Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑ110 χρόνια οι πρόσκοποι στην Κύπρο!

110 χρόνια οι πρόσκοποι στην Κύπρο!

Ο Προσκοπισμός είναι η μεγαλύτερη και πιο δραστήρια παγκόσμια, παιδαγωγική και εθελοντική, μη πολιτική, κίνηση νεολαίας. Η λέξη «πρόσκοπος» απαντάται ήδη σε λεξικά της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και χαρακτηρίζει αυτόν που «προβλέπει».

Ο Προσκοπισμός δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στη φύση, χρησιμοποιώντας στα πλαίσια της άτυπης εκπαίδευσης, την Προσκοπική Μέθοδο, ένα πρόγραμμα άτυπης μάθησης με αλληλένδετα στοιχεία, την προσωπική πρόοδο που ενθαρρύνεται μέσα από τη μάθηση στην πράξη και τη συμμετοχή σε μικρές ομάδες, πότε μέσα στη φύση και πότε μέσα από τη διάδραση με την κοινωνία, όλα κάτω από ένα συμβολικό πλαίσιο και με την υποστήριξη ενηλίκων, με κοινό σημείο αναφοράς την προσκοπική Υπόσχεση και τον Νόμο του Προσκόπου.

Limassol Today - Picture13 (002)

Η Προσκοπική Υπόσχεση ωθεί κάθε πρόσκοπο ξεχωριστά να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Πρόκειται για μια Υπόσχεση, που δρα ως οδηγός σε πανανθρώπινες αξίες καθώς μας καθοδηγεί στο να είμαστε ανοιχτοί στις πολλές και διαφορετικές πεποιθήσεις που υπάρχουν στον κόσμο, στο να εκτιμούμε τον αντίκτυπο που έχει ο καθένας μας στις τοπικές κοινότητές μας -με παρουσία σε 50 και πλέον γειτονιές- στην Κύπρο αλλά και στον κόσμο, και ως εκ τούτου να αφήσουμε τον κόσμο, ομόγνωμα με τα λόγια του ιδρυτή του Προσκοπισμού, «[…] λίγο καλύτερο από ό,τι τον βρήκαμε». Παράλληλα με την Υπόσχεση, ο κάθε Πρόσκοπος συμφωνεί να ζει σύμφωνα με τις αξίες του Προσκοπικού Νόμου: να σέβεται κάθε τι μέσα στη φύση, να κάνει το σωστό και να πιστεύει στον Εαυτό του.

Limassol Today - Picture41 (002)

Η κίνηση σήμερα αριθμεί περισσότερα από 57 εκατομμύρια μέλη. Ξεκίνησε πειραματικά τη δράση της την 1η Αυγούστου 1907 στα νησιά Μπράουνση στην Αγγλία, δοκιμάζοντας και πραγματώνοντας την ιδέα του ιδρυτή του Προσκοπισμού, Ρόμπερτ Μπέηντεν-Πάουελ (22 Φεβρουαρίου 1857 – 8 Ιανουαρίου 1941). Στην Κύπρο κάνει τα πρώτα του βήματα περί τα 1913, γιορτάζοντας φέτος τα 110 χρόνια παρουσίας και έμπρακτης κοινωνικής προσφοράς, καθώς και εξέλιξης και διαμόρφωσης χαρακτήρων με την αγωγή στη ζωή της φύσης και του υπαίθρου.

Limassol Today - Picture35 (002)

Πολλές από τις αξίες της κίνησης καθιερώθηκαν περισσότερο από έναν αιώνα πριν, αλλά καθώς χαρακτηρίζονται ως πανανθρώπινες, είναι, και θα είναι, σχετικές˙ η προώθηση της φιλίας, της ειρήνης, της υγείας, της γαλήνης, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, είναι μόνο μερικές από αυτές.

Limassol Today - Picture11 (002)

ΠΕΡΙ ΠΡΟΚΟΠΙΣΜΟΥ

Η περιπέτεια βρίσκεται στον πυρήνα του Προσκοπισμού και το Προσκοπικό πρόγραμμα στοχεύει στο να βοηθά τα μέλη του να εκπληρώσουν τις πλήρεις φυσικές, πνευματικές κοινωνικές και πνευματικές τους δυνατότητες δουλεύοντας σε μικρές ομάδες, ενθαρρύνοντας την ατομική και την ομαδική σκέψη.

Πάνω από 200 δραστηριότητες προσφέρονται κάθε εβδομάδα σε χιλιάδες Προσκόπους σε όλη την Κύπρο. Αυτό γίνεται κατορθωτό εξαιτίας των ακούραστων προσπαθειών των ενήλικων εθελοντών.

Limassol Today - Picture2 (002)

Ο Προσκοπισμός είναι το μεγαλύτερο κίνημα νέων στη χώρα.

Ο Κυπριακός Προσκοπισμός γιορτάζει λοιπόν τα 110 του χρόνια με μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που θα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα και στα ΜΚΔ του Σώματος Προσκόπων Κύπρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους Προσκόπους επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.cyprusscouts.org

Limassol Today - Picture34 (002)

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης