Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYBUSINESS NEWSPHANOS N. EPIPHANIOU: Μια οικογενειακή επιχείρηση με όραμα αλλά και καρδιά

PHANOS N. EPIPHANIOU: Μια οικογενειακή επιχείρηση με όραμα αλλά και καρδιά

Μετρώντας περισσότερο από μισό αιώνα ζωής στο κυπριακό επιχειρείν, o Όμιλος εταιρειών Επιφανίου, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αν όμως ψάχνετε το μυστικό επιτυχίας, τότε χρειάζεται να γνωρίσετε την ιστορία του για να καταλάβετε ότι η επιχείρηση αυτή πάλλεται όπως ακριβώς η καρδιά του κάθε ζωντανού οργανισμού. Λειτουργεί όχι μόνο με τις ανάγκες της ίδιας της εταιρείας, αλλά και αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της κοινωνίας γύρω της. Παρόλο που σήμερα, ο Όμιλος εταιρειών Επιφανίου, αποτελεί αναμφίβολα μια τοπική υπερδύναμη στην κατασκευαστική βιομηχανία, τόσο η δεύτερη γενιά όσο και η τρίτη γενιά ηγεσίας της, εξακολουθούν να πατούν γερά στη γη, ακολουθώντας την ίδια ανθρωποκεντρική πολιτική του δημιουργού της, κ. Φάνου Επιφανίου. Την ίδια ώρα, οραματίζονται την Κύπρο της αειφορίας, μέσα από την πλήρη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και της πράσινης ανάπτυξης, φιλοδοξώντας να συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της ιστορίας αυτού του τόπου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

1956 – Το ξεκίνημα

Ο ιδρυτής και σημερινός Πρόεδρος της Εταιρείας, Φάνος Επιφανίου, αποφοιτώντας από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην Αμμόχωστο ως τραπεζικός υπάλληλος στην Τράπεζα Κύπρου και στη συνέχεια στις Γενικές Ασφάλειες Κύπρου. Μεγαλωμένος σε μια επταμελή οικογένεια γεωργοκτηνοτρόφων, μυήθηκε από νωρίς στις εμπορικές συναλλαγές. Γι’ αυτό και πέρα από τους αριθμούς, του άρεσε το εμπόριο και ήθελε από νωρίς να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία μιας εταιρείας που θα ασχολείτο με τα οικοδομικά και κατασκευαστικά υλικά. Το 1956 ξεκίνησε ένα συνεταιρισμό με μετοχικό μερίδιο, σε μια δραστηριότητα μικρής κλίμακας για εμπόριο οικοδομικών και κατασκευαστικών υλικών και ειδών άρδευσης.

1959 – Η δημιουργία της εταιρείας

Το ορόσημο καταγράφηκε το 1959, όταν ο κ. Επιφανίου, σε ηλικία 25 χρονών, ίδρυσε τη δική του επιχείρηση στην Αμμόχωστο. Έτσι έκανε τα πρώτα του βήματα μέχρι το 1968.

1968 – Η επίσημη αρχή

Η Φάνος Ν. Επιφανίου Λτδ ενεγράφη επίσημα ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με έδρα την Αμμόχωστο. Το 1968 αποτελεί την αρχή για την μετέπειτα μεγάλη πορεία του Ομίλου.

1974 – Από την Αμμόχωστο σε ολόκληρη την Κύπρο

Ένα μικρό υποκατάστημα στη Λευκωσία σήκωσε στις πλάτες του την ανοικοδόμηση της εταιρείας, σχεδόν πάλι από την αρχή, μετά από τα καταστροφικά γεγονότα του 1974. Έκτοτε η εταιρεία εξελίχτηκε σε μια από τις κορυφαίες εμπορικές εταιρείες της οικοδομικής και κατασκευαστικής βιομηχανίας της Κύπρου, προσφέροντας ολοκληρωμένες και ποιοτικές σειρές προϊόντων καιπρωτοποριακών λύσεων και υπηρεσιών που απευθύνονται στις ανάγκες ενός μεγάλου φάσματος πελατών.

Τα «παιδιά» της μητρικής Εταιρείας

Μέσα από την πορεία της εταιρείας, αναπτύχθηκαν ευδιάκριτοι τομείς δραστηριότητας, οι οποίοι λειτουργούν ως ανεξάρτητα εμπορικά τμήματα ή θυγατρικές εταιρείες με βάση τα προϊόντα που εμπορεύονται:

  • Οικοδομικό Σίδηρο και προϊόντα Χάλυβα
  • Θερμομονωτικά, τεχνικά δομικά και χημικά υλικά
  • Είδη υγιεινής και δάπεδα
  • Συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης
  • Αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου
  • Φωτοβολταϊκά συστήματα
  • Μεταποίηση και εμπορία μεταλλικών υλικών

Οι θυγατρικές εταιρίες Hydrotherm Co. Ltd, Stelmeco Ltd και BigSolar Cyprus, αν και διατηρούν καθεστώς ξεχωριστών εταιρειών, βρίσκονται κάτω από τη στέγη της ΦΑΝΟΣ Ν. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ και θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος της οικογένειας εταιριών του Ομίλου.

Στο δρόμο για την αειφορία

Πέρα από τις πρωτοποριακές εφαρμογές θερμομονωτικών υλικών, έχοντας ως στόχο την δημιουργία παθητικών κτιρίων, ο Όμιλος Επιφανίου, οραματίζεται την Κύπρο ως το πράσινο νησί στο οποίο μπορεί να μετατραπεί, αξιοποιώντας πλήρως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εφαρμόζοντας περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές. Οι στόχοι αυτοί εντάχθηκαν κάτω από την επωνυμία ‘Epiphaniou Energy’, με στόχο την προώθηση υλικών για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Μέσω της ΒigSolar Cyprus Ltd, που προωθεί τη χρήση φωτοβολταικών συστημάτων, γίνεται προώθηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στους άμεσους στόχους της εταιρείας είναι και η μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου, μέσω αναβαθμίσεων στα δικά της υποστατικά, εφαρμογής πρακτικών ανακύκλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και της προσεκτικής επιλογής υλικών για ένταξη στη γκάμα των προϊόντων της. Επιθυμία της εταιρείας είναι η συνεισφορά της στη μετάβαση σε μια καθαρή, κυκλική οικονομία μόλις ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που στερούν το δικαίωμα σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες που μπορούν να συμμετέχουν στην εξέλιξη της Κύπρου σε ένα πανευρωπαϊκό πράσινο πρότυπο κοινωνίας.  Αναμένοντας τη στιγμή που θα μπορέσουν να επιχειρήσουν την ενεργειακή ανοικοδόμηση του τόπου, ο όμιλος Επιφανίου βρίσκεται εδώ και καιρό στο δρόμο για την αειφορία, έχοντας ήδη ανακοινώσει το νέο τους επιχειρηματικό εγχείρημα που δεν είναι άλλο από την είσοδο του στο χώρο της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Στο πλαίσιο του φιλόδοξου πλάνου για αειφορία στις οικοδομές, ο οργανισμός Επιφανίου στηρίζει ενεργά τη φιλόδοξη προσπάθεια της νεοφυούς εταιρείας 2050 Materials, η οποία έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία μέλους της τρίτης γενιάς της οικογένειας, και η οποία μέσω μιας εύχρηστης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προσφέρει ένα πολύτιμο εργαλείο στους αρχιτέκτονες ανά τον κόσμο για την αξιολόγηση των δομικών υλικών στη βάση κριτηρίων βιωσιμότητας.

“Δεν ξεχνάμε ότι όλα γίνονται για τον άνθρωπο”

Limassol Today - Dsc03569

Σε πρόσφατη του συνέντευξη στο Limassol Today, ο Νικόλας Επιφανίου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Επιφανίου, δήλωσε ότι το μυστικό της επιτυχίας του ομίλου εταιριών Επιφανίου είναι η σκληρή δουλειά, η ταπεινοφροσύνη αλλά και η έγνοια για τους δυσπραγούντες. Τόσο για τον ίδιο, όσο και για τις αδελφές του Άντρη και Μαρίνα, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ήταν ανέκαθεν μέρος της νοοτροπίας που τους μεταλαμπάδευσε ο πατέρας τους, μέσα από τη συμμετοχή του στα κοινά του τόπου και επικεντρώνεται στους πυλώνες κυρίως του περιβάλλοντος και του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς όμως να παραμερίζονται και δράσεις προς την κοινωνία και την εκπαίδευση. Ο Όμιλος είναι ευαισθητοποιημένος σε κοινωνικά θέματα, συμμετέχοντας σε κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις. Παράλληλα, ο Όμιλος επενδύει συνεχώς στο ανθρώπινο δυναμικό του και στη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, ενισχύοντας παράλληλα και την αρχή του εθελοντισμού, ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλη κουλτούρα για την ανάπτυξη της κοινωνικής προσφοράς.

H μεγάλη δύναμη έρχεται με μεγάλη ευθύνη

Οι δύσκολοι καιροί για τη διεθνή οικονομία αλλά και για την κοινωνία γενικότερα δεν αφήνουν περιθώρια ούτε σε ένα ηγετικό επιχειρηματικό όμιλο όπως τον Όμιλο Επιφανίου για βιαστικά ανοίγματα στην αγορά. Τα αργά και σταθερά βήματα είναι που δημιούργησαν το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο πατά η επιχείρηση  και έτσι κατάφεραν να ευδοκιμήσουν πολύχρονες συνεργασίες με διεθνούς φήμης προμηθευτές. Εξάλλου, τόσο η εμπειρία της ηγεσίας όσο και η ικανή διευθυντική ομάδα γνωρίζουν καλά ότι ποτέ το απρόβλεπτο δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Αν είναι κάτι όμως που θεωρούν ότι οφείλει η κάθε σοβαρή εταιρεία να έχει, όπως και ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο, είναι εκείνος ο πήλινος κουμπαράς που μπορείς μόνο να αποταμιεύσεις χωρίς να παίρνεις από μέσα χρήματα με κάθε ευκαιρία, και τον οποίο αναγκάζεσαι να  σπάσεις σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή ώστε να μην εκτροχιαστεί η σταθερή οικονομική σου πορεία, διατηρώντας όσο το δυνατό, το επίπεδο ποιότητας που αγωνίστηκες για να αποκτήσεις. Για τον Όμιλο, η ποιότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα προϊόντα  και τις υπηρεσίες του. Έτσι γνωρίζει και αναγνωρίζει πως για τον κάθε άνθρωπο η έννοια της ποιότητας αφορά την ποιότητα της ίδιας του της ζωής.

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης