Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΑμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα των έργων για τις κατολισθήσεις στο Πισσούρι

Αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα των έργων για τις κατολισθήσεις στο Πισσούρι

Το ΕΤΕΚ έχει θέσει εδώ και αρκετά χρόνια σε επικοινωνία του με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες την επιτακτική ανάγκη διερεύνησης του προβλήματος στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά και το γεγονός ότι η ενεργή κατολίσθηση επιτάσσει την λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Μπορεί να βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα που ξεκίνησαν πριν από αρκετούς μήνες για αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των καθιζήσεων και κατολισθήσεων που δέκα και πλέον χρόνια αποτελούν εφιάλτη για την περιοχή Πισσουρίου, ωστόσο φαίνεται ότι για μια ακόμα φορά, πέραν των μεγάλων καθυστερήσεων, επικράτησε και η προχειρότητα στην όλη διαχείριση του προβλήματος.

Έντονες αμφισβητήσεις διατυπώνονται, για την αποτελεσματικότητα των έργων που γίνονται στα πλαίσια της πρώτης φάσης, κι αυτό σε συσχέτιση με την δεύτερη φάση των έργων για την οποία θα έπρεπε ήδη να είχε προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός, κάτι που ακόμα δεν έγινε, αν και τα έργα που περιλαμβάνει η δεύτερη φάση είναι τα πιο σημαντικά και θεωρείται ότι θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί.
Οι ανησυχίες και αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των έργων που γίνονται στα πλαίσια της πρώτης φάσης αλλά και η παρατεταμένη καθυστέρηση που παρατηρείται στην προκήρυξη προσφορών για την δεύτερη φάση, ήταν το βασικό αντικείμενο της έντονης συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Limassol Today - Xartus


Όπως μας ανέφερε ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής, Βαλεντίνος Φακοντής, υπήρξαν έντονες διαφωνίες για τον τρόπο της μέχρι τώρα αντιμετώπισης του όλου προβλήματος, με βάση αναφορές και επισημάνσεις αλλά και ανησυχίες που διατυπώθηκαν από τον εκπρόσωπο του ΕΤΕΚ στην Επιτροπή και Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δημήτριο Λουκίδη.


Ειδικότερα ο εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το Επιμελητήριο είχε εισηγηθεί την υλοποίηση κάποιων ενεργειών ώστε να υπάρξει αυξημένη βεβαιότητα για την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα των έργων, χωρίς όμως να εισακουστεί. Εξέφρασε δε την ανησυχία ότι ενδεχομένως να δαπανηθούν 30-40εκ ευρώ και τελικά το ποσοστό επιτυχίας να είναι 50-60%.

Limassol Today - 1 007

Με την ελπίδα ότι θα αντέξει η περιοχή

Η νομική σύμβουλος και εκπρόσωπος στην Επιτροπή Εσωτερικών της Ομάδας Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πισσουρίου, Γεωργία – Ελίνα Ζώη, υποδεικνύοντας ότι ο Δρ. Λουκίδης είχε εγκαίρως θέσει όλα τα καίρια τα ζητήματα στην Ομάδα Παρακολούθησης του Έργου, της οποίας επικεφαλής ήταν η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, επισημαίνει ότι το ΕΤΕΚ δεν φέρει ευθύνη για τις καθυστερήσεις και την αδράνεια του κράτους. «Αγνοήθηκαν οι ανησυχίες που έγκαιρα είχε διατυπώσει ο κ. Λουκίδης και δεν έγιναν οι αναγκαίες μελέτες για την δεύτερη φάση του έργου», ανέφερε στο Limassol today η κ. Ζώη.


Αναφερόμενη στην μοναδική Μελέτη που υποβλήθηκε στην κυβέρνηση το 2020, μετά από Διαγωνισμό του Υπουργείου Εσωτερικών που προκηρύχθηκε το 2017, η κ. Ζώη επισημαίνει ότι αυτή προνοούσε πρώτα την σταθεροποίηση της περιοχής και μετά την έναρξη κατασκευής πασσαλοστοιχίων και κάποιων άλλων έργων.

Limassol Today - 3 006


«Αντί, λοιπόν, να ξεκινήσει η εφαρμογή της μελέτης όπως είχε προταθεί, η Επαρχιακή Διοίκηση επέλεξε να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2021 κατασκευάζοντας την πασσαλοστοιχία εκτός της περιοχής της κατολίσθησης, αφήνοντας ακόμη μια φορά την περιοχή της κατολίσθησης να κινείται, με την κίνηση να επιταχύνεται και τα πάντα πάνω στο έδαφος να διαλύονται».
Το έργο κατασκευής αυτής της πασσαλοστοιχίας, μαζί με τα συμπληρωματικά έργα, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβρη (δέκα και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της κατολίσθησης), χωρίς, όπως σημειώνει η κ. Ζώη «να έχει ακουμπήσει κανείς ακόμα την ίδια την περιοχή της κατολίσθησης για να την σταθεροποιήσει».

Limassol Today - 1


Εκφράζει δε την εκτίμηση ότι στην καλύτερη περίπτωση, ο διαγωνισμός για την λεγόμενη δεύτερη φάση (που έπρεπε να είναι η πρώτη και έπρεπε να είχε ήδη τελειώσει), θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023 και «η κατασκευή του αναχώματος στον πόδα της κατολίσθησης για την σταθεροποίηση της περιοχής και την παύση της μετακίνησης, θα ολοκληρωθεί τέλος του 2025, αν όλα πάνε καλά και αν η περιοχή αντέξει μέχρι τότε», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

Limassol Today - 2

Το ΕΤΕΚ κτυπούσε καμπανάκι εδώ και χρόνια

Μετά την έντονη συζήτηση που έγινε τον Νοέμβριο στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, η εκπρόσωπος των κατοίκων Πισσουρίου απέστειλε επιστολή σε όλους τους συμμετέχοντες κάνοντας λεπτομερή αναφορά στην κατάσταση η οποία συνεχώς επιδεινώνεται και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την συνεχιζόμενη υποχώρηση του υπεδάφους και κατ’ επέκταση τον παρατεταμένο εφιάλτη που βιώνουν όλο και πιο έντονα οι άνθρωποι της περιοχής.


Τονίζοντας ότι στόχος συνεχίζει να είναι η σταθεροποίηση και αποκατάσταση της περιοχής, η κ. Ζώη επισημαίνει ότι όλες οι προτεινόμενες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν συνδυαστικά, υποδεικνύοντας την ανάγκη άμεσης άντλησης υδάτων με στόχο να καθυστερήσει η μετακίνηση και ταυτόχρονα να γίνει προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του αναχώματος και άμεση έναρξη των εργασιών.


Εκφράζει δε την ελπίδα ότι η Βουλή θα επιδείξει την ίδια υπευθυνότητα με την οποία έχει χειριστεί το θέμα μέχρι τώρα και θα εγκρίνει τους ανάλογους προϋπολογισμούς, συνεχίζοντας να παρακολουθεί στενά και να ενημερώνεται για την εξέλιξη των έργων.
Η μόνη αντίδραση στις επισημάνσεις της κ. Ζώη, προήλθε από τον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή ο οποίος σε απαντητική επιστολή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «το Επιμελητήριο έθεσε ως όφειλε ζητήματα που έχουν διαπιστωθεί από τον εκπρόσωπο του στην Ομάδα Παρακολούθησης του Έργου για την σταθεροποίηση του εδάφους στην περιοχή «Λίμνες» στο Πισσούρι». Ζητήματα όπως η ανάγκη συλλογής δεδομένων για την διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της προωθούμενης δεύτερης φάσης του έργου, ιδιαίτερα «λαμβάνοντας υπόψη ότι το έργο άπτεται της ασφάλειας των υφιστάμενων οικοδομών και υποδομών της περιοχής αλλά και των κατοίκων και επισκεπτών καθώς και της προστασίας περιουσιών και ταυτόχρονα λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα, την πολυπλοκότητα και το εκτιμούμενο κόστος του έργου για το οποίο θα δαπανηθούν δημόσιοι πόροι».


Σε κάθε περίπτωσης, όπως εκτιμά το ΕΤΕΚ «οι απαιτούμενες κλισιομετρήσεις για σκοπούς διασφάλισης της αποτελεσματικότητας της δεύτερης φάσης του έργου, θα μπορούσαν να είχαν ήδη ολοκληρωθεί αξιοποιώντας το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ή και το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης φάσης».


Το ΕΤΕΚ έχει θέσει εδώ και αρκετά χρόνια σε επικοινωνία του με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες την επιτακτική ανάγκη διερεύνησης του προβλήματος στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά και το γεγονός ότι η ενεργή κατολίσθηση επιτάσσει την λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης