Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗL-ECONOMYΟ Σύνδεσμος Καταθετών της Λαϊκής δημιουργεί συμμαχία

Ο Σύνδεσμος Καταθετών της Λαϊκής δημιουργεί συμμαχία

Ο ΣΥ.ΚΑ.ΛΑ. σε μια δημοσιογραφική διάσκεψη, μίλησε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Δείτε πως τοποθετήθηκαν τα μέλη του.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ

Μετά από δέκα και πλέον χρόνια αγώνων για να βρούμε το δίκιο μας, οι δυο σύνδεσμοι, παρόλο που είχαμε συνεχή επαφή και αλληλοενημερωνόμασταν για τ αποτελέσματα των επαφών μας με Πολιτικούς και Πολιτειακούς αξιωματούχους, έφτασε η ώρα να δημιουργηθεί μια πιο επίσημη στρατηγική συμμαχία, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των μελών μας των οποίων οι αποταμιεύσεις εξαφανίστηκαν σε μια νύκτα, σαν αποτέλεσμα των αποφάσεων της Πολιτείας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.Ο Άδωνις θα περιγράψει το περίγραμμα αυτής της στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ των δυο συνδέσμων μας.

ΑΔΩΝΙΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν θα σας κουράσουμε περιγράφοντας ποιοι είμαστε. Άλλωστε τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια φιλοξενηθήκαμε από όλα τα ΜΜΕ και ευχαριστούμε για αυτή την ευκαιρία που βοήθησε πολύ στην ανάδειξη των προβλημάτων μας. Προβλήματα που δημιουργήθηκαν, κατά κύριο λόγο, από ελλιπή  και ανεπαρκή χειρισμό θεμάτων της οικονομίας  και του χρηματοπιστωτικού συστήματος γενικότερα. Ο Σύνδεσμος Καταθετών της Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ) και ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων (ΣΥΚΑΤΑ) έχουν, μετά από διαβούλευση των Διοικητικών τους Συμβουλίων, αποφασίσει να συνεργαστούν σε ότι αφορά τρεις πυλώνες που αποτελούν θέματα όπου υπάρχει κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο συνδέσμων. Για αποφυγή παρερμηνειών, η στρατηγική συμφωνία συνεργασίας δεν οδηγεί σε αντικατάσταση των 2 συνδέσμων και δημιουργία ενός τρίτου. Η συμφωνία διαλαμβάνει ότι

  • Οι δυο σύνδεσμοι θα διατηρήσουν την αυτοτέλεια τους, αφού τα θέματα που χειρίζεται ο κάθε σύνδεσμος δεν είναι ακριβώς τα ίδια.
  • Έχουν εντοπιστεί τρεις πυλώνες όπου η συνεργασία και από κοινού αντιμετώπιση είναι αναγκαία και πιστεύουμε επωφελής.

Αυτοί οι τρεις πυλώνες είναι οι ακόλουθοι:

  1. Προικοδότηση και εκταμίευση σε ότι αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης που μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας, κανένας δεν έχει επωφεληθεί, έστω με μια πρώτη εκταμίευση.
  2. Οι Δικαστικές αγωγές που έχουμε καταχωρίσει όχι μόνο έχουν καθυστερήσει υπέρμετρα να εκδικαστούν, όχι μόνο δεν απονέμεται, κατά την γνώμη μας, δικαιοσύνη, αλλά τα Δικαστήρια επιδικάζουν και από πάνω έξοδα πληρωτέα από ανθρώπους (τους ενάγοντες) οι οποίοι καταταλαιπωρηθήκαν, αρρώστησαν, κάποιοι πέθαναν, κάποιοι αυτοκτόνησαν.
  3. Επαφές με υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας και απόφαση για το ποιος θα στηριχθεί.

Οι πιο πάνω είναι οι τρεις πυλώνες που θα είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής συμφωνίας συνεργασίας, που σήμερα ανακοινώνουμε. Στην πορεία, είμαστε σίγουροι ότι η συμφωνία θα περιλάβει και άλλους πυλώνες, που βέβαια θα είναι υπό την αίρεση της έγκρισης των ΔΣ των δυο Συνδέσμων.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ

Η Πολιτειακή αδιαφορία των τελευταίων 10 και πλέον ετών πρέπει να τερματιστεί. Ακούμε καθημερινά για σκάνδαλα, για πλουτισμό κάποιων, για εξυπηρέτηση ημετέρων κ.λπ. Το τι δεν ακούμε είναι πως αυτοί που αποτέλεσαν το ανάχωμα για να διασωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το Κράτος θα τύχουν αποκατάστασης. Ούτε και βλέπουμε να τιμωρείται η εξαπάτηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ανυποψίαστους πολίτες, ούτε και βέβαια οι πολίτες να δικαιώνονται.  Η σήψη και διαφθορά αντιμετωπίζεται δυστυχώς σαν κάτι το απόλυτα φυσιολογικό με το ένα σκάνδαλο να διαδέχεται το άλλο. Και ΕΝΟΧΟΣ Ο ΚΑΝΕΝΑΣ ! Οι ακάλυπτες επιταγές υποσχέσεων και δεσμεύσεων που πήραμε και οι δυο σύνδεσμοι τα τελευταία 10 χρόνια από το πολιτικό οικονομικό κατεστημένο  δεν μας αφήνουν άλλα περιθώρια τυφλής εμπιστοσύνης προς αυτό. Πρέπει να δράσουμε και να αντιδράσουμε! Ενωμένοι βαδίζουμε πλάι πλάι για το καλό νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών. Θα αγωνιστούμε για ΙΣΟΝΟΜΙΑ – ΙΣΟΠΟΛΙΤΙΑ. Σκοπός μας ο εμβολιασμός με προτάσεις θέσεις και αρχές που θα εξυπηρετούν τους πολίτες που έχουν κατάφορα αδικηθεί και όχι τους τραπεζίτες και την πλουτοκρατία. 

Εφόσον  η οικονομία μας αναπτύσσεται, γιατί αναπτύσσεται μόνο για κάποιους; Το Κράτος, αγαπητοί φίλοι δεν ήταν μόνο δικό μας για να γίνει η διάσωση του με μόνο δική μας ευθύνη!  Πορευόμαστε μαζί γιατί το οφείλουμε σε όσους έχασαν την ζωή τους από την οικονομική Καταστροφή. Το οφείλουμε σε όσους αρρώστησαν και καταστράφηκαν από τις εγκληματικές πολιτικές τους. Το οφείλουμε στην αξιοπρέπεια μας. Στα παιδιά και την Πατρίδα μας. Πλαισιωνόμαστε από το φίλο Μιχάλη Χατζηγιάννη, ο οποίος ανήκει και στους δυο συνδέσμους και από τον οποίο ζητήσαμε να παραστεί στην σημερινή διάσκεψη και να μας πει λίγα λόγια.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

Η αλήθεια είναι πως ποτέ δε φανταζόμουν πως θα βρισκόμουν σε μία συνέντευξη τύπου που θα αφορούσε οποιουδήποτε είδους στρατηγική συμμαχία. Μήπως άλλωστε φανταζόμουν πως οι καταθέσεις ετών, μιας έντιμης και πολύχρονης πορείας, θα χάνονταν σ ‘ένα βράδυ; Και να ήμουν εγώ το μόνο θύμα αυτού του εγκλήματος; Γιατί ας μην κρυβόμαστε πια πίσω από το δάχτυλο μας. Περί ενός εγκλήματος πρόκειται. Έγκλημα στυγνό και αποτρόπαιο για οικογένειες που βρέθηκαν με τη θηλιά στο λαιμό, βλέποντας ότι είχαν για το μέλλον το δικό τους, των παιδιών τους, για τα γηρατειά τους, να εξαφανίζεται. Και δε μιλάμε για δύο, τρεις, πέντε, δέκα, εκατό, χίλιους… Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες καταθέτες και κατόχους αξιογράφων συν τα εξαρτώμενα μέλη τους. Εν μια νυχτί δηλαδή, καταστράφηκαν περίπου 35,000 οικογένειες και διαγράφτηκε το μέλλον για το οποίο αποταμίευαν για δεκαετίες.

Αυτή, ΔΕΝ είναι η Κύπρος που μας κληροδότησε η ιστορία. ΔΕΝ είναι ο ευλογημένος τόπος που παρόλα τα μαρτύρια που πέρασε άντεξε .
Η Κύπρος είναι οι άνθρωποι της. Οι απλοί, οι φιλότιμοι, οι φιλόξενοι και ευσυνείδητοι πολίτες της. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι που ποτέ δεν ενόχλησαν και ασχολούνταν μόνο με τη δουλειά τους και την οικογένειά τους, βρέθηκαν σε μια νύχτα στο περιθώριο. Απαξιωμένοι και περιφρονημένοι. Πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αυτή είναι η αλήθεια και γι’ αυτή την αλήθεια και τη δικαίωση οφείλουμε να παλέψουμε και σας θέλουμε όλους στο πλευρό μας.

Και στη συνείδηση όλων μας να χαραχθούν βαθιά τα ονόματα των αυτουργών και των συνεργών… Κι όταν έρθει η ώρα να τους θυμίσουμε με τον δικό μας τρόπο, με τη δική μας επιλογή πως δε θα μας εξαπατήσουν ξανά. Στη συνείδηση όλων μας, έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα τα ονόματα των αυτουργών και υπαιτίων όχι μόνο του επονείδιστου κουρέματος αλλά και των ανείπωτων σκανδάλων που εμβρόντητοι είδαμε να αποκαλύπτονται ενώπιον μας . Των σκανδάλων που παρακολουθήσαμε να αποκαλύπτονται από διεθνή πρακτορεία και από εκατοντάδες δημοσιογράφους, τοποθετώντας τη χώρα μας στην πρώτη θέση της διαφθοράς στην Ευρώπη. Τούτων λεχθέντων διακηρύττουμε ότι αυτή η συμμαχία δεν θα επιτρέψει να ξαναγίνει ο κόσμος της Κύπρου εξιλαστήριο θύμα αρπακτικών της όποιας εξουσίας, πως στις δημοκρατίες η πολιτεία είναι στην υπηρεσία του πολίτη και όχι το αντίθετο και ότι τελικά αργά ή γρήγορα έρχεται η ώρα του λογαριασμού. 

Οι Σύνδεσμοι ΣΥΚΑΛΑ (Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής) και ΣΥΚΑΤΑ (Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων), ανακοίνωσαν την δημιουργία στρατηγικής συμμαχίας, που θα βασίζεται σε τρείς άξονες που περιέχουν κοινά στοιχεία και κοινές προκλήσεις για τους δύο συνδέσμους.

Αυτοί οι τρεις πυλώνες είναι οι ακόλουθοι:

  • Ταμείο Αλληλεγγύης: Προικοδότηση και εκταμίευση σε ότι αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης που μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας, κανένας δεν έχει επωφεληθεί, έστω με μια πρώτη εκταμίευση.
  • Δικαστικές Αποφάσεις: Οι Δικαστικές αγωγές που έχουμε καταχωρίσει όχι μόνο έχουν καθυστερήσει υπέρμετρα να εκδικαστούν, όχι μόνο δεν απονέμεται, κατά την γνώμη μας, δικαιοσύνη, αλλά τα Δικαστήρια επιδικάζουν και από πάνω έξοδα πληρωτέα από ανθρώπους (τους ενάγοντες) οι οποίοι καταταλαιπωρηθήκαν, αρρώστησαν, κάποιοι πέθαναν, κάποιοι αυτοκτόνησαν.
  • Προεδρικές Εκλογές: Επαφές με υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας και απόφαση για το ποιος θα στηριχθεί.

Για αποφυγή οποιασδήποτε ενδεχόμενης παρερμηνείας διευκρινίζουμε ότι δεν διαλύονται οι δύο σύνδεσμοι για να γίνει ένας τρίτος. Οι δύο Σύνδεσμοι θα διατηρήσουν την αυτονομία και αυτοτέλεια τους, αφού τα αντικείμενα των αγώνων τους δεν είναι ακριβώς τα ίδια και η ειδίκευση που απέκτησε ο κάθε σύνδεσμος στο αντικείμενο του, είναι στοιχείο αναντικατάστατο. Στην πορεία πρακτικής εφαρμογής της προαναφερθείσας στρατηγικής συμμαχίας, είμαστε σίγουροι θα προκύψουν επιπρόσθετα κοινά στοιχεία και προκλήσεις τα οποία θα τύχουν κοινού χειρισμού από τους συνδέσμους.

Σταύρος Γιαλλουρίδης                                                                                                            Άδωνις Παπακωνσταντίνου

Πρόεδρος ΣΥΚΑΤΑ                                                                                                                    Πρόεδρος ΣΥΚΑΛΑ

Powered byLimassol Today - Muskita

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης