Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΔικαιωμένοι νιώθουν για το χαλούμι τους οι αιγοπροβατοτρόφοι

Δικαιωμένοι νιώθουν για το χαλούμι τους οι αιγοπροβατοτρόφοι

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι αιγοπροβατοτρόφοι για τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για το χαλλούμι, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσαν.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η γνωμάτευση “αναμφισβήτητα αποτελεί την ύψιστη δικαίωση για όλα τα οποία υποστήριξαν με σθένος”.

Επιπρόσθετα, οι αιγοπροβατοτρόφοι καλούν τους αγελαδοτρόφους και συνεργάτες τυροκόμους, αλλά και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, να ενώσουν δυνάμεις για την παραγωγή του χαλλουμιού ΠΟΠ.

Η γνωμάτευση της Νομικής υπηρεσία για το χαλούμι που βγάζουν οι κύπριοι αιγοπροβατοτρόφοι

Η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ξεκαθαρίζει ότι το προϊόν με την ονομασία χαλλούμι είναι αυτό που πληροί τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού κανονισμού, ο οποίος κατοχύρωσε το γνωστό κυπριακό έδεσμα ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, σημειώνοντας ότι προϊόντα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές αυτές δεν μπορούν να φέρουν τη ονομασία χαλλούμι.

Παράλληλα, ο κ. Καδής ανέφερε ότι θέματα όπως η ενδεχόμενη θέσπιση μεταβατικής περιόδου, το τι γίνεται με το χαλλούμι που τυγχάνει εμπορίας υπό το εμπορικό σήμα και των ελέγχων για τις προδιαγραφές του προϊόντος εξετάστηκαν σε σύσκεψη με τη Νομική Υπηρεσία και την Υπουργό Εμπορίου, αλλά και σε σύσκεψη που θα συγκαλέσει τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με όλους τους εμπλεκόμενους.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, η πολυσέλιδη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, έκτασης 23 σελίδων, έχει ως «γενικό συμπέρασμα ότι το προϊόν που φέρει το όνομα χαλλούμι πρέπει να έχει τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού κανονισμού, ο οποίος κατοχύρωσε το προϊόν ως ΠΟΠ πρόσφατα».

«Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι το προϊόν που λέγεται χαλλούμι, ένα είναι, αυτό με τις προδιαγραφές του ΠΟΠ και να προσαρμοστούν σε αυτή την πραγματικότητα και ότιδήποτε άλλο παράγεται που δεν έχει αυτές τις προδιαγραφές δεν μπορεί να φέρει το όνομα χαλλούμι. Θα μπορούν να το εμπορεύονται οι παραγωγοί αλλά όχι με το όνομα χαλλούμι»

Κώστας Καδής

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης