Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΕίμαστε σε κρίσιμο σημεία για την ΑΤΑ, είπε η ΓΓ της ΠΕΟ

Είμαστε σε κρίσιμο σημεία για την ΑΤΑ, είπε η ΓΓ της ΠΕΟ

Την εκτίμηση ότι είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο που αφορά την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) αλλά και ευρύτερα στα ζητήματα που αφορούν στους εργαζόμενους και το βιοτικό τους επίπεδο, εξέφρασε σήμερα η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι «βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την Εργατική Πρωτομαγιά και είμαστε σε μια εκστρατεία συγκεντρώσεων και σε χώρους εργασίας και σε χώρους κατοικίας».

Σήμερα, είπε, «έχουμε συνάντηση με τους εργαζόμενους σε όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να μεταφέρουμε από τη μια το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς που είναι μήνυμα αγώνα των εργαζομένων για τα δικαιώματα τους, για προστασία αυτών που κατακτήθηκαν αλλά και για επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Πρόσθεσε ότι «αυτό το μήνυμα σήμερα είναι επίκαιρο επειδή οι εργαζόμενοι συνεχίζουν ν’ αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Η ακρίβεια κατατρώει το εισόδημα των εργαζομένων και ένα από τα βασικά μας αιτήματα είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης των εργαζομένων αλλά και των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας από την ακρίβεια».

Αφού ανέφερε ότι «είναι προφανές πως σε βασικά είδη κατανάλωσης οι τιμές αυξάνονται» σημείωσε πως «ανησυχούμε διότι και η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι ακολουθεί την πεπατημένη να μην παίρνει ουσιαστικά μέρα. Αναμένουμε ότι η δυνατότητα για μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη θα αξιοποιηθεί άμεσα, αφού ήδη έχουμε καθυστερήσει ένα χρόνο με μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης».

Απαιτούμε, συνέχισε η ΓΓ της ΠΕΟ, «να ληφθούν μέτρα για να στηριχθούν οι οικογένειες και ειδικά οι οικογένειες που έχουν στεγαστικά δάνεια από την αύξηση των επιτοκίων».

«Αυτός είναι ένας τρόπος διάβρωσης του εισοδήματος των εργαζομένων και έχουμε κάνει εισήγηση προς αυτή την κατεύθυνση» είπε και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τους πόρους από τη φορολόγηση αυτών που ονομάζονται απροσδόκητα κέρδη, με ένα σχέδιο κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων για να στηρίξει αυτούς που έχουν στεγαστικά δάνεια για να μην έχουμε καινούργια μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Σε ερώτηση για το θέμα της ΑΤΑ η κ. Χαραλάμπους απάντησε πως «την Παρασκευή έχουμε κληθεί για κοινή συνάντηση, οι συνδικαλιστικές και οι εργοδοτικές οργανώσεις, για να δώσει ο Υπουργός Εργασίας όπως είχε πει μεσολαβητική πρόταση. Εμείς έχουμε δώσει ένα σαφές μήνυμα ότι η συμφωνία που έχουμε, βάζει και το πλαίσιο για το που πρέπει να κινηθεί μια μεσολαβητική πρόταση, δηλαδή πρέπει να οδηγεί στην απόδοση της ΑΤΑ με βάση τη φιλοσοφία της».

Αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση, είπε «να ξεκινήσει και ένα διάλογο για το πώς οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο θωράκισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, διευρύνονται και μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις να διευρύνουμε και την ΑΤΑ για όλους τους εργαζόμενους. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο που αφορά και στην ΑΤΑ αλλά και ευρύτερα τα ζητήματα που αφορούν στους εργαζόμενους και το βιοτικό τους επίπεδο» κατέληξε η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ.

Powered byLimassol Today - Muskita

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης