Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΗ ιστορία της σημαίας του Πολυτεχνείου

Η ιστορία της σημαίας του Πολυτεχνείου

Το ημερολόγιο έγραφε 17 Νοεμβρίου 1973.

 Για τρεις μέρες οι φοιτητές του Πολυτεχνείου έχουν κηρύξει αποχή από τα μαθήματα τους και έχουν κλειστεί εντός του Ιδρύματος.

 Έχουν δημιουργήσει έναν πειρατικό σταθμό (με την συμβολή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών) και καλούν τον κόσμο ενάντια στο Καθεστώς της #Χούντας και την επιστροφή στην Δημοκρατία!

 Στις 03.00 π.μ. αποφασίζεται ένα από τα τρία τανκς που ήταν σταθμευμένα έξω από το #Πολυτεχνείο να εισβάλει εντός του Ιδρύματος καταστρέφοντας την κεντρική πύλη με σκοπό την βίαιη καταστολή της διαμαρτυρίας.

 Η βίαιη αυτή καταστολή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 24 ατόμων και τον τραυματισμό πάνω από 1,000.

 Ξημερώνοντας η 17η Νοέμβρη, άγνωστοι βρίσκουν πεταμένη δίπλα στην γκρεμισμένη πύλη μία Ελληνική σημαία με κηλίδες αίματος προφανώς από τα θύματα/φοιτητές.

 Παραδίδουν την ματωμένη σημαία στα γραφεία της Βραδυνής (στεγαζόταν πολύ κοντά στο Πολυτεχνείο – στην πλατεία Ομονοίας) και συγκεκριμένα στον τότε εκδότη της Τζώρτζη Αθανασιάδη.

 Ο #Αθανασιάδης θα φυλάξει την σημαία και αργότερα θα επικοινωνήσει με την #ΕΦΕΕ (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος) για να την παραδώσει στο πρόεδρο της Γιώργο #Σταματάκη ο οποίος ανήκε στην ΚΝΕ (Νεολαία του ΚΚΕ).

 Θεματοφύλακας της σημαίας ορίζεται η ΕΦΕΕ, η οποία φυλάσσει την σημαία και έχει την ευθύνη να την παρουσιάζει στις επίσημες εκδηλώσει μνήμης.

 Στην πρώτη πορεία μνήμης του Πολυτεχνείου (1975) η σημαία τίθεται επικεφαλής της πορείας. Ένα έθιμο που θα παραμείνει μέχρι και σήμερα.

 Ο επόμενος πρόεδρος της ΕΦΕΕ (Στέφανος #Τζουμάκας ) ανήκε στην Νεολαία του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΠ) και η σημαία μεταλαμπαδεύτηκε με ομαλό τρόπο. Η ΠΑΣΠ παρέμεινε στο προεδρείο της ΕΦΕΕ έως και το 1979.

 Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και μετά αποδείχτηκε αδύνατο να αναδειχθεί προεδρείο της ΕΦΕΕ οπότε πρακτικά έπαψε να υφίσταται, όμως θεματοφύλακας της ματωμένης σημαίας παρέμεινε η ΠΑΣΠ (ως τελευταία προεδρεύουσα της ΕΦΕΕ), τα μέλη της οποίας φυγάδευαν την σημαία σε σπίτια που γνώριζαν λίγοι για να την προστατέψουν από επίδοξους μνηστήρες.

 Μέσω συντονισμένων και μυστικών κινήσεων η σημαία εμφανίζεται στην κορυφή της πορείας κάθε χρόνο, για όσο διαρκεί η πορεία και στο τέλος φυγαδεύεται εκ νέου από τα μέλη της ΠΑΣΠ.

 Το 1996 η ΕΦΕΕ παύει να ισχύει και τυπικά.

 Το 2008 το Πρυτανείο του Πολυτεχνείου ζητά επίσημα να του παραδοθεί η ματωμένη σημαία και να εκτεθεί δημόσια εντός του Ιδρύματος ενώ ανάλογο αίτημα έχει γίνει και από την Βουλή.

 Η απάντηση σε αυτά τα αιτήματα είναι πως ένα σύμβολο όπως αυτό ανήκει στους φοιτητές και στον αγώνα τους κατά της Δικτατορίας. Όταν η ΕΦΕΕ συγκροτηθεί ξανά, η ΠΑΣΠ είναι διατεθειμένη να την παραδώσει εκεί όπου ανήκει!

Πηγή @Coolflager 

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης