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, αφού θα γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Ο περιορισμός των θητειών σε τρείς εισήχθη, ωστόσο μετά από τροπολογία του ΔΗΚΟ, η θητεία των Δημάρχων, κοινοταρχών και  συμβούλων που ξεκίνησε το 2016 και τελειώνει το 2024 δεν θα υπολογίζεται στις τρείς θητείες, οπόταν θα μπορούν να επαναδιεκδικήσουν.

Σημειώνεται ότι κάθε δημοτικό διαμέρισμα του νέου δήμου (π.χ. την Λεμεσό η Αγία Φύλα) θα συσταθεί Επιτροπή Διαμερίσματος, μέλη της οποίας θα είναι ο αντιδήμαρχος του Δημοτικού Διαμερίσματος και οι δημοτικοί του Σύμβουλοι.

Τι αλλάζει στις κοινότητες;

Εξίσου σημαντική για την μεταρρύθμιση είναι βελτίωση των ξεχασμένων από την πολιτεία κοινοτήτων. Κληθείς από  την ιστοσελίδα μας να εξηγήσει τι θα αλλάξει για τους κατοίκους των χωριών, ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης ανέφερε ότι δύσκολα θα δουν άμεσες αλλαγές. Τα κοινοτικά συμβούλια, προσθέτει, θα συνεχίσουν να αποφασίζουν για τα έργα εντός των κοινοτήτων, διατηρώντας τους προϋπολογισμούς και τα ταμεία τους.

Η καινοτομία που εισάγει η μεταρρύθμιση σημειώνει, είναι η σύσταση των συμπλεγμάτων των κοινοτήτων, στα οποία οι κοινοτάρχες θα μπορούν να αποφασίζουν για κοινά έργα (π.χ. περιφερειακό σχολείο, αμφιθέατρο). Επίσης θα παρέχονται κοινές υπηρεσίες όπως η διαχείριση αποκομιδής σκυβάλων, γραμματειακές υπηρεσίες, υγειονομικές υπηρεσίες, τεχνική υποστήριξη από εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό και συντήρηση χώρων πρασίνου. Και στην περίπτωση των κοινοτήτων, όπως εξηγεί ο κ. Κιτρομηλίδης θα χρειαστούν μελέτες για τους τρόπους παροχής βελτιωμένων υπηρεσιών από τα συμπλέγματα.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης